:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROCK, THE
ROCK, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-12-15
FILM
Wat is het resultaat wanneer je regisseur Michael Bay, producent Jerry Bruckheimer, een groep teleurgestelde oorlogsveteranen én Nicholas Cage met elkaar vermengt? Een knallende actieprent boordevol ontploffingen, spectaculaire achtervolgingen waarin iedereen elkaar overhoop knalt. Een bruisende cocktail dus doorspekt met allerlei eigenschappen van een typische Hollywood blockbuster movie. En daar wringt het schoentje. Ben je bereid om het gebruik van alle mogelijke clichés, stereotiepe karakters, voorgekauwde dialogen en dito romantische taferelen -een hele boterham- door de vingers te zien, ga je gegarandeerd een ontspannend avondje film tegemoet. In het andere geval gelieve zich te onthouden. Het verhaal in een notendop: John Mason (Sean Connery), een voormalig Brits spion, zit al dertig jaar achter de tralies. Hij werd ervan beschuldigd om een groot aantal top-secret documenten van de FBI te hebben gekopieerd op microfilm. Mason lost geen woord en tot op heden zijn de microfilms onvindbaar. Zijn hulp wordt echter ingeroepen wanneer oorlogsveteraan en generaal Francis X. Hummel (Ed Harris) een gijzelingsoperatie uitvoert samen met een aantal zwaar bewapende mariniers. Op een militaire basis steelt hij enkele raketten die bemand zijn met het levensgevaarlijk VX-gas. Ze verschansen zich op de voormalige gevangenis Alactraz en gijzelen een groep toeristen. Hummel, die aanvoerder is geweest van een aantal illegale militaire operaties, is niet te spreken dat het leger de slachtoffers van deze operaties nooit vergoed heeft. Het bestaan ervan wordt telkens ontkend of in de doofpot gestopt. Hummel eist 100 miljoen dollar of anders lanceert hij enkele raketten met het giftige gas richting San Fransisco. Vermits Mason ooit ontsnapt is uit Alcatraz wordt hij mee betrokken in de reddingsoperatie van de Navy Seals. Stanley Goodspeed (Nicholas Cage) is een wetenschapper en houdt zich bezig met het bestuderen van biologische wapens. Dat Goodspeed geen militaire oorlogstraining gekregen heeft, blijkt geen probleem. Hij wordt eveneens met de groep meegestuurd vermits hij de enige is die eventueel het gas onschadelijk kan maken. Wat niemand weet, is dat het leger ondertussen een backup plan voorzien heeft en een aantal F18’s heeft klaarstaan, gewapend met een soort napalm waarvan geacht wordt dat het het gas kan doen uitbranden. Voor de Navy Seals, Mason en Goodspeed telt nu elke seconde want de klok van Hummels ultimatum tikt onverbiddelijk verder…

BEELD EN GELUID
Zowel beeld- als geluidstransfer lossen de verwachtingen in. In vergelijking met de reeds beschikbare Special Edition release is er niet zoveel verschil. Het 2.35:1 anamorfisch beeldformaat oogt heel goed, is scherp en gedetailleerd en heeft diepe en solide zwarttinten. Af en toe merk je wel wat grain en trillende beeldlijnen. De Dolby Digital 5.1-track (384 kbps) klinkt voortreffelijk doch een beetje ruw en agressief. Tijdens de vele actiescènes worden de beschikbare kanalen mooi benut en ook de subwoofer ondersteunt het actiegeweld zoals het hoort. Jammer genoeg bevindt er zich enkel een Franse DTS 5.1-track op deze schijf, die wel subtieler en gerichter klinkt dan zijn tegenhanger. Onze score heeft enkel betrekking op het originele Engelse Dolby Digital 5.1 geluidspoor.

EXTRA’S
Wat ons meteen opviel toen we beide discs opstartten, was het Criterion Collection-logo bovenaan de menuschermen. Blijkbaar werden de extra’s van deze regio 1 versie overgenomen en Nederlands ondertiteld. Ook de cover van het kartonnen omhulsel is identiek. In feite heb je hier een Criterion release zonder de Engelse DTS-track.

• Audiocommentaar met regisseur Michael Bay, producent Jerry Bruckheimer, een voormalig Navy Seal, en acteurs Ed Harris en Nicolas Cage. Het commentaar van deze heren is heel interessant om te beluisteren en verschaft de kijker voldoende informatie over een breed aantal aspecten van de film. Niet elke spreker komt evenveel aan het woord -de track worden grotendeels in beslag genomen door Bay en Cage- maar dat betekent niet dat de anderen weinig te verkondigen hebben, integendeel. Deze track is heel afwisselend en het commentaar wordt netjes gemonteerd zodat er zich nauwelijks pauzes voordoen.

• Production Secrets
- On the range with the Navy Seals (6 min.): trainingssessies over het afvuren van wapens.
- Do’s and don’ts of Hollywood gunplay (8 min. 20): een lesinstructeur toont hoe je best wapens afvuurt en vergelijkt met scènes uit de meeste Hollywood films waarin het gebruik van vuurwapens meestal verkeerd is.
- The Rock on Movie Magic (7 min. 40): beelden over het maken van de film met interviews
- Special effects: The Dive Sequence (7 min. 45): een uiteenzetting over de totstandkoming van deze scène.

• Publicitiy and Promotion: bevat een bioscooptrailer, enkele TV-spots en een kort filmpje over de wereldpremière die plaatsvond op Alcatraz.

• Stills Archive: bevat storyboardsequenties voor twee scènes uit de film en fotogalerijen met conceptuele schetsen en tekeningen, en foto’s uit de film.

• Outtakes (8 min. 45): minder grappige en totaal niet grappige bloopers tijdens de opnames.

• Secrets of Alcatraz (14 min. 30): een boeiende documentaire over de geschiedenis van Alcatraz aan de hand van archiefbeelden, recent opgenomen materiaal en interviews.

• Interview Jerry Bruckheimer (16 min.): megaproducent Bruckheimer mag zichzelf ophemelen in een interview dat meestal over zijn jeugd en ervaringen handelt. Hij vertelt eveneens over zijn carrière.

CONCLUSIE
Zet je verstand op nul en laat je kritische blik achterwege en The Rock bied je zonder twijfel een explosief avondje cinema. Heb je de film nog niet in huis, raden wij aan om deze dubbeldvd Deluxe Editon aan je collectie toe te voegen. Zowel beeld als geluid scoren uitstekend en je krijgt hier meer extra’s in vergelijking met de reeds verkrijgbare single disc Special Edition.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Michael Bay
Met: Sean Connery, Nicolas Cage, Ed Harris, Michael Biehn, William Forsythe, John Spencer, David Morse, Vanessa Marcil

Film:
7/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
16

Speelduur:
131 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
Disc 1:
• Audiocommentaar
• THX Optimizer
Disc 2:
• Production Secrets
• Publicitiy and Promotion
• Stills Archive
• Outtakes
• Secrets of Alcatraz
• Interview Jerry Bruckheimer

Andere recente releases van deze maatschappij