:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RECLAIM
RECLAIM (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-06-04
FILM
Het kinderloze echtpaar Steven (Ryan Phillippe) en Shannon (Rachelle Lefevre) Mayer reist naar Puerto Rico om een Haitiaans weesmeisje, Nina (Briana Roy) te adopteren. De directrice van het adoptiecentrum, Mrs. Reigert (Jacki Weaver), hebben ze leren kennen op internet en de referenties schijnen te kloppen. Zodra het echtpaar het kleine meisje in de armen heeft gesloten moeten ze echter nog een week in Puerto Rico blijven opdat het paspoort in orde kan worden gemaakt. Het adoptiebureau heeft voorzien in een luxeresort waar het echtpaar hun nieuw dochtertje uitgebreid kan leren kennen. Het enige nadeel aan het strandhutje is dat de buurman, Benjamin (John Cusack), nogal van het luidruchtige type is en ze besluiten dan maar om het hutje in te ruilen voor een vijfsterrenhotel in het centrum. Alles lijkt gesmeerd te gaan, op het feit na dat Steven ergens in een lokale bar mot heeft gekregen met één van de metgezellen van Benjamin, Salo (Jandres Burgos), omdat hij als geheelonthouder niet op zijn gezondheid wilde drinken. 's Anderendaags breekt echter de hel los: Nina is uit het appartement verdwenen en compleet spoorloos. Als dan ook nog eens blijkt dat Steven onder tafel het adoptiebureau méér geld heeft toegestopt dan dat hij aan zijn vrouw had verteld, gaat er bij de politie een belletje rinkelen. Het adoptiebureau blijkt plots van de aardbol verdwenen te zijn en de website is verdwenen. De politiecommissaris (Luis Guzmán) meent dat de Mayers het slachtoffer zijn geworden van een reclaim, een soort van scam waarbij kinderloze echtparen die buiten de officiële adoptiekanalen trachten aan een kind te geraken, worden afgezet door professionele oplichters die hetzelfde kind telkens opnieuw aanbieden aan kandidaat-adoptieouders, om ze vervolgens leeg te schudden. Uiteraard blijkt Benjamin zelf één van de breinen achter de zwendel te zijn. Hij weet echter dat Steven en Shannon over véél meer geld beschikken dan ze hebben laten uitschijnen en wil per se het onderste uit de kan halen; door tegenover hen te beweren dat hij hen naar Nina kan leiden, loopt het onfortuinlijke echtpaar een tweede keer in dezelfde val. Ditmaal laten ze echter de kaas niet meer van hun brood eten...

 


Kleinere filmmaatschappijen zoals Dutch FilmWorks presenteren nogal eens films die om de één of andere reden het A-circuit niet hebben gehaald. En zelfs bij die B-films zitten soms leuke exemplaren, zoals Cash. Reclaim gaat evenwel gebukt onder een spervuur van negatieve kritieken - de film haalt op Rotten Tomatoes op dit moment de weinig benijdenswaardige score van 0% - maar die zijn toch schromelijk overdreven. Ryan Phillipe en Rachelle Lefevre (bekend uit Under The Dome) spelen met overtuiging een koppel dat kinderloos is geworden door een incident in het verleden, waarbij Steven nogal onterecht gebukt gaat onder een schuldcomplex waardoor hij domme dingen begint te doen en vooral zijn budget iets te kwistig over de balk gooit om zijn fout recht te zetten. In tijden waarin iedereen al wel eens een voorstel heeft gehad van een Nigeriaanse prins om een deel van zijn erfenis te versluizen, waarin iedereen nagenoeg elke week wel een frauduleuze mail krijgt van een bank - niet noodzakelijk diegene waarbij je klant bent - met het verzoek je gegevens mee te delen, en iedereen ook al eens is uitverkoren door Bill Gates in eigen persoon om zijn winst in de Microsoft-loterij op te strijken, lijkt het gegeven dat nietsvermoedende naïevelingen via het internet worden opgelicht minder ver gezocht dan je zou denken. Reclaim vinkt voor de rest alle typische punten van het genre af, kan het weliswaar niet stellen met hetzelfde budget als bijvoorbeeld Man On Fire, maar weet uit een beperkt reservoir van middelen toch nog een aanvaardbaar product te vissen. De negatieve stemmingmakerij rond de film heeft duidelijk meer te maken met een sfeertje waarin het bon ton is om de prent tot op de grond af te kraken. Een grote tegenstelling met andere films uit het B-circuit is het feit dat het scenario van deze film zeker niet idioot is en bij momenten zelfs een beetje poignant; vooral de manier waarop John Cusacks karakter openbaart dat hij weet hoe de Mayers aan hun geld zijn geraakt is verre van implausibel. Cusack schittert overigens als geldbeluste psychopaat. Alleen in de laatste act verliest regisseur Alan White even de pedalen en Nina's reactie op de hele zaak is een beetje erover. Die laatste uitschuiver is echter niet van die aard om de film ineens een nul over de hele lijn te geven.

 


BEELD EN GELUID
De 1.85:1-transfer in HD ziet er aanvaardbaar uit, en vooral de mooie shots van de stranden van Puerto Rico getuigen van smaak. De archiefbeelden uit Haïti zijn natuurlijk bewust van slechte kwaliteit om ze een élan van echte nieuwsbeelden te geven. De scherpte is prima en de de kleuren zien er niet overdreven gesatureerd uit. Toch lijken er heel soms kleine compressieprobleemjes te zijn, en mocht de belichting iets helderder zijn. Allicht was men beter niet voor de goedkopere single layer-oplossing gegaan. De DTS-HD MA 5.1-mix biedt veel ambiance, met onder meer het geroezemoes in de bar waar Steven in elkaar wordt geramd en het geruis van de golven op het strand. De dialogen zijn prettig duidelijk en de soundtrack van Inon Zur overstijgt de kwaliteit die we van B-films gewoon zijn.
 
EXTRA'S
Deze disk bevat zelfs geen menuschermen; evenwel wordt u bij het opstarten wel tegen wil en dank getrakteerd op cross-promotionele trailers. De Amerikaanse disk van Lionsgate is veel beter voorzien.

 


CONCLUSIE
De negatieve buzz rond Reclaim is fel overdreven; weliswaar biedt de film weinig anders dan voorspelbare actie en drama, maar als we dat als criterium hanteren dan kunnen we driekwart van wat Hollywood produceert al bij voorbaat afschrijven. De disk is echter wat bare bones; een menu, een double layer-schijf en vooral wat bonusmateriaal hadden de release beter kunnen stofferen. Maar om nog maar eens een cliché zo groot als een huis van stal te halen: oordeelt u vooral zelf.



cover



Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Alan White
Met: John Cusack, Ryan Phillippe, Rachelle Lefevre, Jacki Weaver, Luis Guzman, Briana Roy, Veronica Faye Foo, Jandres Burgos

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664114490


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij