:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LEGEND OF HELL HOUSE, THE
LEGEND OF HELL HOUSE, THE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2003-01-26
FILM
Laat je verstand maar thuis!
Een ingenieus bedacht, perfect getimed en buitengemeen spannend spookverhaal…

Het huis heeft al een groep bezoekers vernietigd. Toch wagen vier dappere wetenschappers een nieuwe poging om het geheim te ontrafelen. Om daarin te kunnen slagen moeten zij de razernij en moordlust van de geesten die er rondwaren doorstaan. The Legend of Hell House zal de meest doorgewinterde horrorfans doen huiveren…

De bovenstaande wervende promotekst konden we lezen op de verpakking van de dvd. Het hoeft geen betoog dat wij al wat sceptisch werden bij het lezen van zinnen als ‘laat je verstand maar thuis’ en ‘het zal zelf de meest doorgewinterde horrorfans doen huiveren’. Alhoewel we geen uitgesproken liefhebbers zijn van het ‘haunted house horror sub-genre’ hebben we toch behoorlijk genoten van deze film.

In deze prent krijgen we het verhaal van een stervende miljonair die met de hulp van een aantal wetenschappers wil achterhalen of er al dan niet leven na de dood is. Gezien zijn wankele gezondheid besluit hij het onderzoek wat te helpen door het Belasco huis te kopen, een huis dat ‘haunted’ zou zijn en dat in de volksmond bekend staat als ‘hell house’. Tijdens een vorige experiment in het huis kwamen op één na (namelijk dokter Benjamin Fischer) alle onderzoekers om het leven. Je had het vast al geraden: Fischer is er ook deze keer weer bij. Dat er na verloop van tijd opnieuw bizarre dingen in het huis gebeuren zal wellicht ook niet als een verrassing komen. Dat het verhaal niet meteen subliem te noemen is dan ook geen overdrijving. Gelukkig kan de film toch wel op onze goedkeuring rekenen door de toch wel leuke vertolkingen van een deel van de acteurs en de bij momenten goed opgebouwde suspense. Of deze film in staat is om de meest doorgewinterde horrorfans te doen huiveren, daar hebben wij toch zware twijfels bij.

BEELD EN GELUID
Voor een film uit ’73, en dan nog één uit het horror genre, kunnen we niet klagen wat betreft beeld en geluid. De transfer heeft niet overdreven veel last van beschadigingen of vuil, wel valt op dat de beeldkwaliteit van de scènes die binnen gefilmd werden iets beter is dan van de buitenscènes. De Dolby Digital 2.0-track is niet bijzonder te noemen. Belangrijkste pluspunt bij de geluidstrack is het feit dat er geen ruis waar te nemen is, iets wat niet van alle dvd releases van dergelijke films kan gezegd worden. De sfeer van de film kan bij momenten profiteren van het gebruik van de achterste kanalen. Een beeld en geluidstransfer die de film geen onrecht aandoet, maar uiteraard geen materiaal om een home cinema demonstratie te geven.

EXTRA’S
Op een trailer na niets, geen punten dus.

CONCLUSIE
De liefhebbers van het ‘haunted house’ genre kunnen we deze film gerust aanraden. Een redelijk spannende film (zeker in vergelijking met gedrochten als de 1999 remake van House on Haunted Hill) op een dvd met een bevredigende beeld- en geluidskwaliteit. Het feit dat deze dvd normaal minder kost dan 15 euro kan wellicht de twijfelaars over de streep trekken.


cover
Studio: Fox

Regie: John Hough
Met: Pamela Franklin, Roddy McDowall, Clive Revill, Gayle Hunnicutt

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1973

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626011200


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij