:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LAUF JUNGE LAUF
LAUF JUNGE LAUF
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2015-09-25
FILM
In de jaren 70 en 80 legden joden massaal getuigenis af van hun ervaringen in de Duitse concentratie- en vernietigingskampen. Dat het zo lang had geduurd had te maken met het feit dat de rest van de wereld niet geïnteresseerd was in wat ze te vertellen hadden én met hun eigen pogingen om die donkere periode uit hun leven te vergeten. Ondertussen zijn we meer dan dertig jaar verder en leggen joden getuigenis af die tijdens de Tweede Wereldoorlog nog kinderen waren en die vaak zonder hulp van hun familie en/of joodse omgeving aan een jarenlange overlevingstocht begonnen om te ontsnappen aan de waanzin van de nazi’s. We mogen ervan uitgaan dat de meesten het niet hebben gehaald, want de oorlogswinters waren lang en streng in Polen en de Poolse bevolking kende het risico indien ze betrapt werd op het verstoppen van joodse mensen.

 

De achtjarige Srulik verstopt zich tijdens de zoveelste razzia in de volgeladen aanhangwagen van een voddenraper en weet op die manier weg te komen uit het getto van Warschau. Het is voorjaar 1942. Z’n vader heeft hem op het hart gedrukt dat hij moedig en sterk moet zijn en dat hij z’n joodse identiteit moet geheimhouden. Dus noemt Srulik zich Jurek Staniak, de naam van het jongetje dat hem voortdurend pestte in het getto, gecombineerd met de achternaam van de eigenares van de kruidenierswinkel in hun straat. Da’s makkelijk te onthouden, zegt zijn vader nog voordat ze voorgoed uiteengaan. En dus begint Jurek aan een lange tocht naar nergens, hopend om af en toe wat eten te krijgen van Poolse boeren en vooral om uit het vizier te blijven van patrouillerende SS-commando’s. Het wordt een lang en niet altijd even ongevaarlijk avontuur: een Poolse ,wier echtgenoot en beide zoons naar het partizanenleger in de bossen zijn getrokken, leert hem bidden en zich weerbaar opstellen, wat hem achteraf goed van pas komt in een aantal zeer gevaarlijke situaties; een Poolse boer en zijn vrouw lokken hem mee met de belofte van werk en leveren hem nog diezelfde dag uit aan de SS in ruil voor een beloning; het groepje joodse kinderen waarmee hij een tijdje door de bossen zwerft, wordt door de SS opgepakt en afgevoerd waardoor hij er helemaal alleen voor staat. Tijdens een verblijf op een Poolse boerderij raakt z’n hand geklemd en vindt men gelukkig een Poolse arts die bereid is om z’n arm te amputeren en dus z’n leven te redden. Op het nippertje weet hij ook daar tijdig weg te komen, want er zijn niet alleen partizanen in Polen, er zijn ook mensen die met de SS samenwerken en dus elke jood verraden die ze tegenkomen. De winter van 1943 wordt een harde dobber voor een jongetje met maar één arm…

 

Lauf Junge Lauf is de verfilming van de gelijknamige roman (2001) van de Pools-Israëlische auteur Uri Orlev, van wie eerder ook al het boek The Island On Bird Street (1981) werd verfilmd door de Deense regisseur Soren Kragh-Jacobsen (1997). Orlev schrijft z’n boeken voornamelijk voor kinderen en dat betekent dat wat er in z’n verhalen gebeurt vanuit het gezichtspunt van jongeren wordt verteld. Veel uitleg over de omstandigheden waarin de hoofdpersonages verkeren, mag je dan ook niet verwachten en al helemaal niet over de aanleiding tot het conflict waarin ze verzeild zijn geraakt. Net zoals Kragh-Jacobsen in The Island On Bird Street, gebruikt regisseur Jochen Danquart flashbacks om Sruliks voorgeschiedenis toe te lichten, maar opnieuw wordt het een film waarin bijna uitsluitend verslag wordt uitgebracht over de lijdensweg van het achtjarige jongetje tot aan de bevrijding in de lente van 1945.

 

De omstandigheden mogen dan verschillend zijn (in The Island on Bird Street probeert het jongetje Alex te overleven in de ruïnes van het getto van Warschau; Srulik doet dat op het Poolse platteland), de voortgang van beide films is zeer gelijklopend, en een gelijksoortige problematiek was ook al aan de orde in Lore (2012), Surviving With Wolves (2007) en In Darkness (2011), waardoor er stilaan sprake is van een zekere overkill, wat uiteraard niet betekent dat de problematiek an sich niet belangrijk en aangrijpend zou zijn: elk verhaal is het waard om te worden verteld. Of elk verhaal en elke getuigenis ook moet worden verfilmd is een andere zaak, en zonder het belang van Lauf Junge Lauf te willen minimaliseren, is er in dit geval toch sprake van te weinig nieuwe ideeën, ook al is het in werkelijkheid misschien allemaal gebeurt zoals Urlov het vertelt. Tussen zijn beide boeken ligt precies 20 jaar en dus bereikt de auteur met Lauf Junge Lauf een heel nieuwe generatie jongeren, doch voor een film ligt dat anders en vooral een film zoals The Island on Bird Street, die destijds op heel wat festivals de hoofdprijs wegkaapte, blijft veel langer in de belangstelling en wordt veel minder snel vergeten. Bovendien was The Island on Bird Street een pak indrukwekkender qua production design (de ruïnes van het getto van Warschau) en was er ook veel meer sprake van voortdurende dreiging en spanning, want de jonge Alex overleefde onder de neus van de nazi’s, die de ingestorte gebouwen trouwens regelmatig opnieuw uitkamden op zoek naar verstopte joden. Wat dat betreft is Lauf Junge Lauf veel meer een roadmovie in de stijl van Lore en Surviving with Wolves, films waarin de spanning telkens opnieuw wordt opgebouwd als gevolg van nieuwe confrontaties of omstandigheden.

 
BEELD EN GELUID
Als gevolg van de diverse locaties, heeft Lauf Junge Lauf een zeer divers kleurenpalet, met veel bruin en donkergrijs voor het interieur van de boerderijen, zwart en wit voor de winterscènes op het Poolse platteland en felle natuurlijke kleuren voor de scènes die zich in de lente en de zomer afspelen. De opnamen in het getto zijn bijna zwart-wit en die in de kantoren van de SS zijn dan weer eerder donker en blauwachtig. De film is in z’n Poolse versie op de dvd gezet en dus is de kijker voor 100% op de ondertitels aangewezen. Je zou haast de prachtige soundtrack van Stéphane Moucha vergeten, de man die eerder de muziek leverde voor Das Leben Der Anderen (2006) en Die Fremde (2010).
 
EXTRA’S
Geen
 
 
CONCLUSIE
Aan het lot van de joden tijdens de nazitijd kan niet genoeg aandacht worden geschonken, ook niet na 70 jaar, want het gaat om het grootste pogrom op Europese bodem ooit. Lauf Junge Lauf is het overlevingsverhaal van Srulik, een jongetje van acht dat drie jaar lang door Polen zwerft om te ontsnappen aan de gaskamer.




cover




Studio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Pepe Danquart
Met: Andrzej Tkacz, Kamil Tkacz, Elisabeth Duda, Itay Tiran, Lukasz Gajdzis, Jeanette Hain, Rainer Bock, Jochen Hägele

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045245856


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Pools / Duits Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij