:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ESCAPE FROM L.A.
ESCAPE FROM L.A.
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-09-16
FILM
Escape From L.A. is één van de laatste films waarin enfant terrible John Carpenter nog op een groot Hollywoodbudget kon rekenen. Vandaag krijgt deze prent weliswaar het label van cult opgeplakt, toch zullen de producers die vijftig miljoen dollar (naar verluidt streek hoofdrolspeler Kurt Russell er zelf tien van op zak!) in deze sequel hadden geïnvesteerd heel wat anders van dit zooitje hebben verwacht.


Dit vervolg op Escape From New York uit 1981 is misschien wel één van de grappigste die Carpenter ooit heeft gemaakt, het is zonder twijfel ook één van zijn slechtste. Kurt Russell kruipt opnieuw in de huid van outlaw Snake Plissken. Deze keer speelt het verhaal zich in 2013 af en is Amerika een tirannieke staat geworden. Door een helse aardbeving is Los Angeles van het continent losgescheurd. Het gewezen filmparadijs doet nu dienst als plaats waar al het uitschot naartoe wordt gebracht. Dit feit alleen al was voor heel wat critici een teken dat de regisseur de filmstad een veeg uit de pan wilde geven. Zelf ontkent hij dat in alle talen, maar iedereen weet dat de sterregisseur zich nooit naar de wetten van Tinseltown heeft willen gedragen.


Het verhaal is te stom voor woorden: de dochter van de Amerikaanse president heeft een apparaat gestolen waarmee ze de aarde kan vernietigen en Snake Plissken moet dat in handen krijgen. Nog erger is het met de special effects gesteld. Carpenter is wel een beetje de koning van de B-film, maar nog nooit zag je in zijn films zo duidelijk dat de gebouwen gewoon van karton zijn gemaakt. We hebben het nog niet eens over de kinderachtige duikboten en helikopters gehad! Door zijn naam kon Carpenter op een immense cast van gewezen supersterren rekenen (van Cliff Robertson tot Peter Fonda), maar ook hier sloeg hij de bal mis, tenzij je Pam Grier als travestiet als perfecte casting beschouwt.

De film werd een fiasco en na het sciencefiction-vehikel Ghosts Of Mars was het zo goed als afgelopen met Carpenters carrière, ofschoon zijn laatste (The Ward) een prachtige terugkeer naar zijn Halloween-dagen is.

Zo slecht dat het goed wordt? Eigenlijk wel, ja!


BEELD EN GELUID
Echte storingen zijn er wel niet, toch is Escape From L.A. een zeer aparte belevenis. Alles ziet er van karton uit, alle scènes zijn zo goedkoop dat het eigenlijk belachelijk wordt. Kortom: dit is cult! Soms zijn de details wat wazig, maar eerlijkheidshalve weet ik niet of je de regisseur of de filmmaatschappij daarvoor aan het kruis moet nagelen! Het geluid is standaard zonder geruis, met zoals steeds een opmerkelijke score van mister Carpenter zelve!

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze release.


CONCLUSIE
Escape From L.A. behaalt wel de voetnoten van de filmgeschiedenis, maar eigenlijk is deze sequel een fiasco van jewelste. Akkoord, de film is bijna zo slecht dat hij goed wordt!


coverStudio: Paramount

Regie: John Carpenter
Met: Kurt Russell, Steve Buscemi, Stacy Keach, Peter Fonda

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
12

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865555729


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Zweeds, Deens, Fins, Noors, Arabisch, Pools, Turks, Bulgaars, Ijslands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij