:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMAZING SPIDERMAN 2, THE
AMAZING SPIDERMAN 2, THE
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-08-25
FILM
The Amazing Spiderman 2 duurt 136 minuten en daarin gebeurt héél veel. Peter Parker heeft moeite met zijn gevoelens voor Gwen Stacy aangezien hij haar vader in deel 1 beloofd had om uit haar buurt te blijven zolang hij als Spiderman door de stad slingerde. Nadat Max Dillon door Spiderman van een gewisse dood wordt gered, raakt de nogal sullige man geobsedeerd door de muurkruiper en als hij tijdens een ongeluk geëlektrocuteerd wordt maar bij wonder blijft leven en plots in staat blijkt om elektriciteit te absorberen, gaan de poppen volop aan het dansen. Harry Osborn keert terug naar de stad omdat zijn vader op sterven ligt en krijgt te horen dat hij een erfelijke ziekte heeft die hem eenzelfde lot zal ondergaan tenzij hij het onderzoek van zijn en Peters vader positief kan afronden en een geneesmiddel vindt, waarin Norman Osborn nooit geslaagd is. Ondertussen heeft Peter ook weer de draad opgepakt in het zoektocht naar wat er is gebeurd met zijn ouders en ook dat heeft consequenties...


Zoals je kan zien is The Amazing Spiderman 2 goedgevuld aan de start gekomen en wij vragen ons dan ook af hoe het in godsnaam mogelijk is dat regisseur Mark Webb ons tussen de actiescènes door zo in slaap kan wiegen. In het begin lijkt het nog alsof Webb ons broodnodige achtergrondinformatie probeert te geven, maar al snel begin je door te hebben dat het gewoon een gebrek aan focus is. Er zijn zoveel verschillende dingen te vertellen dat hij de grote lijnen te oppervlakkig uitwerkt en ondertussen blijft hij dan weer te veel bij futiliteiten stilstaan om tot een écht interessante film te komen voor het grote publiek, laat staan voor de echte fans.

Die fans zullen zich trouwens serieus vragen stellen bij wat Webb in gedachten had bij het maken van deze film. Waar wij applaudiseerden toen Webb in het vorige deel met Gwen Stacy op de proppen kwam in plaats van met Mary-Jane Watson en als dusdanig naar de oudere verhalen van Peter Parker/Spiderman teruggreep, vragen we ons nu af wat hij in gedachten had met het aanpassen van sommige achtergronden van z'n personages. Harry Osborn als de eerste Goblin? Electro die bij Oscorp werkt? En dan hebben we het nog niet gehad over al te makkelijke toevalligheden die niet worden verklaard. Hoe is Rhino plots vrijgekomen? Hoe kan het dat Harry’s vader jarenlang met de ziekte heeft rondgelopen terwijl Harry er zelf in elke scène zieker lijkt uit te zien vanaf het moment dat hem verteld is dat hij de ziekte ook heeft? Het is allemaal een beetje té gemakkelijk.


Voorts weten we ook dat deze Spiderman een aanzet is naar een volgende film waarin de “Sinister Six” tevoorschijn komen, maar behalve Electro is er nu nog geen énkele van de effectieve Sinister Six gepasseerd! We kunnen dus verwachten dat Webb in de volgende film (wordt verwacht in 2018) ook op dit vlak serieus wat aanpassingen zal maken ten opzichte van de comics en het is maar de vraag of die aanpassingen de film ten goede zullen komen.

Ondertussen zitten we echter met deze The Amazing Spiderman 2 en daarvan kunnen we zeggen dat de actie op zich wel mooi in beeld wordt gebracht en dat het voor een zomerse blockbuster wel leuk hersenloos vertier oplevert, maar er zat gewoon zoveel meer in dat we niet anders kunnen dan teleurgesteld zijn.


BEELD EN GELUID
De dvd is naar dvd-normen zeker niet te versmaden. Het beeld ziet er zeer netjes uit zonder compressiefouten, met een goed niveau van detail, felle kleuren en een contrast dat perfect gebalanceerd is. Hier en daar hebben we wel wat edge enhancement gezien, dus perfect is deze release zeker niet. Qua geluid verwacht je natuurlijk om achterover geblazen te worden, maar het wordt wederom duidelijk dat Blu-raygeluid een stuk beter is dan wat je op een dvd te horen krijgt. De Dolby Digital 5.1-track is zeker niet slecht, maar een beetje zacht voor zo’n blockbuster. Om effectief het effect van de actie ten volle te benutten zal je het volume dan ook wat hoger moeten instellen. Qua detaillering is er echter niets mis, alle kanalen worden goed gebruikt en de dialogen zijn te allen tijde goed verstaanbaar. Weinig op aan te merken dus, maar we beginnen ons echt wel af te vragen waarom mensen zich nog de dvd aan zouden schaffen van dit soort releases als Blu-ray gewoon zovee keer beter is.

EXTRA'S
Qua extra’s is deze release nogal karig bedeeld. Een audiocommentaartrack met de producers en schrijvers over de diepere verhaallijnen in dit tweede deel, 4 verwijderde scènes en een muziekclip van Alicia Keys. Ook nog de moeite om te vermelden: op de backcover staat: “haal de Blu-ray in huis om 9 extra verwijderde scènes te zien”. Alsof dàt een reden is om een Blu-rayversie aan te schaffen? Beste Sony, als je dan toch Blu-ray als een beter formaat wil positioneren, vermeld dan dat er meer dan 100 minuten extra’s bij zitten en dat zowel beeld als geluid beter zijn dan op dvd...


CONCLUSIE
In The Amazing Spiderman zagen we dat er een potentieel wordt aangeboord dat zonder probleem dat van de laatste Batman-serie evenaart. Jammer genoeg wordt dat potentieel in deel 2 totaal niet gebruikt en probeert men teveel samen te trekken waardoor het eindresultaat niet veel meer oplevert dan een oppervlakkige film met wat leuke oneliners en actiescènes. Hopelijk brengt deel drie soelaas, maar we vrezen ervoor...cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Marc Webb
Met: Andrew Garfield, Colm Feore, Dane DeHaan, Emma Stone, Felicity Jones, Jamie Foxx, Paul Giamatti, Sally Field

Film:
5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
136 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609649703


Beeldformaat:
2.40:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Audiocommentaar
• Verwijderde Scènes
• Muziekvideo

Andere recente releases van deze maatschappij