:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SOPRANOS, THE - SEIZOEN 3
SOPRANOS, THE - SEIZOEN 3
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2002-12-21
SERIE
You tell me to take a crap on the deck of the Queen Mary, an hour later they're hosing it down with disinfectant. (Uncle Junior - Second opinion)

Ze zijn terug: The Sopranos! Na de mindere dvd-kwaliteit van seizoen 1 en 2 en de stijgende belangstelling bijn ons, hebben ze bij Warner uiteindelijk ingezien dat de regio 2-versie niet mag onderdoen voor de correcte regio 1-versie. Geen seizoen in 2 boxsets dus met in totaal 6 disks. Nee, 13 afleveringen, verdeeld over 4 schijfjes inclusief een leuke en handige verpakking.


Na een Sopranos-marathon van ongeveer 13 uur kunnen we maar één ding besluiten: deze show heeft nog niks van z'n kracht ingeboet. Het seizoen begint eerder aarzelend met een aflevering over de FBI die afluisterapparatuur in de kelder van onze geliefde familie binnensmokkelt. Het is vaak grappig en de hoofdkarakters worden op deze manier nogmaals voorgesteld aan het publiek, maar het is jammer genoeg van weinig betekenis in de serie. Het plotse overlijden van Nancy Marchand (Tonys moeder) liet de schrijvers weinig keuze: ze krijgt haar laatste korte optreden in Proshai, Livushka via gedigitaliseerd archiefmateriaal. Het is echter daarna dat het derde seizoen pas losbreekt met de introductie van Ralh Cifaretto (Joe Pantoliano), een maffiosi uit Miami die de Aprile-crew overneemt nadat Richie vorig seizoen het leven liet. Tony is echter niet zo happig om deze meestal gedrogeerde gladiatoradept de plaats van kapitein toe te vertrouwen waardoor de eerste spanningen ontstaan. Tonys neefje Christopher wordt eindelijk een 'made-man', maar hij ondervindt daar onmiddellijk de gevolgen van. Paulie en Silvio blijven de twee kleurrijkste personages,maar ook de uit Italië gearriveerde Furio laat van zich horen. Alhoewel hij de donkerste figuur is in Tonys crew liggen we toch telkens plat van het lachen i.v.m. met z'n fantastich Italiaanse accent. Voorts is er in dit seizoen nog de introductie van Tonys nieuwe, maar onstabiele, 'goomar' Gloria (Annabella Sciorra), plus een aantal interessante nevenfiguren en slim uitgedokterde verhaallijnen die de serie alleen maar meerwaarde geven.


Aan de andere kant is er Tonys echte gezin met aan het hoofd Carmela die meer en meer twijfelt aan haar huwelijk met Tony. Ook de kinderen AJ en Meadow krijgen meer tijd om hun personages uit te diepen en doen dat beiden met veel overtuiging. Meadow heeft haar eerste relationele problemen aan de Universiteit van Columbia en bovendien krijgt ze meer en meer oog voor Jackie Aprile Junior (zoon van de overleden boss en onmogelijk op het rechte pad te houden). AJ kampt met puberteitsproblemen en begint meer en meer op Tony te lijken: zoveel mogelijk bereiken en er zo weinig mogelijk voor doen. Hij heeft een middelmatige intelligentie, haalt voortdurend kattekwaad uit en heeft net zoals Tony paniekaanvallen.


De heerser van dit universum is uiteraard nog altijd Tony zelf. Het lukt Gandolfini telkens weer om in elke aflevering z'n personage meer diepgang te geven. In z'n familieleven of in de gangstersomgeving: hij zet telkens een geloofwaardige prestatie neer en hij doet het zelfs zo goed dat ons medelijden met z'n getormenteerde persoonlijkheid groeit met de minuut. Dan is er nog z'n relatie met psychiater Melfi die als een rode draad door elke aflevering loopt en de manier waarop Tony het beste wil voor z'n kinderen en z'n crew en alles doet om hen te beschermen. Het is allemaal zorgvuldig uitgediept en de acteerprestaties komen recht uit het hart. Daarom ook dat deze serie opnieuw lijkt op een film van 13 uur waarbij je je voortdurend afvraagt naar welke episode je kijkt. Een minpunt, als we het zo kunnen noemen, is het feit dat The Sopranos moeilijk toegankelijk is voor wie de eerste twee series gemist heeft. De relaties zijn zo uitgediept en er wordt voortdurend verwezen en geknipoogt naar de vorige 2 seizoenen zodat de instapdrempel voor dit seizoen enorm hoog ligt. Dit gezegd zijnde rest ons de kijkers alleen nog te waarschuwen dat dit een HBO-show blijft waarin er voortdurend sprake is van extreem taalgebruik terwijl de bing-danseressen er nog steeds schaars gekleed bijlopen.


Inhoud:
1. Mr. Ruggerio's Neighborhood: Terwijl Meadow de universiteit van Columbia abezoekt, gan de gewone dingen hun gang bij de familie Soprano. De FBI zit echter niet stil en probeert afluisterapparatuur in Tonys kelder aan te brengen.

2. Proshai, Livushka: Na het onmoeten van Meadows nieuwe halfzwarte vriendje, krijgt Tony opnieuw een angstaanval. Ook zien we hier de laatste gedigitaliseerde beelden van Livia in een conversatie met Tony alvorens ze noodgedwongen uit de serie moest verdwijnen wegens het overlijden van actrice Nancy Marchand. Janice komt terug voor de begrafenis, maar natuurlijk ook voor Livia's zgn. verborgen rijkdommen.

3. Fortunate Son: Christopher leert dat zijn 'made-man'-status niet enkel rozengeur en maneschijn is. Tony beleeft een serieuze doorbraak bij z'n psychiater en AJ krijgt zijn eerste paniekaanval als z'n trainer hem kapitein van het football-team maakt.

4. Employee Of The Month: Tonys psychiater wordt verkracht, maar de dader komt vrij wegens een procedurefout. Melfi krijgt de keuze: Tonys hulp inroepen om dit tuig van de straat te halen of niet?

5. Another Toothpick: Een familielid van de Apriles wordt in coma geslagen. Tony vraagt aan de zieke godvader van de dader om de obligatoire whack uit te voeren. Junior deelt een groot geheim met Tony en Artie Bucco biecht op dat hij verliefd is op Adriana. Als Bucco's vrouw hem verbiedt om een deal te sluiten met Tony dringt een echtscheiding zich op.

6. University: Raphie krijgt z'n kuren. Nadat hij een stripper van de "Bing" zwanger heeft gemaakt komt die bij Tony om raad. Ondertussen krijgt Meadow haar eerste relatiebreuk op de universiteit te verwerken, gedeeltelijk veroorzaakt door haar kamergenote.


7. Second Opinion: Junior heeft het volste vertrouwen in zijn kankerdokter terwijl de man er maar half werk van maakt. Tony en Furio brengen hem een klein bezoekje om zijn concentratie aan te wakkeren. Carmela gaat zelf naar een psychiater, maar in plaats van een schouder om op te huilen krijgt ze een keiharde slag: de waarheid.

8. He Is Risen: Meadow en Jackie Junior geraken meer en meer verliefd op elkaar. Ralphie zit met wraakplannen omdat Tony weigert hem tot kapitein te promoveren. Uiteindelijk heeft Tony geen andere mogelijkheid als kapitein Gigi Cestone op het toilet een hartaanval krijgt.

9. The Telltale Moozadell: Tony probeert Jackie Junior op het rechte pad te houden nu die met Tonys dochter aanpapt. Tony geraakt meer en meer verliefd op z'n nieuwe goomar: Mercedesverkoopster Gloria Trillo.

10. ...To Save Us All From Satan's Power...: Omdat Pussy 'sleeps with the fishes' zit Satriale's dit jaar zonder kerstman. Uiteindelijk mag verlegen Bacala de baard aantrekken. Flashbacks met Pussy duiken nu geregeld op omdat Tony en z'n crew proberen te achterhalen wanneer hij 'geflipped' werd door de FBI.

11. Pine Barrens: Paulie en Christopher geraken in de problemen als ze een Russische maffioso kwijtspelen in de bossen van Jersey. Meadow betrapt Jackie Junior op overspel en ook Tonys goomar Gloria blijkt onstabiel als ze biefstuk naar z'n hoofd katapulteert.

12. Amour Fou: Jackie junior is een 'marked man' als hij het verkeerde kaartspel overvalt. Tony geeft Raplhie de raad om 'de juiste beslissing' te nemen. Gloria gaat de 'fatal attraction'-toer op met Tony en Carmela besluit wijselijk haar huwelijk te behouden nadat ze is opgeschrikt door een mogelijk geval van kanker bij zichzelf.

13. The Army Of One: Jackie Junior komt aan z'n einde. Op z'n begrafenis worden Silvio en Christopher opgepakt met als het reden: het promoten van gokken. Een drinkende Meadow ziet er steeds meer uit als een echte maffia-prinses. Paulie begint valse neigingen te vertonen als hij tegen Johnny Sack z'n beklag doet over een geldprobeem waarbij Tony in het voordeel van Raplhie beslist heeft. Na een permanente uitsluiting bij Verbum Dei denken Tony en Carmela eraan hun zoon AJ naar een militaire school te sturen.


BEELD EN GELUID
Wat direct opvalt is het stille opnameniveau van de 5.1-track. Luister maar eens naar het verschil tussen de menumuziek en de eigenlijke soundtrack. Eenmaal de soundtrack iets luider staat hebben we er nog weinig of geen opmerkingen over, behalve dat de surrounds héél weinig aangesproken worden. Normaal in een show als deze, zal je zeggen, maar toch hadden we af en toe iets meer achtergrondgeluiden verwacht via de surroundkanalen. De voorste speakers doen hun werk goed met een goede spreiding van het geluid en duidelijk verstaanbare dialogen.
Het beeld heeft een mooi anamorf 1.78:1-formaat dat nooit ontgoochelt. Details zijn voldoende aanwezig en de kleuren zijn scherp en natuurlijk. Aangezien de eerste disk op beide kanten twee afleveringen heeft, zijn er geen layer changes aanwezig. Disk 2,3 en 4 (met elk 3 episodes) hebben die wel, maar nooit eerder zag ik dergelijke snelle en onopvallende overgangen. Wil je de beste beeldkwaliteit van een tv-show op dvd zien? Zoek niet verder dan dit seizoen van The Sopranos.


EXTRA'S
Een korte HBO-featurette van ongeveer een viertal minuten met enkele interviews en beelden van de set is bijlange niet genoeg om onze honger naar achtergrondinformatie te stillen. Daarnaast zijn er nog 3 audiocommentaren: eentje van schrijver/acteur Michael Imperioli bij de episode 'The Telltale Moozadell', eentje van regisseur Steve 'Mister Pink' Buscemi bij de episode 'Pine Barrens' en de laatste komt van bedenker David Chase bij de aflevering 'Amour Fou'. Al bij al dus een zwak pakket extra's, bijna identiek aan dat van de regio 1-versie (die had nog enkele cast & crew biografiën, een lijst met prijzen & nominaties en korte samenvattingen van seizoen 1 en 2). Een serie als deze verdient beslist meer aandacht op het vlak van de extra's. We verwachten meer van seizoen 4.


CONCLUSIE
Een grensverleggende serie met een Italiaanse twist. Ook na 3 seizoenen blijft deze serie z'n spankracht behouden, maar nieuwkomers raden we aan te beginnen bij seizoen 1. De technische presentatie is meer dan behoorlijk met het beeld als uitschieter. De extra's zijn eerder zwak, maar de echte fan zal dat niet aan z'n hart laten komen.
cover
Studio: Warner

Regie: diversen
Met: James Gandolfini, Lorraine Bracco, Edie Falco, Michael Imperioli, Dominic Chianese, Vincent Pastore, Steven Van Zandt, Tony Sirico, Robert Iler, Jamie-Lynn Sigle, Rorea Dematteo, Nancy Marchand, David Proval, Aida Torturro

Film:
9/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
650 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931251396


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Fins, Noors, Zweeds, Tsjechisch, Grieks, Hongaars, B$ulgaars, Pools, Kroatisch, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Featurette
• 3 Audiocommentaren

Andere recente releases van deze maatschappij