:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TEAM, THE
TEAM, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-06-22
SERIE
The Team is het allernieuwste paradepaardje van Lumière. Ofschoon deze serie pas binnen enkele maanden op televisie wordt uitgezonden (behalve via betaaltelevisie), is ze nu al in de winkel verkrijgbaar. Je moet inderdaad het ijzer smeden terwijl het heet is, want vandaag zijn series al lang buiten hun televisie-oevers getreden. Zonder dat er ook maar één seconde van deze serie aan het publiek is getoond, staan de kranten er vol van. Dat heeft natuurlijk alles met Koen De Bouw en Veerle Baetens te maken die met deze politiereeks misschien wel internationaal door kunnen breken. Ten minste, als de agenda dat toelaat, niet waar mijnheer De Bouw? Maar goed, al bij al blijft dat voer voor pulpblaadjes, want zelfs zonder deze speculaties mogen de makers hun trots van de daken schreeuwen, The Team is immers sublieme televisie!

De makers gaan er prat op dat The Team het ideale voorbeeld is van hoe in de toekomst Europese televisie er uit zullen zien. Daar heb je natuurlijk in de eerste plaats een degelijk script voor nodig en op dat vlak is er wellicht niets beters dan een misdaadverhaal dat over mensenhandel en prostitutie gaat. In de eerste aflevering worden de Belgische Alicia (Veerle Baetens), de Deen Harald (Lars Mikkelsen, jawel broertje van!) en de Duitse Jackie (Jasmin Gerat) bij elkaar geroepen als men  in Berlijn, Kopenhagen en Antwerpen drie lijken vindt. Omdat bij elk van de vrouwen een vinger op gruwelijke wijze is afgeknipt, wijst alles erop dat het om dezelfde dader gaat. Ondanks de verschillende locaties hebben de slachtoffers toch een band met elkaar waardoor de inspecteurs vlug de piste van een seriemoordenaar verlaten. De drie agenten van het European Joint Investigation Team ontdekken dat de opdrachtgever van deze gruweldaden zich in het milieu van mensenhandelaren bevindt. Het is echter niet zo maar een zoveelste kat-en-muisspel. Vooral Alicia zit in een moeilijk parket omdat haar baas (Hilde Van Mieghem) in het complot is betrokken en haar op alle mogelijke manieren probeert tegen te werken, ook al doet zij dat onrechtstreeks door de hulp van haar schoothondje Frank (Koen De Bouw).

In het buitenland (waar de reeks al is uitgezonden) was het succes buitengewoon fenomenaal. In Denemarken behaalde The Team een marktaandeel van 45%, en ook in Duitsland keken er meer dan 4 miljoen mensen wekelijks naar deze nagelbijter. We kunnen de toekomst niet voorspellen, toch zijn we er rotsvast van overtuigd dat ook de Belgische televisiekijker voor deze kwaliteitstreeks zal vallen. Het verhaal is misschien niet meteen vernieuwend, maar het zit op zeer geniale wijze in elkaar en de intriges zijn zo spannend, dat je het hele seizoen in één ruk uitkijkt. Naast een flinke portie misdaad zijn er ook soapelementen in de reeks verwerkt, maar het blijft vooral een thriller die met gemak het niveau van Matroesjkas (de allerbeste Vlaamse misdaadserie ooit) evenaart. Dat is een verdienste die vooral aan de cast is te danken. Er is natuurlijk (net als over Matthias Schoenaerts) net iets te veel over geschreven, maar Veerle Baetens heeft alles in zich om het internationaal te maken. Over Koen De Bouw blijf je je maar afvragen waarom hij ondertussen niet naast Tom Cruise staat (die agenda, mijnheer!), alhoewel de allerbeste Vlaamse rol weggelegd is voor Filip Peeters. Het is jammer dat hij slechts een bijrol speelt, we zagen immers zelden zo’n koelbloedige Vlaamse killer aan het werk. Het is natuurlijk niet alleen Vlaamse goud dat blinkt, ook de internationale acteurs doen het zeer goed. De blikvanger is natuurlijk Lars Mikkelsen, ook al blijft het moeilijk om niet te denken aan zijn broer Mads op wie hij enorm veel lijkt. Ook Nicholas Ofczarek overtuigt als bikkelharde smeerlap.

BEELD EN GELUID
De boodschap dat ook topseries recht hebben op een leven via Blu-ray, heeft men bij Lumière meer dan goed begrepen. Wie vertrouwd is met hun releases weet dat de dvd’s op dit label bijna steeds van een uitmuntende kwaliteit zijn. Een verdienstelijke traditie die ook op Blu-ray wordt voortgezet. De kleuren zijn levendig, fris en de beelden tot in de details verzorgd. Omdat deze serie vaak gebruik maakt van natuuropnames in de Oostenrijkse Alpen of Denemarken, zijn sommige scènes gigantisch. Tja, zelfs Antwerpen oogt mooi op deze transfer! Wegens zijn internationaal karakter heeft deze serie een geluidsband waarop je zowel Nederlands, Engels, Duits als Deens hoort. De dialogen zijn goed verstaanbaar met een krachtige soundtrack die gesierd wordt door de heerlijke indiepop van onze eigen Intergalatic Lovers.

EXTRA'S
Er staat geen bonusmateriaal op deze uitgave.

CONCLUSIE
The Team mag je zonder veel nadenken op je (ondertussen torenhoog) stapeltje van Nordic Noir-reeksen leggen. Spannend, ijzersterk geacteerd en ontzettend verslavend.coverStudio: Lumière

Regie:
Met: Lars Mikkelsen, Jasmin Gerat, Veerle Baetens, Koen De Bouw, Hilde Van Mieghem

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2015

Leeftijd:
12

Speelduur:
450 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425019009137


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels / Deens / Duits / Nederlands DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij