:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLACKLIST, THE - SEIZOEN 1
BLACKLIST, THE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-09-30
SERIE
Vanuit verschillende hoeken hadden we reeds op voorhand te horen gekregen dat The Blacklist echt wel goed is en de moeite waard om te bekijken. Toen we deze dvdr-release in handen kregen waren de verwachtingen dan ook hooggespannen. Nu we dit eerste seizoen ook effectief gezien hebben, is het natuurlijk de vraag of de serie aan onze verwachtingen voldoet of niet. En daar hebben we niet echt een klaar en duidelijk antwoord op.

 

Ramyond “Red” Reddington is een voormalig overheidsagent die jaren geleden plots verdween en een behoorlijke criminele carrière uitbouwde die er zelfs voor zorgde dat hij al een hele tijd op de Most Wanted--lijst van het FBI prijkt. Om een of andere onbekende reden heeft hij echter besloten dat het welletjes is geweest en in de pilot zien we dan ook hoe hij zich overgeeft aan het FBI en  voorstelt om te helpen met het oppakken van schurken die zo goed zijn in wat ze doen dat het FBI zelfs niet eens van hun bestaan afweet. Enige voorwaarden: hij wil met niemand anders spreken dan met Elizabeth Keen, een jonge vrouw die net haar eerste werkdag bij het FBI begint, en hij wil natuurlijk volledige immuniteit verkrijgen (dat laatste wordt niet vermeld op de back cover, maar we begrijpen dat wel aangezien het een stuk minder sexy klinkt).
 

Natuurlijk gelooft men hem niet op zijn woord, maar als hij al snel twee zaken helpt op te lossen begint men bij het FBI te beseffen dat Reddington effectief iets interessants kan bieden (de zogenaamde Blacklist met namen van criminelen uit de titel), maar de vraag is natuurlijk waarom? Wat heeft Reddington eraan om criminelen te stoppen? Wil hij effectief zijn leven beteren of wil hij concurrenten uitschakelen? En wat is er met Elizabeth Keen dat hij alleen met haar wil samenwerken? Allerlei vragen waarop we natuurlijk geen eenduidig antwoord krijgen, anders zou er na 1 seizoen weinig zijn om over te vertellen.
 

Elke aflevering volgt een min of meer vast stramien waarbij een of andere schurk achterna gezeten wordt terwijl Raymond het FBI met zijn charmerende persoonlijkheid ter zijde staat met raad en daad. Doorheen het seizoen is er natuurlijk de rode draad die in dit geval gesponnen wordt omtrent de motivatie van Reddington i.v.m. zijn acties en wat zijn relatie met agent Keen is, en als we heel eerlijk zijn is het vooral die rode draad (én het schitterende werk van James Spader!) dat ervoor zorgt dat we blijven kijken. De individuele episodes hebben immers nogal last van slecht schrijfwerk.
 

De verhaaltjes bevatten net teveel toevalligheden en/of plotwendingen die de geloofwaardigheid aantasten en die bij momenten zelfs tegenstrijdig zijn met informatie die eerder verschaft is. Ook de rode draad heeft daar tot op zekere hoogte wat last van, maar gelukkig wordt het geheel overtuigend genoeg gepresenteerd zodat het niet al te veel stoort. Wil men van The Blacklist echter écht een topper maken, dan moet er toch wat meer werk worden gestoken in de scripts.


BEELD EN GELUID
Op het vlak van beeld hebben we in principe weinig aan te merken. De serie is opgenomen met de nieuwste camera’s die 4K aankunnen en dat merk je in de beeldkwaliteit die gewoonweg schitterend is met een hoog niveau van detail en uitbundige kleuren. Het nadeel daarvan (en dat is ook de reden waarom we slechts een 8 geven) is echter dat de met CGI gemaakte speciale effecten echt knuddig overkomen. In de pilot valt het allemaal nog wel mee, maar in de afleveringen valt het gewoon veel te erg op dat er niet genoeg budget was om de effecten fatsoenlijk af te werken. En dat is echt jammer.

 De Dolby 5.1 soundtrack doet zijn werk zeer goed met veel gebruik van de surroundspeakers voor effecten en muziek, terwijl de dialogen nooit enig probleem ondervinden en te allen tijde goed verstaanbaar zijn.
 

Het gebeurt niet vaak, maar bij deze release willen we toch nog even een woordje kwijt over de Nederlandstalige ondertitels. Deze zijn immers zwaar ondermaats. Regelmatig pikten we zinnen op in het Engels die gewoonweg foutief vertaald zijn, en dan gaat het van zegswijzen die niet goed geïnterpreteerd zijn over letterlijke vertalingen die niet in hun context geplaatst zijn, tot zelfs woorden die flagrant fout zijn vertaald en je dus het omgekeerde leest van wat er gezegd wordt. Alsof een Fransman de Nederlandse ondertiteling gedaan heeft voor deze Amerikaanse serie. Dom!


EXTRA'S
Een audiocommentaartrack ingesproken door de executive producers (inclusief maker Jon Bokenkamp) is voorzien bij de pilot en bij de episodes Anslo Garrick Part 1 en Berlin: Conclusion (de laatste aflevering van het seizoen). Daarnaast krijgt elke aflevering van de serie een zogenaamde Beyond The Blacklist-aflevering met een overzicht van wat we in de episode gezien hebben alsook een korte preview op wat er komt. Elk stukje duurt ongeveer een 4 à 5 minuten, maar aangezien er nogal met spoilers gegooid wordt raden we aan deze niet te bekijken voordat je de specifieke aflevering bekeken hebt. Aan de andere kant kan je je ook afvragen wat het nut is als je het hele seizoen in een ruk uitkijkt, want veel toegevoegde waarde is er niet.

 
De leukste extra op deze release is zonder twijfel The Insider: Behind the Scenes of Season 1 waarin we een overzicht krijgen van het hele seizoen met commentaar van de producers, de schrijvers en acteurs James Spader, Megan Boone, Harry Lennix, Diego Klattenhoff en Ryan Eggold.


CONCLUSIE
Zoals het nu staat is The Blacklist een leuke serie die vooral aanspreekt door de schimmige sfeer die opgeroepen wordt met allerlei complottheorieën en een James Spader die nog eens voluit mag schitteren. Dat er allerlei bekende gezichten (zoals o.a. Alan Alda, Peter Stormare, William Sadler, …) uit andere series participeren is een extra bonus.coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Verscheidene
Met: Diego Klattenhoff, Harry Lennix, James Spader, Megan Boone, Parminder Nagra, Ryan Eggold

Film:
6/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
901 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609603637


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits
Extra's:
• Audiocommentaar
• Beyond the Blacklist
• The Insider: Achter de schermen van het eerste seizoen

Andere recente releases van deze maatschappij