:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LUCÍA Y EL SEXO
LUCÍA Y EL SEXO
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-12-24
FILM
Lucía (Paz Vega) woont in Madrid en is serveerster. Op een avond krijgt ze in het restaurant een depressief telefoontje van haar vriend en auteur Lorenzo (Tristán Ulloa). Hij klinkt verward en is blijkbaar iets van plan. Wanneer Lucía diezelfde avond thuiskomt, krijgt ze een telefoontje van de politie. Lorenzo is betrokken geweest in een auto-ongeval. Nog voor de agent is uitgesproken, haakt ze in, want naast de telefoon ligt een briefje van Lorenzo waarin hij schrijft dat hij een tijdje weg moet. Lucía reist af naar Formentera, een eiland van de Balearen. Hier wil ze tot rust komen en de oorzaken van hun relatiecrisis trachten te achterhalen. Want die crisis was er wel degelijk. Via flashbacks komen we te weten hoe ze elkaar ontmoet hebben en hoe hun relatie gegroeid is. De basis van hun hechte relatie steunt op heel veel passie en intense seks. Na zes jaar kwam er echter slijt op hun relatie. Lorenzo dwaalde steeds meer af en dat had te maken met zijn persoonlijke zoektocht naar zijn dochter Luna die hij na een stomende one-night stand verwekt had bij Elena (Najwa Nimri). Zelfs op het eiland wordt Lucía geconfronteerd met het alleen-zijn. Een paella bestellen in een lokaal restaurantje kan enkel voor twee personen. Ze besluit om een kamer te huren in een pension dat uitgebaat wordt door diezelfde Elena! Zij heeft een relatie met een duiker, Carlos, een relatie die enkel gebaseerd is op seks. Ondertussen herbeleeft Lucía steeds meer haar relatie met Lorenzo, maar leert ze hierbij ook de minder positieve kanten van de auteur kennen, die al geruime tijd met een writer’s block kampt. In zijn persoonlijke zoektocht komt Lorenzo steeds dichter tot Luna en maakt hij tevens kennis met haar kindermeisje Belén (Elena Anaya), wiens moeder een gewezen porno-actrice is. Maar ook Lucía komt steeds dichter bij de waarheid en de onthulling van de rol van Elena zal ook niet lang op zich laten wachten...


Lucía y el sexo is geen makkelijke film om te volgen. Op een gegeven moment gaat ook de zoektocht van Lorenzo gepaard met flashbacks en fantasieën uit zijn boek. Het is als kijker niet altijd even makkelijk om het onderscheid te maken tussen wat echt is en wat gefantaseerd is. Uiteindelijk vallen op het einde van de film de puzzelstukjes in elkaar, al moet gezegd dat Medem toch met momenten iets teveel gebruik maakt van verschillende tijdslijnen waardoor de kijker (bewust of onbewust?) soms het spoor bijster dreigt te raken. Meerdere kijkbeurten zijn dus aan te raden, niet alleen om het verhaal te doorgronden, maar ook voor de prima acteerprestaties. De knappe Spaanse sitcom-actrice Paz Vega zet een uitstekende rol neer als Lucía waarbij ze zelfs in een aantal intense seksscènes mocht opdraven, samen met Tristán Ulloa die eveneens zijn rol als Lorenzo geloofwaardig neerzet. Voor Medem moesten de seksscènes passen binnen de moeilijke sfeer van de film. En dat is hem best aardig gelukt. Haal deze scènes uit de film en je houdt quasi niets meer over, de rode draad doorheen de film zijn nu eenmaal deze sekscènes. Niet alleen aan het verhaal wordt aandacht besteed, Medem vindt de beelden even belangrijk dan het verhaal. De fotografie is met momenten heel mooi, en het wisselend gebruik van filters en extreme lichtinstellingen maken het beeld kil en afstandelijk en dan weer warm en natuurlijk.


BEELD EN GELUID
Voor deze film maakte de cameraman gebruik van extreme lichtinstellingen, in de ene scène al meer dan in de andere. Dit maakt dat een aantal scènes (bewust) overbelicht ogen. Tevens wordt het gebruik van lichtblauwe filters veelvuldig toegepast, meestal om de fantasiesequenties te onderscheiden van de reële wereld. De beeldkwaliteit is daarom niet altijd even makkelijk te beoordelen. Doch merk je wel wat grain en in donkere scènes mochten de zwarttinten wel dieper en solider ogen. Scherpte en detail is over het algemeen voldoende. De Spaanse Dolby Digital 5.1-track (384 kbps) klinkt redelijk goed zonder te overdonderen. De beschikbare kanalen worden waar nodig goed benut al is deze film veeleer dialooggedreven. De surrounds treden veeleer in werking voor lichte achtergrondeffecten en de soundtrack.


EXTRA’S
Wat extra’s betreft, zijn de B-roll (14 min.), filmografieën en trailers (Lucía Y El Sexo, Mulholland Drive, The Princess And The Warrior, Central Do Brasil) eerlijk gezegd verwaarloosbaar. De interviews (26 min. 15) daarentegen verschaffen dan wel enige vorm van informatie vermits de hoofdacteurs zelf dieper ingaan op de rol die ze spelen. Tevens vertelt regisseur Medem het één en ander over de film en het verhaal. Voorts komen eveneens de art director en cameraman kort aan bod die elk een aantal aspecten in verband met de decors en het filmen zelf uit de doeken doen.


CONCLUSIE
Lucía y el sexo is niet onmiddellijk voor iedereen weggelegd. Voor fans van de iets moeilijkere film of Spaanse cinema in het algemeen is dit zeker een aanrader. De technische presentatie is behoorlijk goed, alleen jammer dat de extra’s -uitgezonderd van de interviews- niet veel om het lijf hebben.


cover
Studio: A-Film

Regie: Julio Medem
Met: Paz Vega, Elena Anaya, Javier Cámara, Daniel Freire, Silvia Llanos, Najwa Nimri, Tristán Ulloa

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
122 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777038468


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Spaans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Interviews
• B-roll
• Filmografieën
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij