:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DAMAGES - SEIZOEN 5
DAMAGES - SEIZOEN 5
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-09-02
SERIE
Van het vierde seizoen van Damages waren we absoluut niet onder de indruk. Het verhaal was maar matig interessant en het typische karakter van de serie dankzij het aparte gebruik van flashbacks en -forwards leek eerder een keuze uit plichtsbesef dan dat er ook effectief iets werd toevoegd aan het seizoen. Het enige dat ons nog wat hoop gaf voor seizoen 5 was het slot waarin Ellen Parsons duidelijk maakte dat ze het wel gehad had met haar mentor Patty Hewes en tegen haar zou getuigen in een voogdijzaak omtrent Patty’s kleindochter.


Dat Patty zich niet zomaar gewonnen geeft kon je natuurlijk op je klompen voelen aankomen en in dit vijfde en laatste seizoen zien we dan ook hoe ze Ellen probeert te beletten om te getuigen door haar een zaak door te spelen omtrent Channing McLaren, de eigenaar van een website die allerlei geheimen aan het licht brengt en die bij de laatste “lek” per ongeluk ook privéberichten van klokkenluidster Naomi Walling vrijgegeven heeft met haar zelfmoord tot gevolg. Op zich niet iets wat Ellen zou weerhouden om te getuigen, ware het niet dat Patty plots de zijde kiest voor Naomi’s dochter en een zaak aanspant waarin ze probeert aan te tonen dat Channing opzettelijk Naomi’s privéberichten gelekt heeft waardoor hij eigenlijk rechtstreeks verantwoordelijk zou zijn voor haar dood. En zolang deze zaak gaande is kan Ellen natuurlijk niet getuigen tegen Patty…


Damages
zou Damages niet zijn mocht het verhaal zo simpel in elkaar zitten. Het proces omtrent de gelekte berichten is een kapstok waar nogal wat andere dingen aan opgehangen worden zoals rivaliteit binnen de organisatie van McLaren, een samenzwering omtrent een financiële firma die de nodige doden tot gevolg heeft en Ellen die haar vriend Chris probeert te helpen door hem in contact te brengen met McLaren en zodoende bekend maakt dat de Amerikaanse overheid soldaten naar het front stuurt die mentaal totaal niet geschikt zijn voor actieve dienst. Alsof dat niet genoeg is om een seizoen te vullen krijgen we ook nog te zien hoe Ellen probeert te bewijzen dat Patty iemand ingehuurd heeft om haar te vermoorden,wat ze halverwege dit seizoen ontkent na een eerdere  toegeving.

Zoals je kan lezen is dit vijfde seizoen erweer eentje is dat op volle toeren draait, waarbij de makers duidelijk hebben besloten om in schoonheid te eindigen. Het verhaal omtrent de website McLarenTruth.org komt wat gratuit over en is al te duidelijk afgeleid van de hype omtrent Wikileaks, maar dat vergeven we ze met plezier aangezien ze niemand minder dan Ryan Philippe hebben kunnen strikken om de ietwat contactgestoorde Channing McLaren te vertolken terwijl ook John Hannah (Batiatus uit Spartacus) en William Sadler personages mogen neerzetten die meer dan interessant zijn om te volgen. Daarnaast levert het hele flashback/forward-gedoe effectief weer meerwaarde op die de spanning doet stijgen en ook het slot is er eentje dat de serie waardig is. Als enig ander minpuntje vermelden we nog dat voor ons de scène op steiger (je zal wel weten waar we het over hebben als je hem ziet) het perfecte einde kon zijn en de minuten daarna niet echt meer hoeven.


BEELD EN GELUID
Het beeld van Damages is nooit echt mooi geweest aangezien de makers specifiek kozen om bepaalde tijdsperiodes op een andere manier in beeld te brengen. Het ziet er eerder korrelig uit en het contrast is er compleet over. Dat is echter geen fout van de transfer en om eerlijk te zijn is die op zich wel goed. Wat echter minder goed is, is dat het beeld nog steeds lelijk is om naar te kijken en er in nogal veel scènes soft-focus gebruikt wordt, wat  gewoonweg niet om aan te zien is. Alsof je een serie uit de jaren 80 bekijkt op video! Qua geluid kan je van een serie die zo gedreven is door dialogen als deze op zich weinig zeggen, maar we willen toch wel vermelden dat de makers echt hun best gedaan hebben om de zaken wat attractiever te maken en atmosfeer toe te voegen en dat hoor je effectief. Regelmatig hoor je geluiden langs de achterkant om het geheel wat dynamischer te maken, vooral in de buitenscènes.


EXTRA'S
4 outtakes en - verspreid over de drie disks - 31 verwijderde scènes die goed zijn voor 41 minuten additioneel materiaal. Dit zijn vooral zeer korte stukjes die weggesneden zijn uit het begin of het einde van een scène.

CONCLUSIE
Terwijl het vierde seizoen van Damages nogal een teleurstelling was, is dit vijfde weer een stuk beter en krijgen we een afscheid in schoonheid.cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Diverse
Met: Glenn Close, Janet McTeer, Jenna Elfman, John Hannah, Judd Hirsch, Rose Byrne, Ryan Phillippe, Zachary Booth

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
517 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609651324


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Verwijderde Scènes
• Outtakes

Andere recente releases van deze maatschappij