:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PARADISE, THE - SEIZOEN 2
PARADISE, THE - SEIZOEN 2
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-12-24
TV-SERIE
Het feit dat hij op het allerlaatste moment besluit om z’n huwelijk met Katherine Glendenning, dochter van een steenrijke Lord én de belangrijkste investeerder in z’n warenhuis The Paradise, af te gelasten, het wordt John Moray zwaar aangerekend en terwijl de verdrietige bruid met haar vader naar het buitenland verdwijnt om te ontsnappen aan de roddel en het schandaal dat in de pers wordt voorbereid, straffen de Glendennings Moray met een langdurig verblijf in Parijs, waar hij aan de slag gaat bij het prestigieuze warenhuis Le Bon Marché, maar waar hij ook contacten legt met leveranciers en goederen inkoopt voor The Paradise, dat sinds zijn overhaaste vertrek geleid wordt door z’n boezemvriend Dudley. Voor de jonge verkoopster Denise Lovett is z’n vertrek een zware klap, want hun prille liefde krijgt op die manier geen kans, maar daar zit Katherine Glendenning uiteraard voor iets tussen, want dat haar minnaar voor een verkoopstertje uit de provincie koos terwijl hij haar én het hele fortuin van haar vader kon krijgen, ze kan het moeilijk verkroppen. Maar niet voor lang, want kort na haar terugkeer – ze is ondertussen getrouwd met Tom Weston, een ex-militair met een dochtertje van 10 – besluit Katherine om John Muray terug te roepen uit Parijs. Dat het in The Paradise sinds z’n weinig flatteuze aftocht vierkant draait en de omzet hapert, is schijnbaar niet de echte reden, althans dat is de mening van Katherine’skersverse echtgenoot, die uiteraard het een en ander heeft opgevangen over de gebroken relatie tussen zijn vrouwtje en John Muray en die beseft dat Katherine’s versie van de feiten, nl. dat zij John Muray op haar huwelijksdag de bons heeft gegeven, niet strookt met de werkelijkheid…

 

Moray’s terugkeer is uiteraard goed nieuw voor Denise, maar zowel Katherine Glendenning als haar echtgenoot Tom Weston beseffen dat zij bruikbaar is in hun poging om Moray onder de knoet te houden: Katherine wil dat Denise na het vertrek van Mrs. Audrey – die besluit om na meer dan 2 decennia toch met Denise’s oom te trouwen en getrouwde vrouwen konden in Engeland in die tijd geen beroep uitoefenen – het hoofd wordt van de modeafdeling, en Tom Weston ziet in Denise niet minder dan een uitstekende bedrijfsleider voor The Paradise. John Moray moet met andere woorden water en vuur zien te verzoenen: enerzijds z’n liefde voor Denis niet verspelen terwijl de jonge vrouw duidelijk niet beseft dat haar ambitie zijn ondergang dreigt te worden, anderzijds Katherine Glendenning te vriend houden om te voorkomen dat haar echtgenoot hem op straat zet, en een sterke én liefst bevriende financier vinden die de Westons kan dwingen om The Paradise te verkopen…

 

Qua dramatische impact geeft The Paradise in dit tweede seizoen z’n grote concurrent Mr. Selfridge het nakijken, want in het scenario, gebaseerd op de roman Au Bonheur des Dames van de Franse schrijver Emile Zola, moeten de intriges in de schoot van het warenhuis wijken voor belangen die de toekomst van het bedrijf in gevaar brengen, waardoor er naast de romantiek ook ruimte wordt gecreëerd voor spanning die uitstijgt boven het eigenbelang van de hoofdpersonages. En terwijl de scenaristen van Mr. Selfridge worden beperkt door de biografische aspecten van hun onderwerp, kunnen de scriptschrijvers van The Paradise zich veel meer vrijheden permitteren, want aan de verhaallijnen in Emile Zola’s roman liggen beslist ook waargebeurde feiten ten grondslag, maar ze zijn niet opgehangen aan een historisch personage en dus kunnen er naar goeddunken nieuwe verhaallijnen worden gechreven en hoeft de camera niet altijd op het zgn. hoofdpersonage (John Moray) te worden gericht. Van die vrijheid wordt gebruik gemaakt om de aandacht minstens gedeeltelijk te verleggen naar Denise en Katherine en beide dames op te voeren als sterke rolmodellen voor meisjes en vrouwen van vandaag. Het mannelijke publiek wordt ondertussen op het puntje van z’n stoel gehouden via de financiële machtstrijd tussen John Moray en z’n rivalen, en het mysterieuze personage Jonas, z’n eenarmige en immer loyale spion, wordt na z’n onfortuinlijke vertrek op het einde van seizoen 1 opnieuw in de serie geschreven om de intriges op te stoken.

 

Ondanks het feit dat The Paradise een coproductie is van BBC Worldwide America en WGBH Boston, bestaat de cast van deze tv-serie helemaal uit Britse acteurs. Van grote namen is geen sprake, want de meeste castleden hebben hun sporen hoofdzakelijk in Britse tv-series verdiend, maar dat betekent niet dat het acteerwerk minderwaardig zou zijn. De BBC neemt op dat vlak nooit risico’s en bovendien biedt een wereldwijde release vaak de kans op een internationale doorbraak waardoor een acteur/actrice met een beetje ambitie maar al te graag in een BBC-serie aan de slag gaat. Voor de goeduitziende Joanna Vanderham is The Paradise in elk geval een uitstekende manier om haar talent te tonen, want als Denise Lovett maakt ze een sterke en overtuigende indruk, waardoor haar carrière – ze werkte voor het eerst voor televisie in 2011 – wellicht een vliegende start neemt. Na z’n rol als Marillion in Game Of Thrones (2011) moest Emun Elliott genoegen nemen met rollen in een tweetal series die niet echt overtuigden, maar als John Moray maakt hij een sterke indruk als de man die van The Paradise een succes wil maken en hij overtuigt in elk geval veel meer dan z’n tegenhanger Jeremy Piven in Mr. Selfridge. Elaine Cassidy (Fingersmith, 2005) torst wellicht de zwaarste rol in The Paradise als de adellijke jonkvrouw die afgewezen wordt door John Moray en die er ondanks een publiek schandaal niet in slaagt om hem te haten, waardoor niet alleen haar huwelijk met een andere man gedoemd is om te mislukken, maar ze ook haar eigen leven ruïneert. Sarah Lancashire (Lark Rise To Candleford, 2008) maakte anderhalve serie lang een uitstekende indruk als Miss Audrey, het wat ouderwetse en preutse hoofd van de modeafdeling van The Paradise, maar nog voor serie 2 halfweg is verdwijnt ze uit het verhaal voor een hoofdrol in de BBC-serie Last Tango in Halifax (2012), die inmiddels aan haar derde seizoen toe is.

 

In de bijrollen ziet u Matthew McNulty (Control, 2007) als de zeer toegewijde Dudley, jeugdvriend en zakelijke partner van John Moray, de goeduitziende Sonya Cassidy (The Tudors, 2009) als Denise’s collega Clara, de voormalige minnares van John Moray, die eerst aan de kant is geschoven voor Katherine Glendenning en later voor Denise Lovett, maar die haar genegenheid voor haar ontrouwe minnaar niet verstopt, David Hayman (The Boy In The Striped Pyjamas, 2008) als de mysterieuze eenarmige Jonas en ten slotte Ben Daniels (The State Within, 2006) als de stijve Tom Weston, echtgenoot van Katherine Glendenning en de man die John Moray tot elke prijs aan de kant wil zetten.

 
BEELD EN GELUID
Naar goede BBC-gewoonte is er op de beeldkwaliteit niets aan te merken. Het beeld is scherp, gedetailleerd en voorzien van oneindig veel kleurschakeringen. Van ongerechtigheden is uiteraard geen sprake. De soundtrack, van de hand van de ons onbekende Maurizio Malagnini klinkt rustig en past perfect in de tijdsgeest die wordt gesuggereerd.
 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE
The Paradise seizoen 2 lost de verwachtingen helemaal in en het is jammer dat de productie niet dezelfde aandacht krijgt als de serie Mr. Selfridge, die schijnbaar meer tot de verbeelding spreekt wegens de directe band met het gelijknamige Londense warenhuis in Oxford Street.
cover
Studio: JustBridge

Regie: David Drury, Bill Gallagher, Kenneth Glenaan
Met: Joanna Vanderham, Emun Elliott, Sonya Cassidy, Matthew McNulty, Elaine Cassidy, Stephen Wight, Finn Burridge, David Hayman, Peter Wight,Sarah Lancashire, Lisa Millett, Edie Whitehead, Ben Daniels

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
400 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344755016


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
geen

Andere recente releases van deze maatschappij