:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EIGHT LEGGED FREAKS
EIGHT LEGGED FREAKS
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-01-31
FILM
Prosperity, een klein en woestijnachtig dorpje in Arizona. Door een stom toeval komt er een vat met uiterst gevaarlijk chemisch afval in een nabijgelegen waterloop terecht. Mike (Scott Terra), de levenslustige zoon van de sheriff, heeft een grote fascinatie voor spinnen en gaat dan ook regelmatig eens langs bij de plaatselijke spinnenkwekerij. Deze wordt uitgebaat door de wat freaky Joshua (Tom Noonan). Joshua vertelt Mike dat hij enkele abnormaal grote insecten heeft gevonden die als voedsel dienen voor zijn spinnen. Maar vanaf dan beginnen de spinnen ook te groeien. De volgende dag gaat Mike nog eens een kijkje nemen en ontdekt dat Joshua spoorloos verdwenen is. Dat is nog niet het ergste, zo blijken ook de spinnen weg te zijn. Ondertussen keert Chis McCormick (David Arquette), na een jarenlange afwezigheid, terug naar Prosperity. Na een tijd beginnen er meer en meer vreemde dingen te gebeuren en Mike probeert zijn moeder, sheriff Sam (Kari Wuhrer), ervan te overtuigen dat het grote spinnen zijn. Eerst wordt er ongelovig op gereageerd, maar dan begint het bij Chris en Sam te dagen dat Mike wel eens gelijk zou kunnen hebben…


In de jaren vijftig kende in Hollywood de monsterfilm een ongemeen succes. Uit dit genre vloeiden tijdloze klassiekers voort als The Beast From 20.000 Fathoms (1953), Creature From The Black Lagoon (1954), Them! (1954) en vooral Godzilla, King Of Monsters (1956). Superproducers Ronald Emmerich en Dean Devlin, bekend van kassuccessen als Independence Day, Godzilla en The Patriot, speelden al een tijdje met het idee, maar wisten niet goed hoe ze het idee juist gingen uitwerken. Daar kwam verandering in toen ze de fantastische kortfilm Larger Than Life van Nieuw-Zeelander Ellory Elkayem (They Nest) onder ogen kregen. De producers waren zo in de wolken van de kortfilm dat ze prompt aan regisseur Ellory Elkayem de kans gaven om een bigbudget langspeelfilm à la Larger Than Life te maken. Aanvankelijk droeg het project de werktitel Arac Attack, maar dat vonden de producers na 11 september 2001 toch iets te veel lijken op Irak Attack en dan werd maar geopteerd voor Eight Legged Freaks. Toen de film bijna afgewerkt was, besloten de studiobonzen van Warner Bros een testvertoning te houden. En dan bleek dat het testpubliek zo enthousiast reageerde op de film, dat Warner de productie vervroegde naar de zomer 2002. De film werd uitgebracht op 17 juli 2002 en werd maar zéér zachtjes onthaald. De 55 miljoen $ (30 milj. $ productie en 20 milj. $ promotie) kostende film bracht in Amerika het schamele bedrag van ongeveer 17 miljoen $ op. Wereldwijd werd het er niet beter op, want het wereldwijde boxoffice-totaal bleef steken op 46 miljoen $. Wij begrijpen niet goed dat de film zo grandioos onderuit ging. De film is zeker geen meesterwerk en is soms wat aan de melige kant, maar bevat toch genoeg tempo, spanning, geslaagde speciale effecten en humor om de gemiddelde bioscoopbezoeker te plezieren. Ook Roger Ebert, wereldwijd bekende filmcriticus voor Chicago Sun-Times, was het erover eens dat Eight Legged Freaks een fantastisch leuke popcornfilm is en vond het erg om te zien dat een ondermaatse film als Men In Black II zonder problemen 100 miljoen $ en meer bij elkaar sprokkelt. Dus voor ieder die houdt van amusante monsterfilms zoals Critters, de Jurassic Park-films of het klassiekere werk als Them! en Godzilla zullen ten zeerste deze Eight Legged Freaks kunnen waarderen.


BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 anamorfische beeld is scherp en bevat een goed contrast. Het zwartniveau en het schaduwdetail zijn goed. De aanwezige kleuren zien er goed uit en ogen natuurlijk. Printbeschadigingen en vuil hebben we niet kunnen waarnemen, maar wel enkele minieme digitale compressiefoutjes. Ook hebben we lichte filmgrain en lichte beeldruis kunnen bemerken. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is een warme en dynamische geluidstrack, met een breed en diep geluidsbeeld. Overal waar nodig is er de nodige ondersteuning en de geluidseffecten vliegen je ten gepaste tijden om de horen. Je zou bijna kijken dat er geen spinnen in de kamer zitten. Beide transfers zijn van een meer dan goede kwaliteit.


EXTRA’S
Deze schijf bevat eigenlijk maar twee belangrijke extra’s. De eerste is een grappige en amusante audiocommentaar, ingesproken door regisseur/schrijver Ellory Elkayem, producent Dean Devlin en de acteurs David Arquette en Rick Overton. De heren spuien grappen onder elkaar, maar weten ook veel interessante info over de film aan de kijker/luisteraar mee te geven. Vervolgens hebben we de leuke bioscooptrailer en wat nutteloze pagina’s met credits (cast & crew). Dan treffen we een handvol extra scènes (ongebruikt of alternatieve shots) aan, goed voor 13 minuten aan kijkplezier. Om dan aanbeland te zijn aan de tweede echte belangrijke (lees: interessante) extra, namelijk de kortfilm Larger Than Life. Deze sfeervolle en leuke kortfilm bevat een echte jaren vijftig sfeer en enkele leuke speciale effecten. Wij vonden de ze kortfilm zo leuk dat we zelfs mensen zouden aanraden om de DVD gewoon voor de kortfilm te kopen. Tenslotte zou er nog een DVD-Rom feature aanwezig zijn die we niet hebben kunnen testen vermits we niet over een DVD-Rom speler beschikken.


CONCLUSIE
Eight Legged Freaks is een amusante en soms grappige monsterfilm à la de fifties, die om onbegrijpbare redenen een gigantische commerciële flop werd. Maar laat dat je niet tegenhouden want Warner Bros heeft zijn best gedaan voor deze titel. Deze DVD bevat een meer dan goed beeld en geluidskwaliteit. Ook op gebied van extra’s kan je rekenen op een interessant pakketje features (waarvan de audiocommentaar en de kortfilm veruit de leukste zijn). Ook de menu’s hebben een leuke retro jaren vijftig kitsch gevoel meegekregen. Een aanrader voor ieder die houd van ouderwetse monsterfilm à la Godzilla en Them! of voor liefhebbers van moderne monsteruitstapjes zoals de Jurassic Park-trilogie.


cover
Studio: Warner

Regie: Ellory Elkayem
Met: David Arquette, Kari Wuhrer, Scott Terra, Scarlett Johansson, Doug E. Doug, Rick Overton, Leon Rippy, Tom Noonan

Film:
7/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931232401


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Bioscooptrailer,
• Cast & crew,
• Extra scènes,
• Kortfilm Larger Than Life,
• DVD-Rom feature

Andere recente releases van deze maatschappij