:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TWILIGHT 4.1 - BREAKING DAWN PART 1
TWILIGHT 4.1 - BREAKING DAWN PART 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-08-12
FILM
Onvoorwaardelijke Twilight-fans kijken nù beter even de andere kant op.

Na veel vijven, zessen, zevens, achten, negens en tienen (hey! ik probeer deze bespreking wat te rekken om het gebrek aan inhoud te compenseren) gaat Bella Swan (Kristen Stewart) eindelijk met haar vampier-loverboy Edward Cullen (Robert Pattinson) trouwen. Het huwelijksfeestje wordt meteen haar afscheidsfeestje, want vroeg of laat zal Bella door Edwards toedoen moeten sterven om vervolgens te herrijzen als een vampier; anders zou Bella uiteindelijk oud en lelijk worden terwijl Edward de eeuwige jeugd heeft. Het koppeltje gaat echter eerst op huwelijksreis naar Brazilië en na een stomende huwelijksnacht of veertien is Bella zwanger. Wat niet kan, want haar kersverse echtgenoot is zo dood als een pier, remember? Het koppel keert in allerijl terug naar de vampiercoven van hun mentor Carlisle (Peter Facinelli), die tot de conclusie komt dat het enige waar Bella zwanger van kan zijn één of andere soort monsterbaby is. Niet alleen groeit het griezeltje tegen een tempo sneller dan het ziekenfonds de zwangerschap zou kunnen terugbetalen, ook vreet het Bella van binnenuit op. Edwards rivaal, de weerwolf Jacob (Taylor Lautner), heeft gezworen om Bella te beschermen, alhoewel zijn familie, pardon, roedel, nog het liefst kipkap zou maken van het hele zooitje vampiers.
 
INTRODUCING: The Many Faces of Kristen Stewart
 
 
Kristen Stewart happy

Bij het ingeven van een bespreking op onze console moet ik altijd een vakje aankruisen waaruit moet blijken om welk soort film het gaat. Daar heb ik bij Twilight al een beetje een probleem mee. Een horrorfilm pur sang is dit niet, want alhoewel de vampiers al eens graag in de dichtstbijzijnde filet pur bijten, zijn het allemaal watjes die waarschijnlijk flauwvallen als ze in hun vinger prikken. Romantisch drama staat ook tussen de mogelijkheden, maar buiten bakvissenromantiek die zelfs nog te slecht is om de kolommen van het expertenvakbad dienaangaande, de Joepie, te vullen en die op het randje van de pedofilie balanceert (Edward Cullen is meer dan 100 jaar oud, Bella Swan wordt net meerderjarig), is er niet veel romantiek aan te beleven. Drama wel, het is bijvoorbeeld een drama dat deze uit de hand gelopen grap al vier films meegaat en men Harry Potter-gewijs de laatste film ook nog eens in twee delen heeft verdeeld, alhoewel het vertellen van het verhaal van dit eerste deel voor een normale regisseur hooguit een kwartier duurt. Dan blijft er nog fantasy over en ik zal daar maar voor kiezen, alhoewel de film niet grossiert in fantasie, maar eerder in jatwerk uit elke andere denkbare vampierenfranchise. Het eerste uur van de film is dodelijk: de hele trouwpartij en het gerampetamp van het kersverse koppel zouden onder dezelfde noemer moeten geklasseerd worden als de meest gangbare benzodiazepines; Bella en Edward trouwen, zij wordt grondig volgeneukt en hopla!, ze is zwanger. Een normale regisseur kan dat uitbeelden in tien minuten. Hier duurt de gehele mise-en-scène een fucking vol uur! In de tweede helft, een niet echt goed verborgen anti-abortuspamfletje waarin wordt gepleit om Bella toch maar te laten bevallen, alhoewel ze blijkbaar Beëlzebub zelf in haar buik heeft zitten, vliegt er al eens een slecht geanimeerde CGI-wolf naar de keel van een vampier of omgekeerd, en krijgt de film wat meer tempo, al is het maar omdat er een waterkansje bestaat dat de cast elkaar volledig uitmoordt en een deel 4.2 daardoor overbodig wordt. Helaas komt het niet zover.

 
 
Kristen Stewart sad

Young Adult-literatuur is ín en na Harry Potter, oorspronkelijk een jeugdboekenreeks die meer trekjes van dit genre krijgt naarmate de delen vorderen en de boeken dikker worden, maar die alleszins veel meer genre-overstijgend is, is de quadrilogie van Stephenie Meyer historisch gezien de eerste dergelijke franchise die bij het grote publiek bekend werd. Dit heeft tot een ongelofelijke explosie geleid, en je kan tegenwoordig geen boekhandel meer binnenwandelen of je wordt overstelpt met hopen en hopen van dit nieuwe soort pulp. Af en toe zit er voorwaar eens iets fatsoenlijks bij: The Hunger Games van Suzanne Collins is misschien niet bijster baanbrekend maar wél goed verfilmd, en laatst viel mijn oog ook op de verfilming van Divergent van Veronica Roth. In dit geval zijn uitzonderlijk echter de kopieën een stuk beter dan het origineel, want laat ons een kat een kat noemen: Twilight is slecht!
Kristen Stewart horny

Toch heb ik op een zeker abstract niveau een boontje voor deze franchise. Net zoals sommige perverten een boontje hebben voor het tellen van afgerukte ledematen na een zwaar treinongeluk. Treinongelukken gebeuren echter meestal niet met voorbedachten rade, wat we van deze filmreeks niet kunnen zeggen. Vooreerst is er blijkbaar een idioot die het nodig vond om Kristen Stewart enig acteertalent toe te dichten. Toegegeven, haar doorbraakrol in David Finchers claustrofobische thriller Panic Room als de gestresseerde dochter van Jodie Foster was zeer intens. Wat er daarna fout is gelopen in de carrière van Stewart is samen te vatten in één woord: alles. Of ze nu zenuwachtig is vòòr haar trouw, ze zich rond Pattinsons paal van vlees en bloed kronkelt, kotsend boven het toilet hangt omdat ze een klein beetje zwanger is (of zou het kunnen omdat ze als ontbijt gebraden kip met pindakaas eet; wie zal het zeggen?), of stervende omdat ze moet bevallen van een monsterboeleke, Stewart hanteert de Steven Seagal-methode, d.w.z. voor dit uiteenlopende scala van emoties heeft mevrouw Stewart welgeteld één (1) gelaatsuitdrukking ter beschikking, die blijkbaar voor alle omstandigheden kan dienen. We bieden er u in de selectie screenshots een bloemlezing van. Misschien is het goed dat ze een rol speelt waarin ze moet faken dat al het bloed uit haar aderen wordt gezogen, want dat vat dan precies helemaal samen wat ze onder het geheel van haar acteercarrière verstaat. Als ze met haar tegenspeler zit te schaken en van hem wint, zegt ze "I win". "Checkmate" telt meer dan zeven letters en is daardoor waarschijnlijk te moeilijk voor Stewart.

 


Kristen Stewart about to get fucked
 
Haar tegenspelers dan. Robert Pattinson en Taylor Lautner zijn het type van toekomstige schoonzonen die om de hand van uw dochter komen bedelen (én terloops de sleutel van uw auto vragen), maar die je als vader beter preventief de kop inslaat met de dichtstbijzijnde baseballknuppel. Lautner liet daarnaast nog van zich horen in Abduction, waarschijnlijk het moeilijkste acteerniveau dat de man aankan. Met Pattinson gaat het beter, want naast uitschuivers als David Cronenbergs controversiële Cosmopolis heeft hij toch ook Water For Elephants van Francis Lawrence in zijn portfolio, een film waarvoor hij zich zeker niet hoeft te schamen. Zodra Pattinson een getalenteerde en gerespecteerde acteur zal zijn geworden, zal hij bij herinnering aan Twilight waarschijnlijk liefst met een papieren zak over zijn hoofd rondlopen. De rest van de cast varieert van ongeïnteresseerd (Billy Burke, uit Revolution) over onbekwaam (Peter Facinelli, uit The Scorpion King) en over the top (Sarah Clarke, uit 24, hier als jankende moeder) tot ronduit irritant (Ashley Greene, uit: een hoop ellende). Blijkbaar heeft de politie van Los Angeles een alternatieve straf bedacht voor filmsterren die hun bolide fout parkeren: meespelen in een Twilight-film.
 
 
 
Kristen Stewart just before vomiting

Vraag is of de fans van de boeken, als die er al zijn, tevreden dienen te zijn met een verfilming als deze. De boutade "het boek was beter" is in dit geval zeker waar, want het tegengestelde is gewoon praktisch bekeken onmogelijk. De cinematografische waarde van deze film is nul, de speciale effecten zijn knullig en onvoldragen, en vooral de regie is zéér slecht, in die zin dat sommige scènes gênant zijn en alleen kunnen dienen als tegenvoorbeeld in een filmschool, waarbij iemand die zich aan dergelijke mise en scène bezondigt linea recta naar de tweede zittijd wordt verwezen. Met een goeie regie zou er misschien uit de onbekwame acteerprestaties van Stewart e tutti quanti nog iets te maken zijn - het eerste deel was mits inname van een halve fles whisky nog mild entertainend - maar Bill Condon bakt er niets van en dat gedurende net geen twee uur waarin niets gebeurt! Het in twee delen splitsen van het verhaal heeft duidelijk enkel en alleen de bedoeling om bakvissen die waarschijnlijk nooit aan een lief zullen geraken en dit als dichtstbijzijnde substituut nemen, twee keer langs de kassa te laten passeren om de centjes die ze met nieuwjaar hebben gekregen van nonkel Fons uit hun zakken te kloppen.

 


Kristen Stewart knocked up

Het kan ook zijn dat Breaking Dawn eigenlijk een verborgen agenda heeft van ultrarechts als anti-abortuspamflet. Jammer genoeg veroorzaakt deze film net de tegengestelde beweging en ben je als kijker niet alleen geneigd om het duivelsboeleke te laten aborteren, maar eveneens in één klap ook de moeder en de vader, en als het even kan ook de rest van de cast. Er rest bijgevolg nog één filmcategorie waarin ik deze film nog kan appreciëren en dat is als komedie. Jacob die met een uitgestreken gezicht declameert 'Kind' is my middle name!, of die andere dijenkletser I'm not gonna kill you! You deserve to live with this! Het sex-appeal van een dode vis van Kristen Stewart! Vader die op de huwelijksavond speecht dat hij van plan is zijn toekomstige zoon over de vier windstreken na te jagen en af te knallen! Een vriendenkring die Edward naar het hoofd slingert You did THIS?, als blijkt dat hij na veertien dagen stomende seks zijn aanstaande heeft geïmpregneerd! CGI-wolven die er uitzien als handpoppen uit Sesamstraat!

... ik ga nu stoppen of mijn milt scheurt. Veel kijkplezier!

 


Kristen Stewart ill
 

BEELD EN GELUID
Twilight 4.1 heeft wél een mooie transfer gekregen. Er wordt ingezet op het samenspel tussen licht en donker: het exotische eiland voor de kust van Rio is een mooie incentive voor vakantieplannen richting Brazilië en de donkere, door weerwolven belegerde villa waar Bella haar bevalling doorstaat, is dan weer perfecte antireclame voor een weekeindje Ardennen. Het beeld is scherp, wat onder meer als ongewenst resultaat heeft dat de CGI-weerwolven er iets te duidelijk fake uitzien. Bellas trouwkleed, het gebladerte in het bos en het mooie kalligrafische handschrift op de huwelijksuitnodigingen zijn voorbeelden van een piekfijne detaillering. De huidtinten illustreren perfect de vampierafkomst van Edward en de zijnen en het gebruik van een kleurfilter maakt de flashbackscène waarin Edward zijn moorden bekent netjes contrasterend. Op het vlak van beeld is dit een nagenoeg perfecte transfer. Het geluid is een bizarre mengeling van drie tracks: een ongecomprimeerde Dolby TrueHD 5.1-track, een gecomprimeerde DTS 5.1-track en dan voorts nog een compleet nutteloze PCM 2.0-track. In tegenstelling tot de Amerikaanse release blijven we verstoken van een DTS-HD MA 7.1-track. Het cijfer is gebaseerd op de TrueHD-track: die vertoont geen noemenswaardige mankementen en leuk om te vermelden is dat het geluidsniveau van de dialogen en die van de speciale effecten redelijk uitgebalanceerd zijn.

EXTRA'S
De op andere releases aanwezige commentaartrack van Bill Condon moeten we missen; onder de noemer Love, Death, Birth: Filming The Twilight Saga Breaking Dawn Part 1 (1:23:12) krijgen we een zesdelige documentaire over het wordingsproces van de film. In A New Beginning wordt de keuze voor Bill Condon als regisseur verklaard, The Wedding illustreert het voorbereidende werk voor de trouwscène in de eerste helft van de film. Na een trouwpartij komt uiteraard The Honeymoon die geschoten werd in Brazilië en in die het land in kwestie ook redelijk wat volk op de been bracht. Uiteraard wordt er ook toelichting gegeven bij de fel geanticipeerde sexscène (overigens de slechtste die ik ooit gezien heb). In The Wolf Pack leren we hoe de combinatie van weerwolfacteurs en computeranimaties werkte. Na love en marriage komt onvermijdelijk de baby carriage: The Pregnancy verslaat voornamelijk de manier waarop Kristen Stewart digitaal bewerkt werd om er fysiek afgeleefd uit te zien. Het pathetische The Birth sluit het rijtje af. Taylor Lautner krijgt wat extra schermtijd in Jacob's destiny (6:58), waarin de evolutie van zijn personage wordt belicht (alhoewel: welke evolutie?). Bella And Edward's Personal Wedding Video (8:10) is een faux videoreportage van het trouwfeest.

 


Kristen Stewart about to die; not unlike the audience


Maar de klap op de vuurpijl moet nog komen: méér dan een uur (!) lang krijgen we exclusief op de Benelux-release een verslag van The Complete Fan Event In Brussels (1:00:25), een rodeloperevenement waarin de hunks van Twilight spitsroeden lopen voorbij een meute botergeile bakvissen die duidelijk nog niet droog zijn achter de oren. De enige twee woorden waarmee ik dit evenement kan beschrijven, zijn: plaatsvervangende schaamte.
 
CONCLUSIE
Where the hell is Eric Northman when you need a REAL vampire?coverStudio: Belga Home Video

Regie: Bill Condon
Met: Robert Pattinson, Kristen Stewart, Taylor Lautner, Billy Burke, Peter Facinelli, Elizabeth Reaser, Kellan Lutz, Nikki Reed, Jackson Rathbone, Ashley Greene

Film:
0/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Young Adult

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
12

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412370898715


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels PCM 2.0
Engels DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• 6 documentaires "Love, Death, Birth: Filming The Twilight Saga Breaking Dawn Part 1"
• Documentaire "Jacob's destiny"
• Documentaire "Bella And Edward's Personal Wedding Video"
• Documentaire "The Complete Fan Event In Brussels"

Andere recente releases van deze maatschappij