:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JAMES BOND - DR. NO
JAMES BOND - DR. NO (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-08-17
FILM
Eind dit jaar komt SPECTRE, de 24e Bond-film, in de bioscoopzaal. Een ideale aanleiding om in het omvangrijke Bond-archief te duiken en de eerdere releases nog eens onder de loep te nemen. Ook al zorgden regisseur Sam Mendes en Daniel Craig ervoor dat 007 een compleet nieuw (heel geloofwaardig) jasje kreeg, associëren wij deze superagent nog steeds met doldwaze uitvindingen. Iedere film probeerde de vorige te overtreffen door de introductie van allerlei uitvindingen die geen zinnig mens voor mogelijk hield, maar die er wel voor zorgden dat James Bond uitgroeide tot de meest beroemde spion aller tijden. Het is allemaal een beetje moeilijk om te geloven, maar volgens auteur Ian Fleming zou het personage van James Bond echt hebben bestaan. Er zal zonder twijfel heel wat fantasie uit Flemings pen zijn gevloeid. James Bond veroverde vanaf 1953 de boekenmarkt in het debuut Casino Royale. Vrij vlug merkte Fleming dat zijn spionverhalen ideaal waren voor televisie of film. Er werden diverse plannen gemaakt (vóór de bioscoopfilms was er zelfs een obscure televisiefilm), maar na een fikse ruzie (en rechtszaak) met producent Kevin McClory (die het alleenrecht op het gebruik van SPECTRE kreeg), werden de filmrechten uiteindelijk aan Harry Saltzman en Albert R. (Cubby) Broccoli verkocht. Ook al werd de film een gigantisch succes, bleek de start uiterst moeilijk.

Vanaf het begin werd het duidelijk dat James Bond heel wat jaren behoorde mee te gaan. De vraag was natuurlijk wie daarvoor geschikt was, en nog meer wie dat zag zitten! Fleming vond Roger Moore de ideale keuze (maar die zat contractueel aan The Saint vast), Ook Flemings andere optie (Christopher Lee) ging de mist in, terwijl Cary Grant het niet zag zitten om meerdere keren in de huid van 007 te kruipen. Ook David Niven dankte voor de opdracht, en uiteindelijk kwam men bij de Schot Sean Connery terecht, die wel heel wat films op zijn actief had staan, maar bij het publiek volslagen onbekend was. Naar verluidt was Fleming daar helemaal niet tevreden mee. Uiteindelijk speelde Connery zeven keer Bond: zes keer voor EON Productions (het bedrijf van Broccoli en Saltzman dat in de  Pinewood Studio's in Buckinghamshire is gevestigd) en één keer onofficieel (Never Say Never Again, met een verhaal dat eigenlijk hetzelfde is als Thunderball).

En dan was er nog de keuze van het boek! Oorspronkelijk wilden Broccoli en Saltzman met Thunderball beginnen, maar omdat Fleming en McClory toen al met elkaar in de clinch lagen, werden ze verplicht om met Dr. No te starten. In vergelijking met alle andere Bond-films werd het debuut voor een habbekrats gemaakt (en dat merk je eerlijkheidshalve ook wel een beetje), maar meteen waren alle klassieke Bond-ingrediënten aanwezig: de muziek, de intro, de beroemdste filmzin ooit (My name is Bond, James Bond!), de martini (shaken, not stirred), het machogedrag, het geweerlooplogo, de mooie vrouwen die alleen maar dienden om Bonds bed warm te houden en natuurlijk de uitzinnige opdrachten.

Het klinkt bizar, maar ook met het vinden van een regisseur liep het niet van een leien dakje. De producenten klopten aan bij Guy Green, Guy Hamilton, Val Guest en Ken Hughes, maar ze kwamen van een kale reis thuis. Uiteindelijk werd het Terence Young, die Broccoli kende toen die bij hem in de Warwick Films-groep zat en die ook eerder met Connery in Action Of The Tiger samenwerkte. Hij zou nadien ook From Russia With Love en Thunderball regisseren.

Een briljante keuze, zo bleek. Insiders beweren dat, mocht hij kunnen acteren, Terence Young de ideale James Bond was geweest. Meer zelfs, hij was tevens de man die James Bond een filmgestalte gaf en het was duidelijk dat alles gebaseerd was op zijn eigen flamboyante levensstijl (steeds in een pak van Saville Row en altijd de beste wijntjes in de hand). Het was dan ook hij die Connery alle kneepjes van de gentleman leerde.

In zijn eerste filmavontuur wordt Bond naar Jamaica gestuurd omdat John Strangways en zijn secretaresse daar zijn vermoord. De professor onderzocht samen met de CIA een zender die de lanceringen op Cape Canaveral verstoort. Deze missie is natuurlijk voor Bond niet zonder gevaren. Meteen bij zijn aankomst merkt de agent dat hij maar beter uit zijn doppen kan kijken. Samen met de Jamaicaan Quarrel (John Kitzmiller) gaat Bond naar het eiland Crab Key. Daar verblijft immers Dr. Julius No (Joseph Wiseman) die lid is van SPECTRE (Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion) en die wel eens de storingen zou kunnen veroorzaken. Zijn kompaan raadt hem aan om dat niet te doen, want er zou een draak op het eiland ronddwalen (in werkelijkheid is het een omgebouwde vrachtwagen die uit een carnavalstoet lijkt te komen, kwestie van wat met de inheemse bevolking te kunnen lachen, niet waar?) Bond is natuurlijk van niets bang (zeker niet van vrachtwagen!) en gaat samen met Quarrel op onderzoek uit. Ze ontmoeten Honey Ryder (Ursula Andress), een weesmeisje dat schelpen verzamelt om ze nadien in Amerika te verkopen. De rol van Honey heeft eigenlijk geen enkele betekenis (gewoon een sexy vrouw die Bond moet beschermen). Ze zorgde wel voor de meest historische scène uit alle Bond-films (waarin ze het strand op wandelt). Trouwens, Andress had zo’n zwaar accent dat haar teksten werden ingesproken door ene Nikki Van Der Zyl).

De tegenstanders van Bond zullen ongetwijfeld in hun vuistje lachen met dit simpele verhaal dat eigenlijk door iedere (zelfs dwaze) kleuter kon worden verzonnen, maar daar gaat het hem niet om. De film is niet meer dan een avontuurtje van Bond, waardoor hij op allerlei prachtige locaties terechtkomt, mooie vrouwen ontmoet (die natuurlijk stuk voor stuk voor zijn charmes vallen) en de wereld moet zien te redden van krankzinnige snoodaards...

BEELD EN GELUID
Samen met Star Wars is James Bond de meest winstgevende franchise uit de Fox-stal. Nadat alle films al eens voor dvd werden gerestaureerd, is aan de fan voor een tweede keer gevraagd om in zijn buidel te tasten voor de Blu-rays. Iedereen zal wel zijn mening hebben over de meerwaarde ervan, maar vast staat dat deze releases onmisbaar zijn voor iedere Bond-fan. Vooral de oudere Bondfilms (die met Connery dus) waren aan een restauratie toe. Op deze disk vind je trouwens een bonus (License To Restore) waarop je kan zien hoe men met de Lowry-techniek de beschadigde originele film (haartjes op de lens, streepjes) tot nieuw kon omtoveren. De kleuren van deze film ogen door hun sixtiessfeer niet alleen prachtig, ze zijn wel haarscherp. Ofschoon de film meer dan vijftig jaar oud is, klinkt het geluid levendiger dan ooit. Natuurlijk heeft Dr. No niet dezelfe klank als zijn latere broertjes, toch klinkt alles zuiver en er is natuurlijk ook die onvergetelijke score van John Barry.

EXTRA'S
De extra’s op de James Bond-disks zijn zoals die van The Lord Of The Rings of Star Wars: alles wat over 007 bestaat is zonder twijfel op de disks gegooid. Fox houdt wel een beetje rekening met de film, maar talrijke documentaires die over alle Bond-films gaan zijn over de 23 schijfjes verspreid. Naast talrijke documentaires bevat iedere disk ook een interactief menu dat je wegwijs maakt door de film (locaties, personages, wapens en noem maar op!) In Top Level Access 007: License to Restore legt men je uit hoe de Bondfilms werden gerestaureerd en kan je de resultaten voor en na de Lowry-behandeling zien. Declassified: M16 Vault - The Guns of James Bond is een zeer leuk filmpje. In de boeken schoot 007 met een Beretta-pistool, maar majoor Boothroyd schreef een brief naar Fleming om hem te melden dat dit eigenlijk een damespistool is waarmee je nauwelijks je doel kan raken. Echte mannen schieten met een Walther PPK en dus kreeg Bond ook een PPK! Als dank verscheen er in de filmversie van Dr. No een majoor die ook Boothroyd heet! De belangrijkste documentaire op dit schijfje is zonder twijfel Inside Dr. No, een titel die geen uitleg hoeft! Zeer interessant voor cinefielen is Terence Young: Bond Vivant, waarin je in een halfuurtje tijd de rijke carrière van Terence Young kan bekijken.

CONCLUSIE
Dr. No is zonder twijfel de meest klassieke van alle Bond-films. Er is nog geen sprake van de doldwaze uitvindingen, wel zijn alle voorbereidingen getroffen voor een 007-universum dat de wereld tot op vandaag in zijn greep houdt. De volgende missie komt vanuit Rusland, met liefde!



cover



Studio: Fox

Regie: Terence Young
Met: Sean Connery, Ursula Andress, Joseph Wiseman, Jack Lord, Bernard Lee, Anthony Dawson

Film:
7,5/10

Extra's:
10/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
1962

Leeftijd:
PG

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5039036038904


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD-MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Ditital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans,Portugees, Spaans, Noors, Fins, Zweeds, Noors
Extra's:
• Top Level Access 007: License to Restore
• Declassified: M16 Vault
• Terence Young: Bond Vivant
• Inside Dr. No
• Dr. No 1963 Featurette
• Ministry of Propaganda: Original Trailers, TV Spots, Photo Gallery en Radio Communications

Andere recente releases van deze maatschappij