:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LAWLESS
LAWLESS (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-07-18
FILM
De jaren 30 in de VS. Terwijl in de grote steden gangsters als Al Capone schoon weer maken met de verkoop van illegaal gestookte alcohol, moet die alcohol natuurlijk ergens vandaan komen. In dit geval uit Virginia, een staat waar armoede heerst en waar de mensen weinig meer mogelijkheden hebben dan het brouwen van illegaal gestookte whisky. In Lawless volgen we de broers Bondurant die in Franklin County wonen. Forrest heeft de reputatie van onaantastbaar te zijn vanwege het feit dat hij menig ziekte en aanval reeds overwonnen heeft. Samen met zijn broer runt Howard een van de grootste stokerijen in het gebied. Zijn kleine broer Jack wil in de familiezaak stappen, maar Forrest vindt dat Jack te laf is om mee te doen met de echte mannen. Als Special Deputy Charlie Rakes echter langskomt en Forrest hem niet wil laten delen in de winst is dat het begin van een bloedvete tussen de broers en Rakes die niet zal stoppen vooraleer er doden vallen.

Lawless is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de broers Bondurant en bevat nogal wat stevige namen in de cast: Shia LaBoeuf, Tom Hardy, Guy Pearce, Jessica Chastain en zelfs Gary Oldman in een klein rolletje. Tel daar bij dat de regisseur van dienst John Hillcoat is, die eerder The Proposition (geschreven door Nick Cave en met Guy Pearce) en The Road afleverde, en je verwacht je aan een rauwe gangsterfilm van het hoogste niveau. Jammer genoeg is dat niet het geval. De cast doet zijn werk met verve, maar de relatie tussen Hardy en Chastain lijkt zich in een andere film af te spelen, en Guy Pearce lijkt bijna een spelbreker ondanks het feit dat hij zijn personage Rakes tot in de puntjes heeft uitgewerkt. Nee, het probleem ligt hier vooral aan het script en het feit dat de makers per se de realiteit wilden volgen waardoor ze blijkbaar vergeten zijn dat we vooral willen genieten van een film. Realiteit is mooi, maar hier is het net een beetje te traag en saai om te kunnen blijven boeien, en we vroegen ons constant af of we nu keken naar een liefdesdrama, een gezinsdrama of een gangsterfilm over een bloedvete. 

BEELD EN GELUID
Qua beeld levert de regisseur wel een pareltje af dat ook de transfer naar Blu-ray zeer goed doorstaat. De kleurverzadiging en het contrast zijn op sommige momenten een beetje overdone door Hillcoat, maar al bij al ziet het er allemaal wel heel goed uit en op compressiefouten hebben we deze Blu-ray niet kunnen betrappen. Ook op het vlak van geluid kunnen we niet klagen. De dialogen zijn zeer goed verstaanbaar, de effecten zijn duidelijk en ook al klinken de revolvers nogal braaf, het gaat hier effectief over de jaren 30 en toen hadden ze nog geen Magnum .45′s.

EXTRA'S
Geen

CONCLUSIE
Lawless is een goede film maar had veel beter kunnen zijn mochten de makers niet vergeten zijn dat ze een film aan het schieten waren in plaats van een documentaire over echtgebeurde feiten.coverStudio: Paradiso

Regie: John Hillcoat
Met: Gary Oldman, Guy Pearce, Jessica Chastain, Mia Wasikowska, Shia LaBeouf, Tom Hardy

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5414937042777


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij