:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TELEPHONE ROSE, LE
TELEPHONE ROSE, LE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-07-29
FILM
De echte fans zullen het natuurlijk al een tijdje weten, maar sinds een tijdje brengt het Franse filmhuis Gaumont bijna elke maand Franse klassiekers uit z'n immense archief in gerestaureerde versie op Blu-ray uit. Een klein mirakel voor de fan van Franse films, want een paar jaar terug waren de meeste van deze films zo goed als onvindbaar en nu liggen ze gewoon te glinsteren in een editie om u tegen te zeggen. Ondertussen ligt er bij mij thuis al een torenhoge stapel van deze reeks, en de eerste die in de lader ligt is (puur toevallig) Le Téléphone Rose van Edouard Molinaro. Deze cineast die enkele keren met Jacques Brel heeft samengewerkt (Mon Oncle Benjamin en L'Emmerdeur), mag je zonder twijfel één van de grootmeesters van de Franse boulevardkomedies noemen, met als hoogtepunt (ten minste als je het in centen uitdrukt) de travestiekomedie Le Cage Aux Folles.
 
Le Téléphone Rose uit 1975 is een typische Molinaro-film, een prent die nauwelijks opvalt, maar door zijn charme niet weg te cijferen is uit het Franse filmgeheugen. Na het immense succes van Le Grand Blond Avec Une Chaussure Noire greep men alle kansen om de camera op de blote poep van Mireille Darc te richten. In deze film vertolkt de blondine de rol van de een luxehoer Christine, die de opdracht krijgt om fabriekseigenaar Benoît Castejac (Pierre Mondy) te verleiden. De industrieel beseft niet dat de mooie Christine in feite een meisje van plezier is. Men maakt hem wijs dat zij het nichtje van de kandidaat-overnemer is. Castejac is zo verliefd dat hij niet eens de contractvoorwaarden leest. Na één nacht komt natuurlijk de waarheid aan het licht. En wat nu? Hoe gaat de arme Benoït het aan zijn vrouw uitleggen dat hij de fabriek tegen flutvoorwaarden heeft verkocht? Alsof dat niet genoeg is, wil hij opnieuw contact krijgen met Christine.
 
Alles is typisch Frans aan deze komedie. Het scenario werd geschreven door Francis Veber (de man van de meeste Pierre Richard-films) en er is zoals gewoonlijk ook een vrolijk deuntje van componist Vladimir Cosma. Het verhaal is grappig, zonder dat het onnozel wordt en ook al zijn de grapjes bijzonder voorspelbaar, werken ze dertig jaar later toch nog steeds. Een meesterwerk is Le Téléphone Rose natuurlijk niet, maar wie dol is op Franse komedies moet deze release beslist in zijn collectie hebben!

BEELD EN GELUID
Restaureren betekent natuurlijk niet automatisch dat je een piekfijn resultaat krijgt. De oorspronkelijke print was niet alleen sterk verouderd, ook beschadigd. Streepjes of andere beschadigingen zie je in deze versie niet, wel lijken sommige scènes overbelicht. Dat komt voor een groot deel door Edouard Molinaro zelf die steevast weigerde om met kunstlicht te werken, voor hem moest film eruitzien zoals het echte leven. De kleuren zijn levendig en ogen niet ouderwets. Zoals het hoort, koos Gaumont voor het originele beeldformaat (1.66:1). Het geluid is mono, maar ook gerestaureerd, zodat je geen ruis hoort. Een belangrijk detail is dat je op deze release ook Franse ondertitels hebt waardoor het gemakkelijker is om te volgen mocht je de taal van Molière niet volledig onder de knie hebben.

EXTRA'S
Over het bonusmateriaal zijn we minder tevreden. Er is een trailer en een interview. Omdat Edouard Molinaro in 2013 overleed, ging men maar te rade bij regie-assistent Philippe Monnier voor een babbel van tien minuten. Deze vriendelijke man plaatst (zoals verwacht) iedereen op een voetstuk. Vooral Mireille Darc was naar verluidt een zegen om mee samen te werken omdat de blondine geen last had van kapsones. Lieve woordjes, maar voor de kijker nauwelijks interessant.

CONCLUSIE
De Franse komedie heeft meer te bieden dan alleen maar Louis de Funès of Fernandel. Le Téléphone Rose met Pierre Mondy en seksbom Mireille Darc is daar een zeer mooi voorbeeld van. Geen hoogstaande cinema, wel grappige. De liefhebber moet wel zijn heil in Frankrijk zoeken, want de kans dat deze release ooit in Vlaanderen zal worden uitgebracht is bijzonder klein (lees onbestaande).coverStudio: Gaumont

Regie: Edouard Molinaro
Met: Mireille Darc, Pierre Mondy, MichaŽl Lonsdale

Film:
6,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1975

Leeftijd:
Tous

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3607483202999


Beeldformaat:
1.66:1 HD

Geluid:
Frans DTS-HD MA Mono 1.0


Ondertitels:
Frans
Extra's:
• Entretien avec Philippe Monnier (11 min.)
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij