:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HAAS & HERT EN ANDERE VERHAALTJES
HAAS & HERT EN ANDERE VERHAALTJES
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-11-28


ANIMATIE

Op de dvd Haas & Hert en Andere Verhalen heeft het Leuvense Dalton Distribution 14 korte animatiefilmpjes voor kinderen verzameld. De makers zijn allemaal jonge Europeanen en hun filmpjes duren tussen 2 en 16 minuten. Qua onderwerp zijn ze heel erg verschillend en dat geldt ook voor de gebruikte techniek, want sommige filmpjes zien eruit als een opeenvolging van gewone potloodtekeningen, soms is er gekozen voor animatie volgens bekende principes, andere keren zijn animatie en stop motion gecombineerd met een gefilmde achtergrond waardoor het allemaal heel erg realistisch oogt, of is er geopteerd voor een combinatie van lijntekeningen en 3d-figuurtjes of voor een minimalistische aanpak waardoor de filmpjes een sprookjesachtige of bijna literaire sfeer uitstralen.

 
 

Voor sommige filmpjes is samengewerkt met sociale instanties en dan hebben ze een serieuze inhoud, terwijl de belerende ondertoon toch voldoende wordt gecamoufleerd met een flinke portie humor waardoor een filmpje over een muis met lange oren (Muisje Te Koop, 4 min.), eentje over een klein meisje dat op straat wordt gepest door een stel oudere kinderen (Het Venster, 5 min.), en een verhaaltje over twee misvormde houten speelgoedfiguurtjes die in de fabriek in de afvalbak terechtkomen (Macropolis, 8 min.), toch allemaal op een prettige manier eindigen. Goed bedoeld, maar toch lichtjes rolbevestigend is een filmpje over een stierengevecht (Korida, 7 min.) waarin de stier van de in een boom geklommen stierenvechter wordt weggelokt met een sexy koetje. De zorg om het milieu komt aan bod in een filmpje van Russische makelij (De Mol Aan Zee, 5 min.), maar als het beestje hoopte dat de toeristen aan zee betere manieren hebben dan in het binnenland, dan is het eraan voor de moeite. Grappig zijn een filmpje waarin een stel natuurliefhebbers wilde dieren wil fotograferen, maar ondanks de overvloed van exotische beesten, niets voor de camera krijgt (Kiekje, 2 min.) en eentje waarin een vreemd gerucht in het oerwoud voor een stampede van dieren zorgt (Geruchten, 8 min.) en koning Leeuw de kalmerende factor is. Heel erg mooi en aandoenlijk is het eerste én langste filmpje uit de collectie, nl. Haas & Hert (16 min.), een Hongaarse productie over een konijntje en een hert in een lijntekening, die door een mysterieuze Rubik-kubus van elkaar worden gescheiden: het konijntje blijft in de lijn, het hertje staat plots vóór de tekening in 3-D en dus kunnen ze niet meer samen tv kijken, spelen of samen eten maken en in hun tegeneengeschoven bedjes slapen. KipKap (6 min.), De Kleine Vogel En Het Blad (4 min.) en Sneeuwvlokje (6 min.) danken hun aantrekkelijkheid hoofdzakelijk aan de fijnzinnige en esthetische afwerking van het materiaal en het Ierse filmpje Wollie De Wolk (3 min.) aan z’n originele insteek. Misschien vinden kleine meisjes Fluiteloos (5 min.) wel een leuk filmpje, maar inhoudelijk kon het ons niet overtuigen.

 

Als we even de rekening maken dan tellen we 9 uitstekende filmpjes, 4 twijfelgevalletjes en 1 eerder groot twijfelgeval, geef toe, een uitstekend resultaat voor deze Dalton Distribution-kinderkortfilmcompilatie. Als de doelgroep zich even goed amuseert als ondergetekende tijdens het bekijken van de dvd, dan kunnen we ouders van kinderen tussen 4 en 8 jaar met een gerust hart aanbevelen om deze release in huis te halen, kwestie van hun spruit(en) kennis te laten maken met animatie die de verbeelding prikkelt en die veel meer te bieden heeft dan het overwegend pure amusement van grote commerciële producties. Bovendien nodigen een aantal van deze filmpjes uit tot nadenken over wat er aangekaart wordt of om gewoon een gesprek op gang te brengen, waarbij mama en papa een heel nuttige functie rol kunnen spelen. Als we kinderen als kleine volwassenen bekijken, dan wordt het tijd dat we ze naast de sprookjes van Hans Christian Andersen en de gebroeders Grimm – en het tegenwoordig zo veel grotere commerciële aanbod van voornamelijk Amerikaanse bedrijven – materiaal ter beschikking stellen waaruit ze zinvolle dingen kunnen leren.

 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze animatiefilmpjes – bijna helemaal gemaakt met computertechnologie – is zondermeer uitstekend. Kleuren zijn belangrijk voor kinderen en die zijn dan ook volop aanwezig, zij het dat er soms voor heel aparte combinaties is gekozen, maar dat heeft dan meestal te maken met de stijl of de specifieke inhoud van het materiaal. Verstaanbare stemmen vallen er niet te beluisteren en dus is ondertiteling overbodig, wat het materiaal ook toegankelijk maakt voor kinderen die nog niet kunnen lezen. Alle filmpjes hebben een geluidstrack met effecten en muziek en ook die zijn heel verschillend. Sommige geluidstracks staan in stereo, andere in 5.1. Wij bekeken de dvd, maar in dezelfde verpakking zit ook de Blu-ray-versie van alle filmpjes.

 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE
Als je voor Sinterklaas of ter gelegenheid van de eindejaarsfeesten eens wat anders wil wegschenken dan de zoveelste Disney of de zoveelste klassieke animatiefilm, dan is Haas & Hert En Andere Verhaaltjes beslist een goed alternatief. Gegarandeerd dat kinderen tussen 4 en 8 jaar er heel wat pret aan zullen beleven. Wij hebben ons exemplaar trouwens al netjes ingepakt en klaargelegd voor de sint!
cover
Studio: Dalton Distribution

Regie: diverse
Met: -

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
0

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
-

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789461873583


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Dolby Digital 5.1
Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij