:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FANTASTIC MR. FOX, THE
FANTASTIC MR. FOX, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-03-16
FILM
Nadat zijn vrouw (Meryl Streep) heeft opgebiecht dat ze zwanger is verruilt Mr. Fox (George Clooney) zijn onzeker baantje als kippendief voor een saaie job als columnist in een krant. Na twaalf jaar besluit het gezin, intussen uitgebreid met een zoon, Ash (Jason Schwartzman), te besluiten naar een riante boomvilla die duidelijk financieel gezien boven de dragkracht van Mr. Fox ligt. Het terrein waarop de boom staat grenst echter aan de boerderijen van drie norse boeren die respectievelijk kippen kweken, eendenlever produceren en cider brouwen. Mr. Fox wil nog éénmaal een grote slag slaan en trekt er met twee vrienden op uit om de boeren één voor één te beroven. Die laten dit echter niet zomaar gebeuren en ze beginnen een guerilla om alle dieren uit het bos te verjagen. Wat Mr. Fox bij de andere dieren niet dadelijk de populariteitsprijs oplevert, uiteraard.

 


Een verfilming van een Roald Dahl-boek is altijd iets om naar uit te kijken. Arthouse-chouchou Wes Anderson heeft van deze stop-motionfilm een technisch hoogstandje gemaakt, maar volgens mij toch iets te hard roofbouw gepleegd op Dahls werk. De typische Britse charme is compleet verdwenen en de film is erg veramerikaniseerd, wat onder meer te merken is in de gebruikte spraakdialecten. Ook heeft Anderson enkele onvergeeflijke inhoudelijke ingrepen uitgevoerd: zo heeft Mr. Fox geen kroostrijk gezin meer - één van de redenen waarom hij moeite heeft om de touwtjes aan elkaar te knopen - maar slechts één zoon, en de enige goeie reden voor deze verandering die ik me kan indenken is dat hierdoor weer wat kon bespaard worden op het design van de poppen. Ook doen Mr. en Mrs. Fox niets anders dan kibbelen, compleet in tegenstelling tot het boek waarin ze een koppel vormen dat na jaren een zekere vorm van symbiose heeft bereikt. De karakterontwikkeling is dan ook nog best te omschrijven als extreem oppervlakkig, dit in tegenstelling tot in Dahls werk. Er vallen veel ongemakkelijke stiltes in de dialogen waardoor het tempo van de film keer op keer struikelt. Niet dadelijk een grote bewonderaar van de compleet overroepen Anderson zijnde had ik eigenlijk de bui al moeten zien hangen. Technisch is er niets mis met de film, maar de prent mist compleet bezieling; Anderson schijnt - zoals zijn vorige films alleen maar bevestigen - te denken dat het laten uitslaan van wat pseudointellectueel gewauwel door altijd dezelfde inner circle van weirdo's zijn films intelligenter maakt dan ze zijn. Helaas pakt dit bij The Fantastic Mr. Fox niet; de animatietechnieken zijn mooi maar de karakters zijn te statisch en te weinig flamboyant, en stemacteurs zoals George Clooney slagen erin om hun personage niet de minste intonatie te laten gebruiken bij het afdreunen van hun teksten. Om het met een eeuwenoud cliché te zeggen: het boek was beter.

BEELD EN GELUID
Dit is een beetje een moeilijke om de beeldkwaliteit te beoordelen. De animatie ziet er hakkelend en hortend uit, maar dat heeft natuurlijk uitsluitend wat te maken met de gebruikte stop-motionanimatietechniek. De animatietechniek in een film als Wallace And Gromit And The Curse Of The Were-Rabbit staat technisch gesproken steviger in zijn schoenen, wat volgens mij nog eens onderstreept dat stop-motion Wes Andersons ding eigenlijk niet is. Dat de film in halve framerate is gedraaid (één beeldje per 1/12 seconde in plaats van 1/24) maakt die tekortkoming jammer genoeg nog eens extra duidelijk, en lijkt - alweer - ingegeven te zijn om de kosten te kunnen drukken. Daarnaast is dit een mooie, propere transfer met heldere en stabiele kleuren, een zeer mooi verzadigd beeld en kleurfilters die wat getweakt zjin in de richting van het rood en het geel, zodat de film baadt in herfstkleuren. De DTS-HD MA 5.1-track is degelijk maar maakt nauwelijks gebruik van surroundeffecten of subwoofergeweld. De dialogen zijn kraakhelder en de incidentele muziek is mooi evenwichtig.

 

 
EXTRA'S
Drie bonusfeatures. In de documentaire The look of Fantastic Mr. Fox (8:12) zien we hoe Wes Anderson ter voorbereiding van zijn film het huis en de werkplaats van wijlen Roald Dahl heeft bezocht. The cast (6:34) bevat een collectie korte bijdragen van de stemmencast; ook zien we onder meer opnames die in open lucht gebeurden. A beginner's guide to whack-bat (1:12) legt tenslotte nog eens de onbegrijpelijk spelregels van de in de film voorkomende sport uit. Wie écht iets substantieels over deze film wil bijleren moet sito presto een regiovrije speler in huis halen en de Amerikaanse criterion-release kopen.
 
CONCLUSIE
Ik kan mijn gevoel van teleurstelling niet echt goed onder stoelen of banken steken: het ijzersterke materiaal van Roald Dahl is door Wes Anderson danig verprutst. Op de schijf zelf valt weinig af te dingen maar liefhebbers van bonusmateriaal zullen dit een dijenkletser vinden, vergeleken met de criterion-release.



cover



Studio: Fox

Regie: Wes Anderson
Met: George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzmann, Bill Murray, Willem Dafoe, Owen Wilson, Michael Gambon, Eric Anderson, Wallace Wolodarsky

Film:
4/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
6

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626060055


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Noors DTS 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Portugees Dolby Digital 5.1
Braziliaans Portugees Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Thais Dolby Digital 5.1
Turks Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Braziliaans Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Tsjechisch, Thais, Koreaans, Turks
Extra's:
• Documentaire "The look of Fantastic Mr. Fox"
• Documentaire "The cast"
• Documentaire "A beginner's guide to whack-bat"

Andere recente releases van deze maatschappij