:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HERMAN VAN VEEN - KERSVERS IN CARRÉ
HERMAN VAN VEEN - KERSVERS IN CARRÉ
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2015-05-27
CONCERT
Op z’n zeventigste staat Herman van Veen voor de 500ste keer in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Hij debuteerde in 1965 met het clowneske muziekprogramma Harlekijn en dus is er eigenlijk sprake van een dubbeljubileum. De laatste voorstelling van z’n show Kersvers (na zeven weken en drie dagen Carré, vertrouwt hij het publiek toe) is op video geregistreerd en nu beschikbaar op dvd en cd, een 2 en een half uur durend programma met liedjes en verhaaltjes van de grootste woordkunstenaar van de Nederlanden. Het is geen nieuw begin zoals de titel laat vermoeden, want je begint niet meer opnieuw na 50 jaar op de bühne, ook niet als je naam Herman van Veen is, maar het verlies van Erik van der Wurff, de man die met hem op het podium stond in die allereerste show in 1965 en die volgens de planning ook van de partij zou zijn in Kersvers, dwong de artiest om helemaal alleen met een jonge ploeg muzikanten aan de slag te gaan. Ik moest plots ook 23 zijn, zegt hij daarover in het Interview (Extra’s), maar het resultaat mag er zijn, en Erik van der Wurff zou er beslist van hebben genoten.

 

Herman van Veen noemt zichzelf in de eerste plaats een muzikant en dat betekent dat liedjes en muziek centraal staan in z’n voorstelling. Als geen ander is hij een grootmeester in het combineren van poëtische en diep doorvoelde teksten met fraaie melodieën, en dat het niet altijd even diepzinnig hoeft te zijn, dat blijkt uit de vele grapjes die hij tussendoor over z’n publiek uitstrooit. Hij is een clown en een gehaaid cabaretier, maar ook een prachtig acteur en een vaardig musicus. In Carré brengt hij een repertoire dat terug te vinden is op de recente cd Kersvers, maar ook op de eerdere cd Vandaag (2012) en uiteraard mogen een aantal hoogtepunten en publiekslievelingen niet ontbreken, in een jubileumprogramma horen die gewoon thuis. Zo brengt hij van Suzanne, naar Leonard Cohen, en van Rozengeur een korte maar mooie eigentijdse uptempo versie en zelfs Rocco Granata’s Marina ontbreekt niet op het repertoire, naast uiteraard een cover van Jacques Brel en verrassend genoeg ook een Nederlandstalige versie van Stromae’s On Dance. Zeventig maar eeuwig jong, zo lijkt het wel.

 

Wie jong was in de late jaren zeventig, die kent uiteraard Alfred Jodocus Kwak, de eend uit de kindermusical (1976) die Herman van Veen bij het jonge volkje populair maakte in Nederland en Vlaanderen. Ook die mag natuurlijk niet ontbreken in Kersvers, maar in deze show heeft Herman van Veen het vooral over vroeger, over de tijd toen hij jong was, over zijn vader en moeder, de tantes, de vakanties aan zee, over nostalgie en ouder worden en de liedjes sluiten daar vaak naadloos bij aan. Voor de begeleiding doet hij daarbij een beroep op een uitstekende groep muzikanten. Edith Leerkes, een Nederlandse gitariste van wereldformaat, werkt al sinds 1992 met Van Veen samen. Haar combinatie van klassieke klanken en hitsige flarden flamencomuziek passen perfect bij de zuinige en weldoordachte teksten en gecombineerd met vurig vioolwerk van Jannemien Cnossen en Saskia Egtberts, laait het vuurwerk vaak heel erg hoog op: een exotische zigeunerfeestje in kikkerland, waarbij Herman van Veen meermaals als een prima ballerina over het podium waaiert. Zelf speelt hij uiteraard af en toe viool, een enkele keer gitaar, vaker een stukje piano en één keer gaat het hele gezelschap uit z’n dak tijdens een hitsige drumpartij, tot jolijt van het publiek.

 

Net als ik, houdt mijn dochter Anne heel veel van vrouwen, zegt hij als opstapje naar één van haar composities. En ze is ook het onderwerp van z’n eigen liedje Anne, waarmee hij in 1986 een top 20-hit had in Nederland en waarmee hij ook bij ons de aandacht trok. Heel af en toe wordt er ook gerockt, tijdens Tutti Frutti, bijvoorbeeld en Roll Over Beethoven, of gewoon leuk ouderwets gemusiceerd, zoals tijdens Mr. Sandman. Soms is Herman van Veen ook een beetje stout, zoals in het grapje over een kleine operatie in de buurt van z’n jongeheer, of in een verhaaltje over een vakantie aan zee en met z’n 11 in een tent slapen en geen oog dichtdoen wegens het gesnurk, gebrabbel en gefriemel… Hij doet het allemaal op dezelfde nonchalante manier, alsof hij het ter plekke verzint, en de dames en heren die hem daarbij assisteren hebben het duidelijk naar hun zin, want de vrolijkheid en het welbehagen straalt van ze af.

Muzikaal is deze voorstelling een pareltje, want de akoestische gitaren, de violen, fluiten, piano en slagwerk creëren een breed en divers palet van klanken en kleuren, met af en toe verrassende arrangementen en prachtige harmonieën, waarbij niet zelden de orkestleden het voortouw mogen nemen, want Herman van Veen huldigt de bekende uitspraak van Wannes Van De Velde: een zanger is een groep.

 
BEELD EN GELUID
Beeld en geluid zijn altijd een beetje een probleem tijdens een live-opname, maar daar heeft deze release nauwelijks last van. De fragmenten zijn mooi van kleur – het rood van Hermans hemdje spat van het scherm – en het beeld is altijd scherp, zelfs tijdens de snelle overgang van de ene close-up naar de andere. Het geluid staat in 5.1, maar dat is een luxe voor een voorstelling die je ter plekke vooral in stereo hoort.
 
EXTRA’S
Een kort interview met Herman van Veen over de nieuwe situatie die ontstond na de plotse dood van Erik van der Wurff, het plezier om in Carré te mogen staan en een kort eerbetoon aan z’n mentor Toon Hermans. Deze release van Just Entertainment bevat de dvd- én de Blu-rayversie van de voorstelling in Carré.

 
CONCLUSIE
Herman van Veen is een fenomeen, niet alleen in Nederland en Vlaanderen, maar ook daarbuiten, want ook in o.a. Duitsland en Frankrijk klinkt zijn naam bekend in de oren. Hij is tijdens z’n 50 jaar lange carrière bedolven onder een indrukwekkende vloed van prijzen en onderscheidingen voor z’n muziek en films, maar ook voor z’n inzet voor kinderrechten en voor zijn werk als mensenrechtenactivist in het algemeen. Een heel grote meneer.cover
Studio: Just Entertainment

Regie: Marc Van Sambeek
Met: Herman Van Veen, Edith Leerkes, Jannemien Cnossen, Dave Wismeijer, Saskia Egtberts, Julian du Perron, Robin Scherpen, Rikkert van Huisstede

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2015

Leeftijd:
AL

Speelduur:
162 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344756631


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Interview met Herman van Veen

Andere recente releases van deze maatschappij