:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OUR ZOO - SEIZOEN 1
OUR ZOO - SEIZOEN 1
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2015-09-10
TV-SERIE
Na Call The Midwife (2012-2015) en het vroegtijdig stopgezette The Hour (2011-2012), heeft de BBC eindelijk weer een tv-serie in huis waarmee kan worden gescoord en dat is nodig, want na de zoveelste bezuinigingsronde, waardoor o.a. Downton Abbey in de handen van de concurrentie terechtkwam, ging de faam van de moeder aller openbare omroepen aan het wankelen. The Paradise (2012-2013), waarvan heel veel werd verwacht, moest het afleggen tegen concurrent Mr. Selfridge, dat kon genieten van de bekendheid van het Londense warenhuis, en tegen de succesvolle detectiveserie Broadchurch (2013-2015) kon de BBC al evenmin een sterke rivaal in stelling brengen. Our Zoo is evenwel een schot in de roos en gezien het exotisch karakter van de serie, was het ondenkbaar dat de productie net zoals The Paradise de mist in zou gaan. Want zeg nu zelf, hoe vaak krijg je een kameel, beren, pelikanen, apen en leguanen in een mainstreamserie te zien, en met een beetje geluk een leeuw, al is dat wellicht pas aan de orde in het tweede seizoen. Maar volgens recente berichten komt daar niets van in huis. Dure series moeten internationaal terugverdiend worden en wellicht heeft Our Zoo op dat niveau gefaald. Hoe het met die leeuw afloopt, dat zullen we dus wellicht nooit weten.

 

 

Our Zoo is gebaseerd op waargebeurde feiten die zich omstreeks 1930 afspeelden. De Britse WOI-veteraan George Mottershead heeft na meer dan 10 jaar nog altijd last van psychische problemen als gevolg van de schokkende ervaringen aan het front in Frankrijk. Hij doet z’n best om normaal te functioneren en de toekomst van zijn vrouw en beide dochtertjes veilig te stellen, maar ook zijn ouders – bij wie het jonge gezinnetje nog altijd inwoont – beseffen dat hun zoon het vaak moeilijk heeft. Als hij op een keer op het douanekantoor een aapje ziet dat door z’n eigenaar niet is opgehaald, neemt hij het diertje mee naar huis. Dat is tegen de zin van zijn moeder, maar die raakt pas echt over haar toeren als hij op een keer met een kameel thuiskomt en even later met een pelikaan en een papegaai. De buren vinden het maar een vreemde zaak, doch bij George groeit er ondertussen een uniek plan: een dierentuin zonder tralies. En omdat het huisje van zijn ouders te klein wordt voor z’n exotische verzameling, gaat hij op zoek naar een pand buiten de stad. Hij vindt een vervallen landhuis met een ruime tuin, maar de financiële middelen ontbreken. Hij brengt een bezoek aan de bank en tot z’n moeders ontsteltenis is ook z’n vader bereid om in het project te stappen. Een paar weken later verhuist de hele familie met de levende have naar het ansichtkaartachtige dorpje Oakfield, maar de ontvangst is er allesbehalve hartelijk, want de dominee én de eigenares van de enige kruidenierszaak zien een dierentuin op hun stoep niet zitten en besluiten om hun dorpsgenoten tegen de Mottersheads op te zetten en de bouw van de dierentuin met alle middelen tegen te houden.

 

Our Zoo is grappig en onderhoudend, en de serie bevat alle ingrediënten om uit te groeien tot een succes. Er zijn niet alleen de exotische dieren, er zijn ook de intriges van de dorpsbewoners die onder de aandacht worden gebracht, met verrassend genoeg een man van de kerk als grootste intrigant. George Mottershead bloeit evenwel op als gevolg van zijn unieke project en als kijker voel je je daar goed bij. Dat hij de steun krijgt van z’n familie – aanvankelijk haperend, daarna met meer enthousiasme als blijkt dat de dierentuin financieel haalbaar is én dat het zijn psychische en fysieke toestand ten goede komt – is niet alleen een opsteker voor het project, het brengt ook warmte en een gevoel van eensgezindheid en verbondenheid in de serie die op de kijker afstraalt, waardoor Our Zoo op zeer korte tijd uitgroeit tot een feelgoodserie die je aan je stoel gekluisterd houdt. A hit from the first frame, schreef The Daily Express naar aanleiding van de eerste aflevering op de BBC, en dat is niet gelogen.

 

Heel grote en internationaal bekende namen komen we niet tegen in deze serie. Anderzijds zijn er geen risico’s genomen en is er een beroep gedaan op acteurs die hun sporen hebben verdiend in succesvolle bioscoopfilms en tv-series, zij het dat ze niet altijd de hoofdrol voor hun rekening mochten nemen. Lee Ingleby (George) herkent u beslist als Stan Shunpike uit Harry Potter And The Prisoner of Azkaban (2004) of uit Being Human (2010), terwijl Liz White (zijn echtgenote Lizzie) kortgeleden nog te zien was in Pride (2014) en in The Paradise. Anne Reid (George’s moeder Lucy) is een actrice met een carrière van bijna 60 jaar. Ze trad voor het eerst op in de tv-serie De Benny Hill Show (1957), maakte tien jaar deel uit van de cast van Coronation Street (1961-71) en was o.a. van de partij in de remake van Upstairs Downstairs (2010-2012). Met meer dan 100 producties achter haar naam, doet ze het beter dan Maggie Smith en moet ze Judy Dench nog net voor laten gaan. Als ze minder bekend is dan haar beide collega’s, dan komt dat omdat ze minder in bioscoopfilms te zien was en nooit een grote rol aangeboden kreeg, behalve die ene keer, in The Mother (2003), maar dat was een arthousefilm die bij ons zelfs niet in de bioscoop is geraakt. Peter Wight (George’s vader Albert) komt u wellicht bekender voor, want hij was o.a. te zien in Mr. Turner (2014), de beide seizoenen van The Paradise (2012-2013), Atonement (2007) en Babel (2006).

 

Qua production design is Our Zoo een pareltje, want de sfeer van de jaren 30 is perfect gereconstrueerd (is het havendecor hetzelfde als in Peaky Blinders?), terwijl het vervallen landhuis en het pittoreske Oakfield nostalgische herinneringen oproepen. De interieurs zijn armzalig (de Mottersheads wonen in een piepklein arbeidershuisje, het landhuis is niet meer dan een schim van wat het ooit geweest is, al getuigen sommige vertrekken en vooral plafonds nog van de voorbije grandeur), maar dat wordt goedgemaakt door de prachtige natuur in en om Oakfield, waar de tijd stil is blijven staan. De vogels, de kameel en de beren voegen een portie exotisme aan het geheel toe, waardoor Our Zoo op geen enkel moment op een andere serie lijkt.

 
BEELD EN GELUID
Gezien de diverse locaties, is er sprake van een zeer gevarieerd kleurenpalet: donker in het arbeidershuisje, schemerig in de kerk van Oakfield en in het winkeltje van de kruidenier, veel beige en bruin in het vervallen landhuis, prachtige en diepe tinten in het naburige kasteel van Lady Camilla Radler, op wie George misschien een klein beetje verliefd is (dat denkt althans zijn echtgenote) en heel veel frisse tinten in de tuin van het landhuis en in de straten van het oude dorpje. Het geluid staat in 5.1, en daar doen vooral de beren en de vogels hun voordeel mee.
 
EXTRA’S
Geen
 

 
CONCLUSIE
Nee, dit is geen voer voor arthouseliefhebbers, want die houden helemaal niet van emotie en een goed gevoel, en ook niet voor liefhebbers van horror of spetterende avonturenfilms, piepende autobanden en vuurgevechten. Our Zoo is een tv-serie voor het hele gezin, en zo lang die er zijn, is het nuttig om dergelijke producties te maken. Alleen jammer dat het al na één seizoen afgelopen is…cover
Studio: Just Entertainment

Regie: Andy De Emmony, Robert McKillop, Saul Metzstein
Met: Lee Ingleby, Liz White, Honor Kneafsey, Anne Reid, Peter Wight, Amelia Clarkson, Ralf Little, Hayley Carmichael, Stephen Campbell Moore, Tom Hardman, Sophia Myles

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
6

Speelduur:
300 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717344756693


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij