:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CYMBELINE
CYMBELINE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-06-12
FILM 
Stel, je bent een producer en een regisseur wandelt je kantoor binnen met de blijde boodschap dat hij zin heeft om een klassiek Shakespeare-stuk tot een moderne actiefilm om te toveren, weliswaar met behoud van de originele dialogen. Hoe zou je reageren? Je zou inderdaad kunnen dromen over de miljoenen dollars die Baz Luhrmann met Romeo And Juliet verdiende, maar wellicht zal iedere geldschieter toch denken dat zo’n succes niet voor herhaling vatbaar is, vooral als je weet dat drie jaar geleden Joss Whedon plat op zijn bek ging met het gelijksoortige project (Much Ado About Nothing). Alles verandert een beetje als de regisseur in kwestie Michael Amereyda is, gewoon omdat hij vijftien jaar geleden al eens een Hamlet-versie met Ethan Hawke draaide. Niet dat ze veel geld opbracht, maar zo’n titel oogt steeds mooi op de cv van een acteur en daarom kon Amereyda wellicht op een indrukwekkend rijtje acteertalent rekenen voor Cymberline.

Het oorspronkelijke toneelstuk is door Shakespeare in 1610 geschreven, en het is één van zijn laatste werken. Het enige wat Almereyda uit het origineel behoudt is de tekst. Het verhaal, dat zich bij Shakespeare in de voorchristelijke periode in Engeland afspeelt, wordt in de filmversie naar de Verenigde Staten verplaatsten, naar het milieu van motorbendes, waardoor sommige recensenten het in hun schrijfsels over een eigenzinnige versie van Sons Of Anarchy hadden. Het verhaal zelf is bijzonder moeilijk te volgen, en ook al zullen niet veel kijkers het doen, is het toch aan te raden om de film twee keer te bekijken. Er is niet alleen de bijna ontoegankelijke taal, ook krijg je in het begin een resem info in de strot geduwd waardoor meerdere kijkers al na een tiental minuten het noorden kwijt zullen zijn.
 
Cymbeline (een indrukwekkende Ed Harris) is de leider van de Britons, een motorbende die drugs verhandelt. Hij waant zich koning en weigert nog langer smeergeld aan de politie (de Romans) te betalen. Het gevolg laat zich raden: veel geweld dus! Maar Cymbeline heeft ook privézorgen. Zijn huwelijk met de mooie (naamloze) koningin (Milla Jovovich) loopt allesbehalve zoals het hoort en ook zijn dochter Imogen (Dakota Johnson, dochter van de Miami Vice-ster, maar sinds kort wereldberoemd door 50 Shades Of Grey) baart hem heel wat zorgen. Zonder zijn toestemming is ze getrouwd met Posthumus (Penn Badgley) en dit terwijl hij haar had voorzien voor haar halfbroer Cloten (Anton Yelchin). Posthumus wordt verstoten en Imogen opgesloten.

Cymbeline is, maar dat had je verwacht, een allesbehalve gemakkelijke film die 90 minuten volle concentratie vraagt. Een minuutje missen is desastreus als je het script wil blijven volgen, en met het moeilijke (totaal verouderde) taalgebruik is dat geen eenvoudige klus. Zo’n film streelt zonder twijfel het ego van de maker (je moet het maar durven!), wel blijft de hamvraag wie er uiteindelijk naar zal kijken. Heeft de actieliefhebber nood aan een Shakespeare-bewerking en zit de Shakespeare-fan te wachten op een actiefilm? Zonder dat we daar ook maar één woord aan toevoegen kent iedereen het antwoord. Als cinefiele trip is Cymbeline wel de moeite, al was het maar voor de knappe vertolkingen. De rest vul je zelf maar in...

BEELD EN GELUID
De transfer op Remain In Light is die van Lionsgate Films. Cymbeline mag dan wel een kleine titel zijn, desalniettemin hebben regisseur Almereyda en cinematograaf Tim Orr alles uit de kast gehaald om ervoor te zorgen dat het om een uiterst verzorgde productie gaat. De details zijn tot in de puntjes uitgewerkt. Ook in de donkere scènes merk je nauwelijks onzuiverheden. Het geluid heeft een krachtige DTS-HD MA 5.1-geluidspoor. De dialogen zijn perfect verstaanbaar. Af en toe hoor je wat effecten, maar het is vooral de aanstekelijke electromuziek (ja, en dat op Shakespeare) die voor leven in de brouwerij zorgt.  

EXTRA'S
Er staat geen extra materiaal op dit schijfje.

CONCLUSIE
Indien je dacht dat je alles hebt gezien, ben je waarschijnlijk Cymbeline vergeten: een actieprent met authentieke Shakespeare-dialogen. Speciaal? Jazeker. Goed? Nou ja…coverStudio: Remain In Light

Regie: Michael Almereyda
Met: Ethan Hawke, Ed Harris, Milla Jovovich

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2014

Leeftijd:
16

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789461873989


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij