:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DCI BANKS - SEIZOEN 1
DCI BANKS - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-08-31
SERIE
Wat Inspector Morse en Colin Dexter zijn voor Oxford, zijn Alan Banks (Stephen Tompkinson) en zijn geestelijke vader Peter Robinson voor Yorkshire. De charismatische inspecteur wordt om onduidelijke redenen "weggepromoveerd" naar het platteland, alwaar hij met zijn assistente Annie Cabbot (Andrea Lowe) moorden onderzoekt tegen een tempo waartegen Chicago in de jaren 20 in het niets verdwijnt. Na Brassed Off, Ballykissangel en Drop The Dead Donkey krijgt één van mijn favoriete acteurs een plaats toebemeten in het firmanent van kwaliteitsdetectives van ITV, tussen namen als Morse, Lewis, Frost en Poirot. De pilootaflevering, Aftermath, haalde 6,5 miljoen kijkers en ITV bestelde prompt een eerste seizoen. Intussen is het derde seizoen net uitgezonden in Groot-Brittannië en heeft de Canvaskijker op de traditionele zaterdagavond reeds kennis kunnen maken met de inspecteur van Peter Robinson. Net als de meeste dergelijke series blijft het aantal afleveringen van een seizoen beperkt: per jaar worden er drie afleveringen van anderhalf uur gemaakt, waarbij elke aflevering in twee opeenvolgende weken een tijdsslot van een uur vult. In principe staan de afleveringen los van elkaar, alhoewel er bijvoorbeeld een verdachte uit de pilootaflevering terugkeert in Friend Of The Devil. Er wordt ook een beginnende romance tussen Banks en zijn assistente geïmpliceerd, alhoewel Annie duidelijk de boot afhoudt en er gesuggereerd wordt dat ze in het verleden seksueel misbruikt is.

De scenaristen permitteren zich wel nogal wat dichterlijke vrijheden bij het vertalen van Peter Robinsons boeken. Zo is de relatie tussen Banks en zijn overste Rydell minder uitgewerkt en nogal wat personages zijn van naam veranderd. De plot gaat af en toe een beetje sneller dan voor wie alleen Morse gewoon is en doet qua persoonlijke besognes van de acteurs bij momenten denken aan de Inspector Wexford-verfilmingen van Ruth Rendell. In de reeks wordt fijn geacteerd, ze is smaakvol gefilmd en liefhebbers van Engelse cottages in Midsomer Murders-stijl komen ruim aan hun trekken.
 
AFLEVERINGEN
Dit eerste seizoen omvat de pilootaflevering uit 2010 en het eerste seizoen uit 2011-2012.

1. Aftermath
Agenten Janet Taylor (Sian Breckin) en Dennis Morrisey (Michael Keogh) interveniëren bij een geval van huiselijk geweld, maar ze vinden in de kelder van de dader Marcus Payne (Samuel Roukin) de stoffelijke overschotten van vier van vijf blonde jonge meisjes die de laatste maanden als vermist zijn opgegeven. Payne gaat agent Morrisey te lijf met een machete en Janet heeft geen andere keuze dan de man neer te slaan. Als hij in een coma ligt, is er aan inspecteur Alan Banks veel gelegen om de man aan het praten te krijgen omtrent het lot van het vijfde verdwenen meisje. Hij staat enorm onder druk door een mediacircus dat nog wat opgepookt wordt door Jackie Wray (Barry Sloane), de vader van het nog vermiste meisje. Paynes vrouw Lucy (Charlotte Riley) is zelf door haar man met een strijkijzer bewerkt en ze heeft de helpende hand van overbuurvrouw Maggie Forrest (Monica Dolan) resoluut afgewimpeld. Tot overmaat van ramp stuurt de dienst Intern Toezicht de jonge en ambitieuze sergeant Annie Cabbot om het vermeende politiegeweld van Janet Taylor op Marcus Payne te onderzoeken. Als Payne de geest geeft, lijkt het onderzoek muurvast te zitten.2. Playing With Fire
's Nachts breekt er brand uit op een aangemeerde rivierboot. De politie vindt er het verkoolde lijk van tweedehandsboekenhandelaar Leslie Whittaker. In een brandvrije kist vindt ze echter ook een schilderij van Turner en twintigduizend pond. Ofwel gaat het hier om een geval van kunstdiefstal, ofwel van kunstvervalsing. De politie neemt kunstexpert Mark Keane (John Light) onder de arm die inschat dat het bij de Turner om een vervalsing moet gaan. De zaak krijgt echter een vreemde wending: een tweede schip, dat naast het bootje van Whittaker lag, is ook uitgebrand en bovendien gezonken, en daarin bevindt zich het lijk van Christina Aspern, de dochter van de rijke arts Patrick Aspern (John Bowe) die getrouwd is met Miranda (Tamzin Merchant), een vrouw die zijn dochter had kunnen zijn. Het is niet helemaal duidelijk wie van de twee slachtoffers precies collateral damage was: Whittaker had rohypnol in zijn lijf, Christina heroïne. Banks en Annie besluiten de onderzoeken te verdelen: Annie volgt de kunstpiste en Banks legt Aspern op het rooster. Allebei maken ze echter een zware beroepsfout: Annie duikt in de koffer met Mark Keane en Banks geeft Aspern een oorvijg nadat die een racistische opmerking heeft gemaakt tegenover één van Banks' adjudanten. Een tweede moord op kunstvervalser Jake McMahon (Gary Cargill) doet de balans in de ene richting overslaan. Op de plaats van het eerste delict worden echter de bandenafdrukken van Miranda's jeep teruggevonden.

 


3. Friend Of The Devil
Terwijl Annie moet uitrukken voor de moord op een verminkte en verlamde rolstoelpatiënte, rukt Banks uit om de moord op studente Hayley Daniels te onderzoeken, die strontlazarus tijdens een nachtje stappen met haar vrienden tussen twee pubs is verdwenen. Agent Kevin Templeton (Tom Shaw) die haantje-de-voorste wil zijn en meent dat er een seriemoordenaar aan het werk is, vat enkele nachten post in dezelfde uitgaansbuurt. Een tweede meisje, Chelsay Pilton (Sarah Beck Mather), slaat op de vlucht voor DCI Templeton, verkeerdelijk in de waan dat hij de verkrachter is; vooraleer de politieagent het misverstand kan uitklaren wordt hij echter de keel overgesneden door een gemaskerde vigilante. Annie meent dat de manier waarop hun collega is vermoord verband houdt met de moord op de rolstoelpatiënte, maar de pathologe, dr. Elizabeth Waring (Raquel Cassidy), is er rotsvast van overtuigd dat het om twee verschillende daders gaat.
 


4. Cold Is The Grave
Banks' baas Gerry Rydell (Colin Tierny) verzoekt hem om off the record uit te zoeken waar zijn weggelopen dochter Emily (Scarlett Patterson) uithangt. Op een pornosite is ze namelijk te bewonderen in haar evakostuum en Rydell en zijn vrouw Rosalind (Anna Wilson-Jones) zijn doodongerust. Banks trekt naar Londen, zich uitgevend voor Emily's vader, en ontdekt dat ze het gangsterliefje is van de crimineel Barry Clough (Terence Maynard). Op een feestje zit Emily echter goed aan de coke en de champagne en vooraleer Clough de kans krijgt om het vervelende wicht de deur uit te werken schreeuwt ze tegen Cloughs gasten uit dat ze zijn 'geheimen' kent. Banks sleurt het wicht terug naar Yorkshire waar vader Rydell niet goed weet of ze haar een standje moet geven of omarmen. Banks heeft door zijn afwezigheid een onderzoek gemist naar een overvallen chauffeur van een bestelwagen, Anthony Grimes (James Boyland). De dader, kleine crimineel Charlie McKay (Sam Chapman), was zo dom om in het voertuig zijn vingerafdrukken achter te laten, maar als de politie hem wil arresteren, blijkt hij net in ware commandostijl te zijn geëxecuteerd. Op een avond staat Rydell weer voor de deur van Banks: Emily heeft wéér de benen genomen. Ze wordt diezelfde avond nog teruggevonden met een ingeslagen hoofd, opgesloten in een WC-hokje dat alleen van binnenuit open kan. Afgezien van het feit dat de politie onmogelijk kan geloven dat er een dader is die door muren kan lopen, komen de twee zaken op onverwachte wijze samen als de verdachte van de éne zaak op de plaats van het delict van de andere opduikt.

 


BEELD EN GELUID
JustBridge levert een aanvaardbare kwaliteit af, alhoewel het een beetje gek is dat ze elke aflevering op een aparte singlelayer-disk zetten terwijl twee doublelayers hadden volstaan; wellicht is dit te wijten aan het feit dat de afleveringen ook eerst los te verkrijgen waren waardoor een nieuwe persing wordt uitgespaard. De kleuren zien er niet meteen geprononceerd uit en de zwarttinten mochten wat beter zijn. Details in de textuur zijn in close-ups dan weer voldoende onderscheidend. De Dolby Digital 5.1-geluidstrack volstaat ruimschoots om de vooral dialooggedreven detective te ondersteunen. Heel af en toe wordt er eens uitgehaald, zoals in een scène in Cold Is The Grave, die zich op een dansparty afspeelt.
 
EXTRA'S
Niets te bespeuren wat op een extra lijkt.
 
CONCLUSIE
DCI Banks is een fijne Britse detective waarmee vooral acteur Stephen Tompkinson lof kan oogsten. Aanrader nu de dagen weer wat beginnen te korten.cover
Studio: JustBridge

Regie: James Hawes, Paul Whittington, Bill Anderson, Marek Losey
Met: Stephen Tompkinson, Andrea Lowe, Lorraine Burroughs, Jack Deam, Colin Tierney

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010-2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
355 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717344747790


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij