:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NEW FIST OF FURY
NEW FIST OF FURY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-02-08
FILM
Enkele rebellen, waaronder de zuster van Chen Zhen (het karakter van Bruce Lee in deel één), vluchten van het door Japanners bezette Shanghai naar Taiwan. Daar kunnen ze schuilen bij hun grootvader, die tevens een gevechtssportschool bezit. Maar het duurt niet lang of de Japanners beginnen ook in Taiwan problemen te zoeken. Ze zijn deze van plan om alle scholen Japans te maken. Maar dat laten de Chinese rebellen niet zomaar gebeuren. Hierbij krijgen ze hulp van A Lung (Jackie Chan), een onhandig maar sympathiek straatboefje, die een ongelofelijk talent blijkt te zijn in gevechtskunsten.

Fist Of Fury (’72) is dé kungfuklassieker bij uitstek. Toen we deze film voor het eerst mochten aanschouwen waren we net als het grootste deel van de wereldbevolking overrompeld door de ongelofelijke gevechtstalenten van de legendarische Bruce Lee (Fist Of Fury, Enter The Dragon). Toen we ontdekten dat er zelfs een sequel in ’76 was gemaakt, begonnen we onze zoektocht naar dit blijkbaar vermiste pareltje. Dat de regie terug in handen was van Lo Wei (Fist Of Fury, Dragon Fist) en dat de hoofdrol in handen was van Jackie Chan (Rush Hour 1 & 2) maakte ons nog nieuwsgieriger. Toen we de film eindelijk konden zien, ontdekten we al snel dat we met onze woordkeuze van ‘pareltje’ totaal verkeerd zaten. Fist Of Fury II (of The New Fist Of Fury) is een ongelofelijk misbaksel. De film bevat een verhaaltje van twee keer niks, dat de zogezegde scriptschrijver waarschijnlijk ergens tussen de soep en de patatten (nou ja… tussen de rijst en de sojascheuten) heeft verzonnen. De aanwezige gevechten zijn, met enkele uitzonderingen van Jackie Chan, op zijn zachtst gezegd potsierlijk te noemen. Het acteerwerk is lachwekkend, om nog maar te zwijgen van het compleet belachelijke einde. Zo worden enkele typische bewegingen van Bruce Lee uit Fist Of Fury nagedaan en toveren ze enkele foto’s van laatstgenoemde tevoorschijn tijdens de dramatische momenten. Waarschijnlijk om de kijker eraan te herinneren dat hij een Bruce Lee-sequel zit te kijken! Onze conclusie: dit is een schaamteloze Bruce Lee-ripp off, waar de echte kungfufans minstens een 25 kilometer van weg moeten blijven. Na het kijken van deze film zijn we ervan overtuigd dat het uittrekken van onze teennagels nog aangenamer zal zijn als deze film nogmaals te moeten aanschouwen. Pure verspilling van de peliculle!

BEELD EN GELUID
Onze mond viel open van verbazing! Als er op de cover niet had gestaan ‘Digitally Re-mastered’ dan hadden we het niet geweten. Het beeld is om te beginnen soft en bevat een uiterst grote hoeveelheid filmgrain. Er is zo goed als altijd vuil en printbeschadigingen aanwezig. Beeldflikkeringen en digitale compressiefouten hebben we ook regelmatig kunnen opmerken. De aanwezige kleuren zijn zo uitgewassen dat je zelfs bijna niet meer van kleuren kan spreken. Maar geloof ons op ons woord dat dit alles nog niet het ergste is. Wat onze haren ten berge deed rijzen, was het originele beeldformaat dat samengeperst leek naar 1.33:1, wat maakte dat het scherm volliep met misvormde mensen. Tenslotte was er aan de bovenkant van het beeld zelfs een storing zoals je die alleen ziet bij grijsgedraaide VHS-tapes. Het geluid is niet veel beter. Op de hoes staat Cantonees gesproken, maar het enige dat wij zijn tegengekomen is de afschuwelijk gedubde Engelse Dolby Digital 2.0-track. De track bevat veel kraakjes en ruis. Op sommige momenten klinkt de muziek zelfs vals. Beide transfers zijn van een zéér bedenkelijk allooi, dit is de naam DVD zeker niet waard. Onze slechtste VHS-tape heeft mooier beeld en geluid. Een schande!

EXTRA’S
Op de cover werden ons enkele ‘Jackie Chan-trailers’ beloofd, maar daar hebben we helemaal niets van terug gevonden op het schijfje zelf.

CONCLUSIE
Na het geniale Fist Of Fury met de tijdloze superheld Bruce Lee (Way Of The Dragon, Game Of Death) in de hoofdrol, zijn we vol goede moed aan dit tweede deel begonnen. Na afloop van de film voelden we ons ongelofelijk vies en hebben we na een uitgebreide douche, onze kleren verbrand! Filmmaatschappij Prime Time durft het aan om deze ‘film’ uit te brengen, maar de technische kwaliteiten van het schijfje zijn mensonterend slecht. De hoes is tevens misleidend want hierop worden vele dingen beloofd die totaal niet zo blijken te zijn. Wij raden mensen aan, die niet genoeg kunnen krijgen van het karakter Chen Zhen na de eerste Fist Of Fury, om de uitstekende remake uit ‘94 met in de hoofdrol Jet Li aan te schaffen en zo ver mogelijk van dit debacle uit de buurt te blijven. The New Fist Of Fury maakt deel uit van The Jackie Chan Collection II, maar zal in sommige winkels ook wel los te vinden zijn.


cover
Studio: Prime Time Entertainment

Regie: Lo Wei
Met: Jackie Chan, Nora Miao, Yin-Chieh Han, Lo Wei

Film:
1,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
2/10

Beeld:
1/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1976

Leeftijd:
16

Speelduur:
119 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712806032360


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij