:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MUSA THE WARRIOR
MUSA THE WARRIOR
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-02-07
FILM
Een Koreaanse vredesdelegatie wordt onderweg aangevallen. De overlevenden worden aan hun lot overgelaten in de onmenselijk hete woestijn. De jonge generaal Choi (Jin-mo Ju) besluit de leiding van de bende op zich te nemen. Hij neemt het besluit om samen met de gehele groep terug naar Korea te trekken. Hoewel velen uit de groep denken dat de trip onmogelijk en gevaarlijk is, trekken ze toch op pad. Wanneer één van de ouderlingen, helemaal uitgeput door de tocht, op sterven ligt neemt deze het besluit om zijn slaaf Yeo-sol (Woo-sung Jung) vrij te laten. Generaal Choi weigert om Yeo-sol als vrij man te zien. Aangekomen in een dorpje krijgt Yeo-sol problemen met enkele Mongoolse soldaten. De Mongoolse generaal Rambulhua (Yu Rong Guang) krijgt al snel in de gaten dat Yeo-sol een zéér goede krijger blijkt te zijn. Als de Mongolen verder trekken krijgen generaal Choi en Yeo-sol het in de gaten dat de Mongolen een prinses van de Mingse dynastie (Zhang Ziyi) gevangen houden. De groep besluit om de prinses te redden. Dit loopt uit op een bloederige veldslag…

Deze Musa: The Warrior van de Koreaanse Sung-su Kim (Beat, City Of The Rising Sun) is een uiterst geslaagde epische avonturenfilm. Met zijn 8 miljoen $ budget was dit tevens de meest dure Koreaanse productie aller tijden. En dat is eraan te zien. De film steekt vol van de mooie panoramashots en de verbluffend opgezette veldslagen. Dat de veldslagen er zo indrukwekkend uitzien is voor een groot deel ook te danken aan de dikwijls overrompelende montage door Hyun Kim. De man mocht tevens de prijs voor de beste montage op het “Asia-Pacific Film Festival” in ontvangst nemen voor zijn werk in deze Musa: The Warrior. Maar we horen u toch afvragen: “de actie is spectaculair, maar wat met het acteerwerk?” Wel, we kunnen u geruststellen. De cast leveren stuk voor stuk verbluffend acteerwerk af, maar er zijn enkele die er met kop en schouders bovenuit torenen. Vooral het spel van de eerder ingetogen Woo-sung Jung verdient een pluim. Ook de Chinese Zhang Ziyi (Legend Of Zu, Hero) en de altijd sterke Yu Rong Guang (Iron Monkey, The Storm Riders) leveren solide weerwerk voor de eerder vermelde Woo-sung Jung. Na de populaire Hong Kong- en Japanse-cinema begint nu ook de Koreaanse-cinema hier voet aan de grond te krijgen. Na pareltjes als het uitstekende Shiri en het geslaagde Nowhere To Hide krijgt nu ook deze Musa: The Warrior zijn langverwachte Benelux release. Spijtig dat het hier gaat om de internationale versie, dit wil zeggen dat er ongeveer 25 minuten uit deze versie is geknipt. Waarschijnlijk om de film ‘aantrekkelijker’ te maken voor het westerse volk. Wederom een spijtige zaak, maar het is een feit dat ook deze internationale versie een aanrader is voor de liefhebbers van de betere epische film en fans van Aziatische cinema. Een must see!

BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 anamorfische beeld ziet er scherp uit en bevat voldoende detail. De mooie kleuren ogen warm en natuurlijk. De gebruikte filmprint bevat af en toe wat vuiltjes en printbeschadigingen. Ook hebben we enkele minieme digitale compressiefoutjes en wat minieme filmgrain kunnen waarnemen. Maar dat werkte gelukkig allemaal niet storend. Wat ons wel stoorde, was de talrijk aanwezige edge-enhancement. Om nog maar te zwijgen van de horizontale lijnen die telkens opdoken tijdens de snel gemonteerde actieshots. Een teleurstellende beeldkwaliteit. Het geluid is gelukkig van een iets betere kwaliteit. De Koreaanse Dolby Digital 5.1-track klinkt goed, met voldoende ondersteuning waar nodig. De dialogen klinken verstaanbaar en verdwijnen nergens in de muziek of de geluidseffecten. Geluidsstoringen hebben we nergens kunnen waarnemen, maar wel op sommige stille momenten een licht gefluit. Maar dit zullen de meeste mensen zelfs niet horen of toch zeker niet over struikelen. Een goede geluidskwaliteit.

EXTRA’S
Buiten enkele filmografieën voor regisseur Sung-su Kim en een tweetal acteurs (Woo-sung Jung en Sung-kee Ahn) treffen we enkel nog wat promotrailers aan voor Shiri, Sexy Boys en Beyond. Dus zelfs geen bioscooptrailer van Musa: The Warrior zelf. Een zware teleurstelling…

CONCLUSIE
Musa: The Warrior is een uitstekende Koreaanse avonturenfilm van de regisseur Sung-su Kim. De film kende veel succes in zijn thuisland en begon meer en meer internationale bekendheid te krijgen door filmbesprekingen en dergelijke op het wereldwijde web. Nu dat Koreaanse cinema ook bij ons voet aan de grond begint te krijgen besloot A-Film om Musa: The Warrior hier uit te brengen. Tot groot jolijt van de fans. Spijtig genoeg kunnen we spreken van een vrij teleurstellende release. Zo slaagt de beeldkwaliteit wat tegen en zijn er geen echte extra’s op het schijfje aanwezig. Gelukkig is de geluidskwaliteit goed te noemen, waardoor we de film toch nog kunnen aanprijzen aan eenieder die houdt van een kwalitatieve epische avonturenfilm.


cover
Studio: A-Film

Regie: Sung-su Kim
Met: Woo-sung Jung, Jin-mo Ju, Zhang Ziyi, Sung-kee Ahn, Yu Rong Guang, Yong-woo Park, Hye-Jin Yu

Film:
8,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
133 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777003640


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Koreaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Filmografieën cast & crew
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij