:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KERMIT'S SWAMP YEARS
KERMIT'S SWAMP YEARS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-10-08
FILM
Kermit de Kikker (Steve Whitmire) springt op zijn twaalfde samen met zijn vrienden Croaker (Bill Barretta) en Goggles (Joey Mazzarino) poeltje in, poeltje uit; op zich geen boeiend gegeven om een film van te maken. De nerdachtige Goggles wordt danig op de kap gezeten door pestkop Blotch (John Kennedy) en zodra het tweetal vechtend op de straat buiten het moeras belandt, worden ze door de eigenaar van een dierenwinkel mee naar het dorp genomen. Kermit en Croaker volgen dan uiteraard maar de auto, met de bedoeling hun vriend terug te halen, en krijgen daarbij de hulp van de achtergelaten hond Pilgrim (Cree Summer). Goggles en Blotch proberen intussen het beste van hun lot te maken; de andere dieren in de dierenwinkel weten hen te overtuigen dat ze met hun gat in de boter zijn gevallen (wat anders voor een kikker een minder prettig vooruitzicht is, zeker in geval van lookboter), want als huisdier zullen ze misschien hun vrijheid kwijt zijn, maar tot het eind van hun dagen vertroeteld worden. Maar wie wil er nu een kikker als huisdier? De enige die af en toe kikkers koopt is de biologieleraar van George Washington High School, en laten we zeggen dat die niet als bedoeling heeft om kikkers als gezelschap te houden...




In het kielzog van de nieuwste Muppetfilm is in Duitsland, waar nagenoeg alle andere Muppetfilms al op Blu-ray zijn uitgekomen, ook deze direct-to-videorelease van Jim Henson Home Entertainment op Blu-ray verschenen, wat maakt dat we weer grote delen van de bespreking van de dvd kunnen recycleren. Dit wordt dus een "groene" bespreking (de verantwoordelijkheid voor deze superflauwe woordspeling neem ik geheel op mij...)

Deze direct-to-video release is allerminst baanbrekend te noemen, en wie hoopt op een wederoptreden van de ganse Muppetcast is eraan voor de moeite; de film gaat volledig over de (fictieve) jeugdjaren van Kermit, en buiten een hele resem nieuwe figuurtjes zien we uit de originele reeks alleen maar een korte maar fel gesmaakte cameo van onze twee geliefde ouwe brompotten Statler en Waldorf, die natuurlijk altijd wat te kankeren hebben. Alhoewel dit soort entertainment een stuk aardiger en charmanter is dan eeuwig uitgesponnen Japanse verkapte speelgoedreclame zoals Pokemon en andere afkeurenswaardige Beyblade-rommel en alhoewel elk produkt uit Jim Henson's studio's al bij voorbaat een stevige grijns op mijn gezicht tovert, is deze prent toch een klein beetje ziek in hetzelfde bedje als alle andere straight-to-videokinderfilms die de markt overspoelen: een redelijk slap en voorspelbaar scenario dat zo uit de koker van de simpelste kuisvrouw van de Disneystudio's had kunnen komen, even voorspelbare gags en een redelijk korte speelduur. Deze film kan dus niet tippen aan juweeltjes als Muppet Treasure Island of Muppets From Space, maar je moet de Jim Henson-studio's tenminste wel nageven dat ze op technisch gebied geen enkele concessie doen aan hun figuurtjes, dat ze om het zo maar eens te zeggen nog steeds dezelfde Kermitpop gebruiken als dertig jaar geleden en dat ze juist door te kiezen voor traditie boven het invoeren van state-of-the-arttechnologie hun film nog een beetje die flair van vroeger weten mee te geven. Deze release dateert nog overigens van de tijd toen Sony de rechten over de franchise bezat, vooraleer Disney de franchise met een nieuwe film nieuw leven inblies. Je ziet bijvoorbeeld duidelijk het verschil tussen de scènes waarin Pilgrim door een echte hond wordt vertolkt en waar door een pop. En alhoewel het scenario door de bank genomen redelijk mager is, zitten er toch een paar leuke vondsten in, zoals Kermit die zich op een wagentje het biologielokaal laat binnenrijden, en een paar gortdroge grappen die wel grotendeels in de vertaling verloren gaan, maar daar is het natuurlijk goed voor dat deze film alleen in de originele Engelse versie op de disk staat en een Nederlandse dubbing ditmaal compleet achterwege blijft. Sterk scoort de film dan weer op insider-jokes - wanneer Kermit op de boerderij met een (echt) varken geconfronteerd wordt, bezweert hij te hopen dat hij van zijn leven zo'n ding niet meer wil ontmoeten - heeft u hem? Als ultieme hommage aan de bedenker wordt Kermit bovendien op zijn tocht geholpen door een jongen, Jim, op wiens brievenbus achteraf de naam Henson blijkt te staan. Uit nog tal van dergelijke details blijkt dat de makers hun eigen product allerminst serieus hebben genomen, en op dat niveau werkt de film natuurlijk wél erg goed.




BEELD EN GELUID
Voor de Blu-ray werd van de film een nieuwe encodering gemaakt die beter is dan wat we op de dvd hebben gezien, maar dat als voor TV gemaakt product beperkt is door de middelen die er tegenaan zijn gegooid (of het gebrek daaraan). Over het beeldformaat wordt hier en daar nog een grap gemaakt ook ("Oh! Fijn! Nu ben ik buiten beeld!") Het beeld is mooi scherp en heeft minder compressieproblemen bij onder meer bakstenen muren dan de dvd. De kleuren zijn fijn en levendig en de textuur van de poppen ziet er mooi uit. De geluidstrack is opgewaardeerd naar DTS-HD MA 5.0 - er was ook op de dvd al geen subwooferkanaal geëncodeerd. De ruimtelijke spreiding laat zich onder meer in het moeras mooi opmerken en de dialogen en de muziek klinken zuiver.




EXTRA'S
Dat de hilarische extra's, een letterlijke port van de dvd, met evenveel ernst worden behandeld als de film zelf - niet dus - maakt het geheel juist extra grappig. Eerst en vooral is de film voorzien van een commentaartrack door Kermit zelf en door Horace de Paardenvlieg, een beetje hetzelfde concept als bij Muppets From Space, maar tussen de geestige opmerkingen door zitten er wat veel stiltes. Naast een reeks bloopers op de aftiteling vinden we tussen de extra's nog een tweede blooper reel (5:54), waarbij net wordt gedaan alsof de figuurtjes echte acteurs zijn, die zich verspreken, van deur vergissen of hun tekst vergeten. Interessant, maar net als de plot van de film zelf heel erg geïnspireerd (om het woord geplagiëerd niet te moeten gebruiken) van Toy Story. U kent bovendien wel dat verschijnsel waar bij de extra's een filmpje zit waarin de acteurs komen bejubelen hoe goed ze zelf de film wel vonden. Ook dat is hier terug te vinden, On the set with Kermit (5:42), maar dan met in de hoofdrol Kermit zelf, die in het bijgaande interview vragen moet beantwoorden zoals "Is de film op lokatie geschoten in het échte moeras waar u bent opgegroeid" en dies meer, wat meteen ook de juiste toon zet. Bovendien komt Kermit ons vertellen dat hij, om er als zijn jongere zelf uit te zien (wat in feite alleen inhoudt dat zijn ogen verhoudingsgewijs groter zijn) elke morgen drie uur in de make-upwagen moet doorbrengen! Dan krijgen we een making of-documentaire Behind the scenes of Kermit's Swamp Years (14:52) gepresenteerd, gemaakt en samengesteld door Joe het Gordeldier, een onuitstaanbare moeial die zich op alle mogelijke ongepaste momenten op de verkeerde plaats op de set bevindt, regisseur David Gumpel de oren van zijn hoofd zeurt om een bijrolletje, de rekwisiteur probeert geld af te troggelen en het uiteindelijk zo bont maakt dat hij door de security van de crew de deur wordt uitgesmeten. Hilarisch is dat!




CONCLUSIE
Een leuk tussendoortje dat vooral de fans van Henson zal plezieren. Het had erger gekund; het is gelukkig Muppets Wizard Of Oz niet. Kermit haalt desondanks voldoende om gered te worden van de dissectietafel.



cover



Studio: Sony Pictures HE

Regie: David Gumpel
Met: Steve Whitmire, Bill Barretta, Dave Goelz, Joey Mazzarino, John Kennedy, Cree Summer, Jerry Nelson

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Duitsland

Jaar:
2002

Leeftijd:
6

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4030521736924


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.0
Duits Dolby Digital 5.0
Frans Dolby Digital 5.0
Italiaans Dolby Digital 5.0
Spaans Dolby Digital 5.0
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Digital 5.0
Portugees Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Braziliaans Portugees, Ijslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Hebreeuws, Hindoestaans, Chinees, Koreaans, Thais, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Commentaartrack met Kermit de Kikker en Horace the Horsefly
• Documentaire "On the set with Kermit"
• Documentaire "Behind the scenes of Kermit's Swamp Years"
• Blooper reel

Andere recente releases van deze maatschappij