:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HART'S WAR
HART'S WAR
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2002-12-30
FILM
Luitenant Tommy Hart (Colin Farrell) is als militair nooit echt geconfronteerd geweest met de harde oorlogsrealiteit tot hij op een dag tijdens een hinderlaag gevangen wordt genomen. Na dagen ondervragingen en een helse tocht van een aantal weken komt Luitenant Hart uiteindelijk terecht in het krijgsgevangenenkamp van Kolonel Werner Visser (Marcel Iures). Daar wordt hij al snel geconfronteerd met de leider van de gevangen Amerikaanse soldaten, Kolonel McNamara. (Bruce Willis). Het blijkt niet te klikken tussen de twee mannen en McNamara beslist dan ook dat Luitenant Hart in een andere barak moet verblijven. Wanneer twee nieuwe gevangenen in het kamp aankomen, geeft dit onmiddellijk aanleiding tot de nodige spanning onder de gevangen troepen. Lt. Lincoln Scott (Terrence Howard) en Lt. Lamar Archer (Vicellous Shannon) zijn twee zwarte piloten die werden neergehaald en gevangen genomen. Voor sommigen is de aanwezigheid van de twee kleurlingen een regelrechte belediging en hun afzijdige en zwijgzame houding draagt niet bepaald bij tot hun populariteit. De gemoederen raken pas helemaal verhit als één van de fanatiekste racisten van het kamp, Sergant Vic Bedford (Cole Hauser), wordt vermoord. De verdenkingen vallen onmiddellijk op Luitenant Scott gezien hij een motief had (wraak voor de dood van Archer) en hij opgemerkt werd bij het lijk van Bedford. Luitenant Hart krijgt de quasi onmogelijke taak om Scott te verdedigen op zijn proces. Al snel komt hij er echter achter dat er veel meer aan de hand is… Hij is dan ook vast besloten om te ontdekken wat Kolonel McNamara te verbergen heeft.

Hart’s War is voor het grootste deel een onderhoudende film geworden. Regisseur Hoblit weet een redelijk goed evenwicht te vinden tussen de verschillende genres die in deze films aan bod komen: (rechtbank)drama, thriller en oorlogsfilm. Op bepaalde momenten vreesden we even dat de film tussen twee stoelen zou vallen, maar telkens wist de regisseur ervoor te zorgen dat het geheel toch wel bleef boeien. De fotografie van de film is bij momenten erg mooi, de acteurs zijn over het algemeen goed gecast (behalve misschien Bruce Willis) en de stroperigheid van het verhaal blijkt binnen de perken. Coming man Colin Farrell weet te overtuigen als de briljante luitenant Hart en ook de andere acteurs hebben al de nodige strepen verdiend: Cole Hauser was ondermeer te zien in Tigerland en Pitch Black, Vicellous Shannon kennen we van ‘24’ en The Hurricane. De film kreeg een goede soundtrack (door Rachel Portman gecomponeerd) mee die de sfeer van de film passend weet te ondersteunen. Liefhebbers van deze film die ook wel eens een boek ter hand nemen kunnen wij trouwens ‘Strafkamp’ aanraden, het boek van John Katzenbach waarop Hart’s war werd gebaseerd.

BEELD EN GELUID
Op het beeld en het geluid van deze Hart’s War dvd kunnen we eigenlijk bijna niets aanmerken. Beiden zijn van een erg hoog niveau. Goed contrast, goed schaduw detail, erg scherp en nergens is ook maar de minste print beschadiging waar te nemen. Ook over de Dolby Digital 5.1-track zijn we meer dan tevreden. Hart’s War is vooral een dialoogfilm en er zitten dan ook niet veel actiescènes in die alle speakers optimaal benutten. Bij tijd en stond worden alle kanalen wel degelijk gebruikt om de nodige sfeer op te roepen en de kijker nog meer onder te dompelen in het verhaal. Rachel Portman’s soundtrack komt perfect tot zijn recht.

EXTRA’S
Eerst en vooral is er een onderhoudend audiocommentaar met regisseur Gregory Hoblit, scenarist Billy Ray en Bruce Willis. Verder zijn er 10 verwijderde scènes met audiocommentaar van de regisseur, 4 matige photo galleries en de originele bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Met Hart’s War leverde regisseur Hoblit een voor het grootste deel boeiende film af die op deze dvd release een prima beeld- en geluidskwaliteit mee kreeg. Fans van de film kunnen met de aankoop van deze dvd dan ook een technisch goed schijfje in huis halen, iets wat we stilaan meer dan gewoon worden van MGM en Fox. Houden zo!


cover
Studio: MGM

Regie: Gregory Hoblit
Met: Colin Farrell, Bruce Willis, Vicellous Shannon, Terrence Howard, Marcel Iures, Cole Hauser

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626012627


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Extra's:
• Verwijderde scènes
• Audiocommentaar
• Trailer
• Photo gallery

Andere recente releases van deze maatschappij