:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHIMPANSEE COMPLEX, HET
CHIMPANSEE COMPLEX, HET
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2015-05-13
DOCUMENTAIRE
Wat is het essentiële verschil tussen mens en chimpansee
?, vraagt regisseur Marc Schmidt aan een medewerker van de Stichting Aap, een organisatie die getraumatiseerde chimpansees opvangt en probeert om ze opnieuw te socialiseren, dat betekent: hun aan andere apen te laten wennen, want de meeste van de dieren die in het Nederlandse opvangcentrum terechtkomen zijn van jongs af door particulieren gehouden, komen uit het circusmilieu of zijn testdieren uit medische laboratoria. Een makkelijke vraag, antwoordt de medewerker, maar hij moet Schmidt uiteindelijk het antwoord schuldig blijven. Het feit is dat chimpansees heel erg op ons lijken, terwijl ze tegelijk ook zo heel anders zijn. Sommige dieren bij Stichting Aap eten bijv. met een lepel, want dat is hun door hun voormalige eigenaars geleerd; en ze maken gebruik van dekentjes als ze zich te ruste leggen; ze weten zeer precies hoe ze een plastic flesje moeten openmaken en sommige willen alleen maar voedsel dat ook mensen eten. De meeste dieren hebben nooit een andere chimpansee gezien en de confrontatie met een soortgenoot is dan ook vaak een ware schok, want, zo zegt een medewerkster, het is niet omdat je een donkere en behaarde vacht hebt dat een andere aap je als een soortgenoot herkent.

 

Bij Stichting Aap doen ze er alles aan om de chimpansees – die van de mensen die er werken afhankelijk zijn – te ontmenselijken en ze vertrouwd te maken met soortgenoten. Het is een lang en moeizaam proces en de tuinslang is steeds in de buurt om bij gevaar de partijen af te koelen. Je moet op hun gezicht richten, maant een medewerkster een collega aan, en blijkbaar is dat de goede aanpak als er weer een keer bloed heeft gevloeid. Want chimpansees lijken op het eerste gezicht vriendelijke en aaibare wezens te zijn, maar eigenlijk zijn ze gevaarlijk en kunnen ze een mens binnen een paar minuten doden. Bij Stichting Aap zijn ze zich daarvan bewust en dus gelden er strenge veiligheidsmaatregelen. En dat de medewerkers met die mogelijkheid rekening houden blijkt uit hun verhalen over dromen waarin ze bedreigd worden door chimpansees. De medewerkers van Stichting Aap verdienen eigenlijk een risicobonus!

 


 

 

Een team van gespecialiseerde medewerkers houdt zich met de dieren bezig, van getrainde verzorgers en dierenpsychologen tot dierenartsen. En gezien er sprake is van een doelstelling (de socialisering van de beesten) is er ook een code: dieren die niet meer in staat zijn om met soortgenoten om te gaan riskeren euthanasie. Mojo is in dat geval. Hij wordt tussen 40 en 45 jaar oud geschat en is weggehaald bij een oud vrouwtje die hem in een kooi hield. In het opvangcentrum wordt hij weer fysiek in orde gebracht, maar Mojo weigert elk contact met andere chimpansees. De staf besluit om hem antidepressiva toe te dienen, maar ook dat levert niet veel meer op dan een lichte verbetering van de situatie: Mojo is actiever, maar contact met andere apen zoekt hij niet. Moet je in zo’n dier blijven investeren?, vraagt een medewerker tijdens de vergadering en een collega vraagt zich af of ze z’n levenskwaliteit nog überhaupt kunnen verbeteren? Chimpansees ontmenselijken is een eerzaam doel, maar kunnen mensen buiten hun menselijk perspectief denken als ze met dieren omgaan? Het is een moeilijke kwestie en de staf is verdeeld. Nogal wat medewerkers opteren voor euthanasie want ze verwachten niet dat aan Mojo’s toestand nog kan worden verholpen.Dan heeft de 25-jarige Regina meer geluk. Bij haar is de diagnose angst, maar na een tijdje laat ze een mannelijke chimpansee tot haar kooi toe en later zien we haar in een kooi met meerdere apen. Ze was dé attractie in een Oost-Europees circus en op de footage zien we haar spelen met haar oppasser en in het gezelschap van jonge bezoekertjes van het circus. Op oude foto’s draagt ze mensenkleren en –accessoires: jurkjes, kapjes, hoedje, zonnebril… Regina heeft geluk gehad.

 

Regisseur Marc Schmidt verwierf bekendheid met z’n documentaire De regels van Matthijs (2012), een film over zijn autistische jeugdvriend, waarvoor hij in Nederland Het Gouden Kalf kreeg voor beste lange documentaire. Met Het Chimpansee Complex levert hij een film af in hetzelfde genre, nl. over verstoord gedrag, zij het bij chimpansees in plaats van bij mensen. Het grote verschil ligt in het feit dat je met apen niet kan communiceren. Je kan alleen maar naar hun gedrag kijken (en ev. naar hun fysieke conditie) om conclusies te trekken, want hoe schattig of intens ze je ook kunnen aankijken, het blijven ondoorgrondelijke en gesloten wezens en elke vorm van herkenning is niet meer dan een antropomorfische interpretatie, dat wil zeggen: het projecteren van menselijke gevoelens en eigenschappen op dieren. Schmidt richt z’n camera dan maar op de dieren in hun kooien en op de verzorgers. Die zien we tijdens hun dagelijkse vergadering, maar ook in de buurt van de kooien waar ze naar het gedrag van hun probleemdieren kijken, ze voederen, medicijnen toedienen, maar ze ook door de tralies aaien. Fysiek contacten tussen mens en chimpansee is er voor de rest niet. Daarvoor zijn de dieren te gevaarlijk en vooral té onberekenbaar, of zoals de dierenpsycholoog het uitdrukt: het lijkt hier heel erg op een psychiatrische instelling voor mensen.

 
Vreemd genoeg doet Marc Schmidt het tegenovergestelde van wat de medewerkers van Stichting Aap doen: hij vermenselijkt de chimpansees opdat de kijker zich met hun lot zou kunnen vereenzelvigen. Vandaar dat hij de situatie van twee chimpansees (Mojo & Regina) uitgebreid voor het voetlicht brengt, en zijn aanpak werkt, want als kijker ben je blij dat de eerder angstige Regina een plaatsje heeft gevonden in de groep, terwijl je te doen hebt met Mojo, die schijnbaar te oud is om zich nog aan te kunnen passen.

 
BEELD EN GELUID
Het beeldmateriaal is meestal scherp en gedetailleerd, het kleurenpalet is eerder eenzijdig (met veel oranje), want de camera is vaak op de kooien gericht of op het iets donkerdere looppad langs het traliewerk. Er zijn ook camera’s in de kooien gemonteerd en die leveren beeldmateriaal van ongeveer dezelfde kwaliteit. Er is geen commentaar, wel af en toe een ondersteunend tekstje.
 
EXTRA’S
De Trailer.
 
CONCLUSIE
In Het Chimpansee Complex zien we voor een keer geen chimpansees in hun eigen leefomgeving, maar in de kooien van Stichting Aap, een opvangcentrum voor getraumatiseerde apen. De documentaire hangt een mooi beeld op van hoe gepoogd wordt de dieren weer normaal te laten functioneren. De gesprekken met de medewerkers zijn kort, boeiend en vaak humoristisch, het beeldmateriaal is goed gemaakt en vooral interessant. Op IMDB wordt de productie van Marc Schmidt een sciencefictiondocumentaire genoemd en dat is wel een heel bizarre conclusie…cover
Studio: Homescreen

Regie: Marc Schmidt
Met: -

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
AL

Speelduur:
72 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717249483052


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij