:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HIDDEN KINGDOMS
HIDDEN KINGDOMS (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-06-26
DOCUMENTAIRE
Alles evolueert in het leven, ook het maken van natuurdocumentaires. Iedereen kan tegenwoordig met een camera opnames maken over het dierenrijk. Daarom moeten de makers vandaag verdomd origineel uit de hoek komen om de kijker te kunnen paaien. Het team van BBC Earth is daar steeds goed in geslaagd, ofschoon de driedelige reeks Hidden Kingdoms voor heel wat controverse zorgde. De makers hebben het nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze de inhoud wat hebben gedramatiseerd of dieren in gevangenschap hebben gebruikt. Ook lieten ze hen bijv. met andere dieren vechten met op de achtergrond een groen scherm, om dat vervolgens met verbazingwekkende landschappen op te vullen. Azijnpissers kunnen inderdaad aanhalen dat men in Hidden Kingdoms een loopje met de waarheid neemt, maar daar gaat het hem volgens Kim Shillinglaw (één van de verantwoordelijken van dit prestigieuze project) niet om. Dankzij de nieuwe technieken wilde men in Hidden Kingdoms het leven van de kleine dieren vanuit hun perspectief laten zien. Want soms staan we er niet bij stil, maar wat voor ons maar een paar regendruppels zijn, is voor een mestkever een ware tsunami! En natuurlijk blijft het een BBC-documentaire, wat bijna onmiddellijk betekent dat alles wat je hier zit wel degelijk wetenschappelijk accuraat is.

Hidden Kingdoms bestaat uit drie afleveringen. In de eerste episode volgen we bijv. de gelevenissen van een
olifantspitsmuis (of ook sengi genaamd). Dit dappere kleine diertje heeft van z'n eigen territorium een mini-jungle gemaakt. Ieder stokje is van tel en het weet precies waar het moet naartoe rennen als het door een hongerig dier achterna wordt gezeten. De race tussen het muisje en een varaan is spannender dan gelijk welke scène uit een Hollywoodfilm. Of wat dacht je van een ordinaire mestkever? Een insect waar hem mens om maalt, maar het is fenomenaal om te zien wat voor reusachtig werk dit kleine schepsel wel aankan. Of wat dacht je van de moedige schorpioenmuis? Een piepklein diertje uit de Amerikaanse Sonorawoestijn dat het zonder beven tegen de meest giftige dieren op durft te nemen. Net zoals dat in iedere natuurdocumentaire het geval is, ben je verplicht om van je hart een steen te maken. De natuur is keihard, alleen de sterkste (of slimste) overwint en het is dan ook eventjes naar adem happen als je ziet hoe een lief muisje door een buizerd wordt opgejaagd. 

In de tweede aflevering is het vooral een eekhoorntje dat de hoofdrol vertolkt. We volgen het relaas van dit schattige diertje dat zijn voorraad eikels voor de komende winter heeft verzameld. Dat is uiterst belangrijk, want zonder kan het niet overleven. Helaas voor de eekhoorn zijn er een heleboel kapers op de kust (van soortgenoten die diefjes zijn tot een eland) die ook wel in de nootjes geïnteresseerd zijn. Ten slotte bevinden we ons in de grootsteden Rio de Janeiro en Tokyo, want ook daar leven miljoenen piepkleine diertjes. Stel je bijv. maar eens voor hoe insecten zich in een metropool moeten voelen. Deze wezens laten zich normaal leiden door het licht van de maan, maar in zo'n grootstad is iedere lantaarnpaal zo'n lichtpunt. Of wat met bijv. de mieren? Die insecten beleven iedere dag een inferno. Iemand die een koffiebekertje op straat gooit, veroorzaakt voor zo'n wezentje een overstroming van jewelste. 
 
Hidden Kingdoms is vooral een zeer schattige documentaire. Alles mag dan wel wetenschappelijk verantwoord zijn, toch draaien de makers er hun hand niet voor om om wat meligheid door de verhaalstructuur te draaien waardoor deze documentaire een (weliswaar aangenaam) Disneytintje krijgt. De opnames zijn magistraal en natuurlijk konden de makers, zoals ze zelf zeggen, geen betere hoofdrolspelers vinden dan de dieren zelf!

BEELD EN GELUID
Wie een documentaire van BBC Earth op Blu-ray in huis haalt doet dat natuurlijk omdat hij een excellent beeld verwacht. Dat krijg je dan ook. Alles is tot in de puntjes verzorgd en aan het geluid zijn er een heleboel leuke details (zoals het uitvergroten van dierengeluiden) toegevoegd waardoor deze documentaire een levendig boeltje wordt. Minpuntje is evenwel dat je door de perfecte beeldtechniek duidelijk kan zien dat sommige taferelen met een groen scherm zijn gefilmd, vooral de taferelen met het kleine verloren aapje in Rio de Janeiro oogt wat te artificieel.

EXTRA'S
Deze documentaire bestaat uit drie delen: Under Open Skies, Secret Forests en Urban Jungle. Van iedere aflevering vind je een making-of op het tweede schijfje. Alhoewel het om een documentaire gaat, gingen de makers tewerk alsof het om een echte speelfilm zou gaan. Zo is er zelfs een storyboard en dat is bij een natuurdocumentaire toch vrij uitzonderlijk. Uiteraard zijn de sterren van deze reeks de dieren. De makers schamen zich ook niet over de feiten waarvoor sommige liefhebbers hun hebben gehekeld. Zo toont men je zonder blikken of blozen dat het bijv. om dieren in gevangenschap gaat.

CONCLUSIE
Wellicht zullen kijkers die van een documentaire alleen maar wetenschappelijke feiten verwachten afhakken als ze aan Hidden Kingdoms beginnen. De makers halen er hun neus niet voor op om de avonturnen van de diertjes wat bij te kleuren (ofschoon alles wetenschappelijk accuraat blijft) en er is ook wat Disneyachtige meligheid merkbaar. Als je dat eventjes kan vergeten dan is Hidden Kingdoms een must.cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Diversen
Met: Stephen Fry (stem)

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
6

Speelduur:
184 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664110386


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• The Making Of Hidden Kingdoms (29 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij