:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FREE BIRDS
FREE BIRDS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-01-19
FILM
Met Thanksgiving wordt er in de Verenigde Staten steevast kalkoen geserveerd. Ook kalkoen Reggie (Owen Wilson), die blijkbaar als enige doorheeft dat de kalkoenenhemel waar de boer zijn dieren naartoe voert géén benijdenswaardig lot inhoudt, heeft echter geluk, want het narcoleptische dochtertje van de president (Kaitlyn Maher) heeft hem uitverkoren als de éne kalkoen die de jaarlijkse slachting zal overleven en een toekomst in het vooruitzicht heeft waarin hij als huisdier gepamperd zal worden dat het geen naam heeft. Op een avond staat echter kalkoen Jake (Woody Harrelson) voor Reggies deur met de verbijsterende mededeling dat hij de opdracht heeft gekregen van de Grote Kalkoen himself om samen met Reggie een tijdmachine buit te maken waar de Amerikaanse regering in het geheim aan werkt, om hiermee terug te reizen naar de 17de eeuw en daar de consumptie van kalkoene door de Founding Fathers op de allereerste Thanksgiving te verhinderen. Een dergelijke lucide uitleg doet Reggie uiteraard besluiten dat het niet anders kan dan dat Jake een slag van de molen heeft opgelopen. Hij moet zijn mening echter bijstellen wanneer blijkt dat de tijdmachine écht bestaat. Vooraleer hij er erg in heeft bevindt Reggie zich in Plymouth in 1621 en moet hij een troep goed verborgen kalkoenen verbergen voor de kwaadaardige kalkoenenjager Myles Standish (Colm Meaney). Dat de dochter van het stamhoofd van de kalkoenen, Jenny (Amy Poehler), zijn hart sneller doet slaan in zijn kalkoenborst zorgt er tevens voor dat Reggie plots véél minder haast heeft om terug te keren naar de 21ste eeuw...

 


Animatiestudio Reel FX verzorgde al eerder de speciale effecten bij films als Escape From Planet Earth en Rise Of The Guardians, en ze produceerden onder meer de direct-to-videosequel Open Season 3. Free Birds is een bescheiden poging om een prent af te leveren waarmee de animatiestudio op het voorplan wil treden. De tagline Van een producent van Shrek heeft evenveel betekenis als pakweg Geholpen door dezelfde koffiejuffrouwen die de producenten van Shrek hebben voorzien van koffie, maar met dergelijke schaamteloze tie-ins probeert men natuurlijk een film meerwaarde te geven die er niet noodzakelijk is - de truc is zó doorzichtig dat ik me er over verbaas dat er nog mensen zijn die er intrappen. Origineel wilden de makers de film onder de naam Turkeys uitbrengen, maar dit zou een schop voor open doel geweest zijn voor criciti (een turkey is een spotnaam voor een héél slechte film). Met een braaf, klassiek verhaaltje dat niet te veel leunt steunt op referenties uit de populaire cultuur - buiten een occasioneel geval van name dropping als cultfavoriet Bill & Ted's Excellent Adventure zo goed als bij naam wordt genoemd - en die het vooral van één gimmick moet hebben - tijdrijzende kalkoenen! -  is het eindresultaat toch aardig bevredigend, alhoewel de film allicht nooit een prijs zal winnen voor originaliteit. De plot lijkt wel héél erg op die van Chicken Run en Owen Wilson haalt nog maar eens zijn gepatenteerd typetje van eenzame betweter boven zoals bij Cars. Met Fox' Mr. Peabody And Sherman moet de studio het op gebied van tijdreizen afleggen tegen een veel bekendere franchise. De film vertoont wat koloniale Pocahontas-trekjes: de kalkoenen uit 1621 worden duidelijk geportretteerd als het dierlijk equivalent van de indianen, die natuurlijk door de alwetende moderne westerlingen dienen heropgevoed te worden. Maar ook hier zijn dit veelal platgeslagen clichés die je in tal van andere films uit het genre ook weer aantreft, zoals Rio 2, tot ver daarbuiten, met Avatar wellicht als bekendste voorbeeld. Technisch laat de afwerking zeker niet te wensen over: de scène waarin Reggie Jenny in de tijdmachine boven de Aarde laat zweven is een mooi staaltje van vakkundige computeranimatie, waar uit mag blijken dat de animatoren ook wel wat anders kunnen dan stereotiep makkelijke en cartooneske kalkoenen uit hun PC toveren. In de voicecast valt vooral Woody Harrelson op die er zoals gewoonlijk compleet geen graten in ziet om geacclameerde rollen zoals in True Detective af te wisselen met luchtige tussendoortjes zoals deze Free Birds, maar zich met altijd evenveel enthousiasme van zijn taak kwijt. Alhoewel het tijdreisgegeven in de film netjes wordt ingevuld bevat de eindscène een knoert van een tijdparadox, die evenwel tijdens de credits wordt opgevangen door een hint naar een sequel. Of die er ooit gaat komen is echter maar de vraag.
 
 

 
BEELD EN GELUID
A-Film levert een disk zonder veel franjes af: na de keuze voor één van de vier gesproken taalopties word je als kijker verplicht om een hoop oninteressante trailers te doorworstelen, die zeer slecht geauthored zijn, waarbij met geen mogelijkheid kan naar het menu gesprongen worden. De beeldkwaliteit is goed ondanks het feit dat de 2D en 3D-versies op één schijf werden geramd. De kleuren zijn primair en sluiten goed aan bij het cartooneske karakter van de film; het goedkopere aspect van de productie valt onder meer op door de iets té gepolijste verentextuur van de vogels en onder meer de manier waarop gras in beeld gebracht wordt. De natuurscènes zien er zomers uit, wat niet helemaal klopt aangezien de film wordt geacht in de herfst af te spelen. Het contrast is bevredigend en de transfer bevat geen fouten. De Engels DTS-HD MA 5.1-track weet in bepaalde scènes een mooi immersief effect weer te geven - zo is er een scène die indruk maakt waarin de schuilplaats van de kalkoenen onder de holle boom wordt vernietigd door een brand. Maar ook de tijdmachine mag er wezen, voorzien van futuristische bliepjes en biepjes en een voice chip ingesproken door George Takei. Maar ook hier merk je een klein beetje het gelimiteerde budget.
 
 

 
EXTRA'S
Mocht het niet tegen de regels van de besprekingen hier op DVDInfo zijn, ik gaf de verplicht opgelepelde cross-promotionele trailers een negatieve score.
 
CONCLUSIE
Free Birds is een redelijk brave komedie gericht op een jonger publiek waarbij het stoutste wat er gebeurt een paar stoner-grappen zijn. De film wordt door A-Film voorzien van een redelijk goeie transfer, maar voor bonusmateriaal moet u eens te meer een beroep doen op import.coverStudio: A-Film

Regie: Jimmy Hayward
Met: Owen Wilson, Woody Harrelson, Amy Poehler, George Takei, Colm Meaney, Keith David, Dan Fogler

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
6

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777949283


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Vlaams DTS 5.1
Nederlands DTS 5.1
Frans DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij