:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KNOCK KNOCK
KNOCK KNOCK
Bespreking door: Michael2 - Geplaatst op: 2016-02-10
FILM
Eventjes als mannen onder elkaar. Wat zou u doen als u s’avonds alleen thuis bent en er twee bloedmooie jongedames, doorweekt van het hondenweer, aan uw deur aankloppen? Juist ja, als brave christen biedt u deze twee schaapjes hulp aan en u laat ze binnen. Diezelfde barmhartigheid toont Evan (Keanu Reeves) aan Genesis (Lorenza Izzo) en Bell (Ana de Armas) als  zij hulpeloos voor zijn deur staan. Zijn perfecte gezinnetje is voor enkele dagen naar zee en hij is thuis gebleven om door te werken. Zijn rust wordt dus al gauw verstoord door het duo dat door een taxi fout is afgezet op weg naar een feestje. Na een tijdje rond te hebben gedwaald, stranden ze dus bij Evan omdat hun feestkledij op zijn zachtst gezegd niet voorzien is op zulke uitstapjes.
Eenmaal binnen duurt het niet lang voor de dames om Evan rond hun vinger te draaien. Na wat geflirt, leent hij ze een badjas, droogt hij hun kleren, zet hij thee, stelt hij zijn Ipad ter beschikking en regelt hij een taxi die arriveert binnen 45 minuten. Dat is meer dan tijd genoeg voor de deernes om Evans hoofd op hol te brengen. De beloning volgt echter al gauw als ze hem de badkamer in lokken en bepaalde handelingen beginnen uit te voeren waar de meeste mannen enkel over kunnen fantaseren. Na wat oppervlakkig tegenspartelen laat hulpeloze Evan zich helemaal gaan om zo de nacht van zijn leven te beleven.
De ochtend die erop volgt is iets minder aangenaam voor Evan. Eens uit bed denkt hij eerst dat zijn aangenaam gezelschap reeds vertrokken is, maar in de keuken treft hij hen aan met wat je een ontbijt zou kunnen noemen. Ze hebben van de keuken een echte stal gemaakt en gedragen zich als ware zwijnen. Van de twee hulpeloze, lieve meisjes blijft niets meer over en Evan krijgt er twee irritante krengen voor in de plaats. Uiteraard is hij ze liever kwijt dan rijk en als hun gedrag evolueert naar vandalisme, is het voor Evan meer dan welletjes en geeft hij hen een lift naar huis. Terug thuis begint Evan aan een immense opveegbeurt om vervolgens weer aan de slag te gaan voor zijn werk alsof er niets is gebeurd. Zijn rust wordt echter voor een tweede keer verstoord als hij door ongewenst bezoek bewusteloos wordt geslagen. Eenmaal terug bij zijn positieven is hij vastgebonden door het vrolijke duo dat zich niet zomaar laat afschepen. Ze zijn vastberaden om hun relatie met Evan naar het volgende stadium te brengen door hem te vernederen, te martelen en te terroriseren. De basisfundering van elke gezonde relatie.
Regisseur Eli Roth (Cabin Fever) kennen we vooral van Hostel, dat ondertussen meer dan een decennium oud is. Met deze Knock Knock levert hij een thriller af die best wel amusant is. Ik zeg bewust amusant, want deze film gaat er met momenten zo over dat het grappig wordt, een ervaring die ik eveneens had met Hostel. In geen geval is dit een beklijvende film zoals Misery, waarin Kathy Bates (Titanic, Dolores Claiborne) je simpelweg de stuipen op het lijf jaagt. Het verhaal en de situaties zijn immers zo surrealistisch dat je deze film niet op een serieuze manier kunt bekijken, met als gevolg af en toe een glimlach. Dat zorgt ervoor dat deze film in een thrillergenre terechtkomt waar meestal B-films vertoeven. Zo erg wordt het niet want de film blijft leuk en de acteerprestaties zijn iets beter dan we gewend zijn in dit soort films. Uiteraard geen topprestaties, maar de vrijwel onbekende Lorenza Izzo en Ana de Armas brengen het er goed vanaf, maar zijn vooral gecast om andere kwaliteiten. Een leuk weetje is dat Lorenza de vrouw is van Eli Roth. Opschepper! Keanu Reeves (John Wick, The Matrix) vond het dan ook niet simpel om de vrouw van de regisseur te bepotelen tijdens de stomende scéne van de film. De beste prestatie komt trouwens van Reeves, die met verrassend veel gevoel Evan speelt. Raar dat het in deze film naar boven komt, maar het is niet anders.
Maar wat deze film vooral de nek omwringt is de oneindige stroom aan clichés. Roth heeft goed begrepen dat seks verkoopt en toegegeven, de twee dames zijn adembenemend, maar origineel is het alleszins. De grootste zwakte van de man wordt ook nog maar eens uitvergroot, het verhaal is flinterdun, het motief wordt nauwelijks uitgelegd en we krijgen zelfs min of meer, een good cop/bad cop routine, wat eigenlijk gewoonweg inhoudt dat de ene psycho geschifter is dan de andere. Ik verwacht niet dat het genre opnieuw wordt uitgevonden, maar een kleine inspanning was op dit gebied niet slecht geweest.

BEELD EN GELUID
Het gaat waarschijnlijk niet lang meer duren vooraleer de opvolger van Bluray, namelijk 4K, door de strot van de consument wordt geramd. De tv’s zijn al een tijdje verkrijgbaar en binnenkort zijn daar de Ultra HD Blu-rayspelers en disks. In deze tijd van hoge resoluties lijkt dvd een achterhaald medium. Schermen worden ook steeds groter, waardoor de lage resolutie van dvd meer en meer begint op te vallen. In dit geval krijgen we, voor een dvd, een aanvaardbaar beeld. Er is uiteraard minder scherpte dan wat we gewend zijn van Bluray en in donkere scénes treedt er ruis op. Het geluid doet het iets beter. Regen en omgevingsgeluiden maken mooi gebruik van alle luidsprekers en de dialogen zijn duidelijk.
EXTRA’S
Geen.

CONCLUSIE
Wat voor Evan een nachtmerrie is, is voor veel mannen een droom die in vervulling gaat. Althans toch in het eerste deel van de film of u moet al een heel freaky kantje hebben. Ik heb nog wel plezier beleeft aan deze film die vooral de genreliefhebbers zal aantrekken, maar euforisch zal je er niet van worden. Er zijn vooral twee excuses om deze film te bekijken. U mag tweemaal raden welke.

cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Eli Roth
Met: Keanu Reeves, Lorenza Izzo, Ana de Armas

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2015

Leeftijd:
16

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664117033


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij