:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EPIC
EPIC (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-03-02
FILM
Na de dood van haar moeder trekt Mary Katherine, "MK" voor de vrienden (en Amanda Seyfried voor de kijkers) opnieuw in bij haar van haar vervreemde vader (Jason Sudeikis), die eertijds zijn vrouw én zijn job is kwijtgeraakt omdat hij als een bezetene onderzoek doet naar kleine wezentjes die zich in het bos verschuilen. Alhoewel geen kat hem gelooft bestaan deze wezentjes wel degelijk, maar omdat ze tegen een veel hoger tempo leven dan de logge, slome mensen (die ze zelf de "Stampers" noemen) zijn ze praktisch niet te ontdekken; vader werkt al wel sinds jaar en dag aan een soort helm waarmee hij ze zou moeten kunnen zien en horen. Het zou alleszins al helpen als hij wist waar ze zich precies in het bos schuilhouden.

 


Grosso modo zitten er, om precies te zijn, twéé soorten wezens in het bos: de goedaardige Leafmen, die planten laten groeien en bloeien, en de Boggans, die ze weer laten verrotten. Al sinds geruime tijd houden die twee elkaar in evenwicht, maar daar gaat verandering in komen. Op de avond waarop koningin Tara (Beyoncé Knowles) tussen de bloemknoppen er één moet kiezen die haar erfgenaam kan aanduiden, wordt ze aangevallen door een knokploeg van Dagda (Blake Anderson), de zoon van Bogganleider Mandrake (Christoph Waltz). Tara's lijfwacht, soldaat Ronin (Colin Farrell), die altijd heimelijk verliefd op haar is geweest, doodt Dagda, maar kan anderzijds niet vermijden dat de koningin zelf ook dodelijk gewond raakt. Met haar laatste krachten vertrouwt de koningin de knop toe aan niemand minder dan MK, die toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plek passeert, en die prompt door de kracht van de knop zelf getransformeerd wordt tot een minimensje. Op haar sterfbed gebiedt de koningin dat MK de knop naar de wijze Nim Galuu (Steven Tyler) moet brengen, die weet hoe die kan openbloeien: bij de volgende volle maan, één dag later, moet de knop blootgesteld worden aan het maanlicht. Mandrake, getipt door de schimmige kikker Bufo (Pitbull), heeft echter wraak gezworen voor de dood van zijn zoon en steelt de knop, samen met haar twee verzorgers, de slakken Mub (Aziz Ansari) en Grub (Chris O'Dowd), terwijl de persoon die instond voor de bewaking, de verlopen soldaat Nod (Josh Hutcherson), de protégé van Ronin, indruk probeerde te maken op MK door haar mee te nemen voor een ritje op de rug van een hert.

 


Nod wordt persoonlijk verantwoordelijk gesteld voor het verlies van de knop; het is echter nog niet te laat. MK heeft een plan om de Boggans uit te roken, maar daarvoor heeft ze de hulp van haar vader nodig. Die is echter overtuigd dat hij naast zijn vrouw en zijn job nu ook nog zijn dochter kwijt is, en hij staat op het punt om gedesillusioneerd de stekker uit zijn project te trekken...

Epic is tot op het moment van schrjiven de enige film van de BlueSky-studio's die niet tot de Rio- of Ice Age-franchise behoort. Het verhaal is losjes gebaseerd op het boek The Leaf Men And The Brave Good Bugs van auteur William Joyce, die daarmee een tweede maal zijn werk ziet verfilmd worden door een grote studio, nadat Disney in 2007 Meet The Robinsons uitbracht. Joyce heeft bij deze film actief meegewerkt als executive producer (een lege doos dus) maar ook als productiedesigner; dat hij daarmee niet aan zijn proefstuk toe is, bewijst zijn bijdrage aan het creëren van personages uit A Bug's LifeToy Story en vooral Robots, waar hij regisseur Chris Wedge leerde kennen.

 


Op papier baadt de film dus al voorbaat in een zeker ons-kent-ons-sfeertje, en dat resulteert onder meer in een film die technisch zo goed als perfect is maar qua verhaal niet meer kan bieden dan een dwarsdoorsnede van andere films, waarbij behoorlijk wat leentjebuur wordt gespeeld bij Ferngully, zij het met de mannelijke en vrouwelijke protagonist omgewisseld. Alle clichés van het genre worden één voor één netjes afgevinkt - funny sidekicks, halfgare ziener, verrader hier, incompetente losbol daar - en het geheel wordt gelardeerd met enkele van de meest onwaarschijnlijke gevallen van stunt casting sinds Katy Perry aan boord werd gehesen als de Smurfin. Met én Beyoncé Knowles, én rapper Pitbull én Steven Tyler van Aerosmith heeft men alleszins overdreven, en dat is nooit goed. Alhoewel Tyler eigenlijk best grappig is én in de film een muzikaal nummer krijgt dat qua genre compleet niet aansluit bij zijn gebruikelijke repertoire, wat voor kolder zorgt, is vooral de "bijdrage" van Beyoncé Knowles ronduit irritant: ze klinkt de hele tijd alsof ze haar tekst afdreunt van een teleprompter, én ze zou dringend dictielessen moeten gaan volgen als ze ooit nog eens een vergelijkbare taak op zich zou willen nemen. De makers hadden misschien iets meer de kaart moeten trekken van het rouwproces dat MK te verwerken krijgt na de dood van haar moeder: de eerste tien minuten van de film waren wat dat betreft veelbelovend, maar die plotlijn bloedt jammer genoeg daarna dood. Waar de film evenwel wél moeiteloos overeind mee blijft staan is met de technische afwerking die over de hele lijn overtuigt en zelfs doet vergeten dat het verhaal verhaalsgewijs té routineus is om zich te kunnen onderscheiden van de rest.

BEELD EN GELUID
Zoals de meeste computeranimatiefilms is er op de beeldkwaliteit van Epic niet veel af te dingen, behalve dan dat het contrast voor mij iets hoger had mogen zijn en er diepere tinten zwart mochten gebruikt zijn. Allicht gaat het hier dan wel om een artistieke keuze om de film er "organischer" te laten uitzien en is dit geen fout van de transfer. Compressieproblemen of printbeschadigingen zijn compleet niet aanwezig; de textuur op de huid van de personages is evenwel niet zo gedetailleerd, maar dat lijkt me ook eerder een artistieke keuze; jammer genoeg weten de makers niet altijd een even duidelijke keuze te maken tussen een realistische en een semi-realistische, meer cartooneske stijl. De manier waarop Mandrake de planten laat verrotten ziet er bijvoorbeeld wél doorgaans ultra-realistisch uit. Met een DTS-HD MA 7.1-track wordt de film bovendien voorzien van een rijkgevulde soundscape waarin alle creepy geluidjes in het grote bos opgeblazen worden en met volle kracht in de richting van de kijker geworpen. De track heeft een mooie zin voor directionaliteit en een stevige subwooferlaag; vooral echter het feit dat de dialogen, de muziek en de geluidseffecten evenwichtig verspreid zijn kan me erg bekoren.
 
 

 
EXTRA'S
Al tijdens de geanimeerde menu's geven Mub en Grub je een overzicht van wat er allemaal in de bonussectie terug te vinden is. Jammer genoeg is dat echter wat aan de schaarse kant, en is het gros eerder gericht op ecologische thema's dan op de film zelf. In Bird, bugs and slugs: Forest explorer (5:21) krijgen de kleintjes die nooit langer dan vijf minuten het televisiescherm alleen gelaten hebben enkele dieren in het echt te zien, iets wat anders ooit moeiteloos zou kunnen door - ik weet niet - de deur eens open te trekken. Rot rocks (3:18) toont onts met enkele timelapsemontages het effect van verrotting, en Bugs of camouflage (3:44) demonstreert hoe onder meer spinnen en insecten zich onherkenbaar maken in hun omgeving. Maar het kan nóg inhoudslozer: The epic life at 2 inches (3:42) is een "educatief" filmpje dat toont hoe je leven er zou uitzien als je zo groot als een mier was. Ik dacht dat dergelijke filmpjes enkel bij wijze van persiflage in The Simpsons getoond werden, maar kijk! Ze bestaan echt! En dan om af te sluiten: de enige featurette die er wél toe doet is het zevendelige Mysteries of Moonhaven revealed (24:39) waarin we eindelijk iets te weten komen over de film, zijn makers, zijn animatoren en zijn personages - alhoewel enkele stemacteurs pijnlijk op het appel ontbreken, zoals Steven Tyler en Colin Farrell. Tot slot krijgen we nog de traditionele trailer  (2:12) - man, met dergelijke alliteraties kan ik wellicht gaan solliciteren als scenarist voor Suske en Wiske.
 
CONCLUSIE
Epic is een film die het vooral van de mooie technische afwerking moet hebben, die op deze Blu-ray mooi tot haar recht komt. Inhoudelijk is de film veeleer een lichtgewichtje, zij het dan ééntje dat absoluut niet aanstootgevend is, geen pis-of kakgrappen bevat en feitelijk geschikt voor alle leeftijden.coverStudio: Fox

Regie: Chris Wedge
Met: Colin Farrell, Josh Hutcherson, Amanda Seyfried, Christoph Waltz, Aziz Ansari, Chris O'Dowd, Jason Sudeikis, Steven Tyler, Beyoncé Knowles

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2013

Leeftijd:
6

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626093169


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Vlaams DTS 5.1
Nederlands DTS 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Chinees, Arabisch, Turks
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Bird, bugs and slugs: Forest explorer"
• Documentaire "Rot rocks"
• Documentaire "Bugs of camouflage"
• Documentaire "The epic life at 2 inches"
• 7 documentaire "Mysteries of Moonhaven revealed"
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij