:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNTAMED AMERICAS
UNTAMED AMERICAS
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2016-03-24
DOCUMENTAIRE
Als we aan het Amerikaanse continent denken, dan denken we aan grootsteden zoals New York en Los Angeles met hun uitgebreide voorsteden, aan de Rocky Mountains en de haast ongeschonden prairie van de Midwest, maar ook aan het Braziliaanse regenwoud, de gigantische sojacirkels en de massale ontbossing, aan het Paaseiland met z’n mysterieuze beelden en aan Patagonië, het zuidelijke tipje dat vaak als een tweede Nieuw-Zeeland wordt afgeschilderd. Maar het Amerikaanse continent heeft ook meer dan 100.000 km kustlijn, ontelbare eilanden en eilandengroepen en een bergketen die zich over een afstand van 14.000 km uitstrekt van de Rockies tot het zuidelijkste punt van Argentinië. Die natuurlijke gebieden, waarvan vele zijn ingericht als nationaal park, herbergen een veelheid van diersoorten. In vier documentaires vertelt het team van National Geographic er u meer over.


1. Mountains
De eerste documentaire begint vrij spectaculair met beelden van een Toendrawolf die in de Noord-Amerikaanse bergen de jacht inzet op een kudde kariboes (lijken een beetje op elanden). 2 miljoen dieren zijn onderweg naar hun grasgronden als ze de jager tegenkomen. De jacht verloopt evenwel niet volgens plan, want de kariboes halen tijdens de vlucht een snelheid van gemiddeld 84 km/uur, terwijl de toendrawolf moet genoegen nemen met 64 km/uur. Het is een confrontatie die hij moeilijk kan winnen. Uiteindelijk geeft hij het op en besluit om de dieren te besluipen en een kariboekalf in een hinderlaag te lokken. Maar ook dat plan gaat de mist in: hij heeft te lang gewacht en de kudde is zijn schuilplaats gepasseerd. Dan maar opnieuw achtervolgen, is zijn besluit en dat doet hij gedurende 20 minuten. Zonder resultaat. Hij heeft 16 km afgelegd en duizenden calorieën verspeeld…
 
 

In de Rocky Mountains zijn er maar drie seizoenen en de winter duurt er gemiddeld 6 maanden. Het is er nu herfst en dat betekent dat de dikhoornschapen zich klaarmaken voor de paartijd. De bokken staan oog in oog. Het hun stevige hoorns klappen ze tegen elkaar. Ze hebben een dubbel schedeldek, want de stoten hebben een kracht van een aanrijding tegen 35 km/uur, wat dodelijk is voor mensen. Ze schoppen, ze stoten, ze likken en vooral oudere dieren passen de zgn. low stretch-techniek toe: ze laten de jongere bokken aanvallen en vangen de stoten op een behendige manier op.  Meer in het noorden, in het Yellow Stone National Park, op de grens van Idaho en Montana, ligt er ondertussen een flink pak sneeuw. De temperatuur is onder nul gezakt, maar daarvan hebben de bizons met hun dikke vacht weinig last. Ze zijn voor dit klimaat geschapen, zegt verteller Josh Brolin. Met hun dikke koppen vegen ze de sneeuw aan de kant om bij het schaarse gras te komen. Maar de winter duurt dit jaar langer dan anders en dat is een probleem voor de elanden die aan het begin van de lente vanuit de lagergelegen graslanden naar het Yellow Stone-plateau migreren om er hun jongen te werpen. Dat doen ze dus noodgedwongen op hun wintergronden, maar die moeten ze delen met uitgehongerde zwarte beren die op de gladde ondergrond makkelijker overeind blijven dan de jonge elandkalven die nog niet stevig op hun hoge poten staan. Op het Yellow Stone-plateau loert overigens een andere vijand: de grizzlybeer. 1/3 van de elandkalveren verdwijnt elk seizoen tussen de kiezen van de beren…

 

In de buurt van de Nindiri-vulkaan (Nicaragua) komen parkieten hun nesten bouwen. Ze hebben er nauwelijks vijanden, want de lucht zit er vol giftige stoffen die in dikke wolken uit de grond opstijgen. Wetenschappers begrijpen nog altijd niet hoe de dieren er kunnen overleven. Ondertussen zijn we 9000 km verwijderd van de Rockies en maken we kennis met kolibries in de nevelwouden van de Andes. Ze hebben een lange naaldachtige bek om bij de bloemennectar te komen, maar er is één bloemensoort waarvan de kelk te diep is voor de nietige vogeltjes en die doet voor de verspreiding van z’n pollen een beroep op een heel ander dier: een 6.5 cm grote vleermuis, waarvan het bestaan tot voor kort onbekend was. Het diertje stopt z’n kop in de bloemkelk en wentelt vervolgens z’n 9 cm lange tong in de nectar. Mochten wij zo’n lange tong hebben, dan was ze 3 meter lang! Uniek en nooit eerder getoond beeldmateriaal!
 

 
2. Coasts
Op de stranden van de Peruaanse kust landen elk voorjaar duizenden zeeleeuwen. Ze profiteren er van de zeestroming uit het zuiden die grote scholen vis meevoert. Een week na de geboorte trekken de moeders weer naar zee om te vissen, maar bij thuiskomst – vaak een week later - is het een helse opdracht om het jong terug te vinden tussen de overbevolking op het strand. Het jong heeft evenwel een specifieke roepkreet van z’n moeder geleerd en die dient als baken bij de terugkeer. In de Zee van Cortés, een small en langgerekte watermassa tussen Neder-California en Mexico, verzamelen zich elk voorjaar blauwe vinvissen die er tot 7 ton kriel per dag verorberen, walvishaaien op zoek naar plankton en grijze walvissen die er paren en hun jong ter wereld brengen. De spectaculairste bezoekers zijn evenwel de mobularoggen. Die verschijnt er met 10.000den tegelijk. Ze hebben een vleugelspanwijdte van meer dan 2 meter en ze kunnen zelfs flink vliegen. Waarom ze naar de Zee van Cortés komen is niet bekend. Meestal verdwijnen ze weer na korte tijd.
 

Voor de kust van California groeien kelpwouden, een bruinwierensoort die 45 meter hoog kan worden. Tussen de stengels op de zeebodem staan minuscule poliepen. Waarop ze wachten is onbekend, maar op onregelmatige tijden beginnen ze te groeien en scheiden ze uiteindelijk een klein kwalletje af. Sommige soorten, o.a. de zeenetelkwallen, worden in slechts een paar maanden tijd 100 keer groter en hebben tentakels van wel 5 meter. Maar ze hebben een vijand, nl. de vlokreeft, een diertje niet groter dan de bekende soort dat zich te goed doet aan de tentakels. In een paar dagen kan een vlokreeftaanval een kwal compleet oppeuzelen, maar ook de vlokreeft heeft vijanden: krabben die vlokreeften een lekkernij vinden. Hier geldt het oude spreekwoord: de vijand van mijn vijand is mijn vriend en dus maken zeenetelkwal en krab er een win-winsituatie van…
 

 

De Falklands, een groep geïsoleerde, winderige en koude eilanden ten zuidoosten van Argentinië, behoren tot de meest bezochte plekken op aarde. Waarom dat zo is, is onbekend, wellicht heeft het te maken met een geologische situatie die sinds miljoenen jaren is veranderd. De eilanden zijn een paradijs voor ezelpinguïns die er in januari arriveren om hun jongen te werpen. Maar ook zij hebben een grote vijand: de zeeleeuw. In het noorden van Canada hebben ijsberen het moeilijk sinds er sprake is van de opwarming van de aarde. De noordelijke ijszee vriest steeds later dicht waardoor de dieren niet op het ijs kunnen om op robben te jagen. Jonge beren zijn daarvan vaak het eerst slachtoffer, want de hongerige mannetjes lusten ook wel eens een ijsbeerjong, wat het voortbestaan van de soort extra hypothekeert. Een paar duizend kilometer naar het zuiden verzamelen zich elk jaar grote scholen citroenhaaien in de Bermudadriehoek (Bahama’s). Ze komen er hun jongen werpen, die zich vervolgens een aantal jaren in de mangroven langs de kust schuilen houden tot ze groot genoeg zijn om de gevaren van de oceaan te trotseren.
 

 
3. Deserts
Woestijnen zijn niet de lege en dorre plekken zoals wij noorderlingen ze ons voorstellen. Het leven is er harde en moeilijk, maar dat betekent niet dat het er mogelijk is. Integendeel, zelfs soorten die er eigenlijk niet huishoren blijken er zich aan te kunnen passen. Paarden werden zo’n 100 geleden in het gebied tussen de Rocky Mountains en de Nevadawoestijn geïntroduceerd en hun verwilderde nakomelingen blijken er goed te aarden. Een flink stuk zuidelijker, in een woestijnlandschap langs de oceaan in Mexico, hebben woestijnpinguins iets gelijksoortigs gedaan, want zij overleven uitstekend op de droogste plek op aarde. De Sonorawoestijn (Baja Californië en Arizona) is vooral bekend dankzij de Saguarocactus die tijdens het regenseizoen wel 700 liter water opzuigt. In zijn schaduw, bij 45°, overleeft de padhagedis, een gehoornd reptiel dat alleen tijdens de paartijd uit z’n hol onder het zand tevoorschijn komt. Z’n geliefde kostje is de rodemaaimier, want die voorziet hem van water in een landschap waar niet meer dan 8 cm per jaar uit de lucht valt. Bij gevaar spuit de padhagedis bloed in de richting van de belager via een buisje in z’n oog. De renkoekoek doet precies wat zijn naam zegt: hij vliegt niet, hij rent, tegen 32 km per uur en hij heeft een voorliefde voor diamantratelslangen, die hij in één keer naar binnen werkt.
 
 

’s Nachts is de Sonorawoestijn het speelterrein van heel andere dieren, de harige schorpioen bijv. die verlekkerd is op de jongen van de Tarantula, maar ze lust ook sprinkhaanmuizen, al blijken die diertjes immuun te zijn voor de voor mensen (en dieren) dodelijke steek van de harige schorpioen. In Texas behoort de nacht dan weer de guanovleermuizen toe. Hun aantal wordt op 20 miljoen (!) geschat, twee keer het bevolkingscijfer van New York. Ze leggen elke nacht zo’n 320 km af en verorberen ondertussen met z’n allen ruim 320.000 kg insecten. Alleen de tijgermot ontsnapt aan de vraatzucht van de vleermuizen, want die heeft een ultrasoon geluid ontwikkeld waarmee ze de sonar van de belagers kan storen. De natuur is vaak vindingrijk…
 

 
4. Forests
De Amazone, het grootste regenwoud op aarde, is het jachtterrein van de grootste katachtige op het Amerikaanse continent: de lynx. Hij staat er aan het hoofd van de voedselketen. Zelfs krokodillen blijven uit z’n buurt, want de lynx is nauwelijks onder indruk van hun gevaarlijke tanden, en de slingerapen kijken wel uit vooraleer ze de veilige boomtoppen verlaten om in de mineraalrijke plassen op zoek te gaan naar brokjes zoute klei. In het regenseizoen overstroomt een gebied van zo’n 380.000 km2 en dan verschijnen de roze Orinocodolfijnen. Ze verlaten de oceaan en dringen vaak diep in het regenwoud door om er te jagen op allerlei soorten vis. Een wonderbaarlijke wereld…
 
 

In de Wouden van British Columbia wonen kermodeberen, een soort die afstamt van de zwarte beer, maar die door een speling van de natuur een bijna witte vacht heeft gekregen. Ze komen er op zalm jagen, want die trekt elk jaar van de Grote Oceaan (Pacific) naar diep in het land gelegen plekken om er te paren, soms wel 800 km landinwaarts, waarvoor de dieren stroomversnellingen, watervallen en zalmhaaien trotseren. Meer naar het noorden, in de besneeuwde Borealewouden, trotseert de rode vos de ijzige kou. Hij jaagt op graslandwoelmuizen die in de winter in een uitgebreid gangensysteem onder de sneeuw wonen. Maar de rode vos heeft een scherp ontwikkeld gehoor en als hij een graslandwoelmuis onder z’n poten vermoedt, springt hij in de lucht en boort z’n scherpe neus vervolgens tot heel diep onder het sneeuwoppervlak. De laplanduil met z’n gele ogen doet nog beter, want hij hoort muizen tot 60 cm onder de sneeuw vanop een afstand van wel 30 meter. Hij dringt met z’n scherpe klauwen tot diep onder de sneeuw om z’n prooi te vangen.

 

Vier prachtige documentaire van National Geographic, waarin soms nooit eerder getoond materiaal is verwerkt, waaronder opnamen van een lynx die op krokodillen jaagt en een confrontatie tussen guanovleermuizen en tijgermotten in Texas. Naast de hier opgesomde beeldfragmenten, bevatten de documentaires nog heel veel ander materiaal dat de moeite waard is.
 

 
BEELD EN GELUID
Uitsteken van beeldkwaliteit, deze Untamed Americas, mooi van kleur, scherp en gedetailleerd. Josh Brolin (Milk, 2008; W., 2008) is uw gastheer en dat is een goede zaak, want zijn commentaar is zinvol en z’n stem gaat nooit vervelen. De soundtrack is veelzijdige, met heel verrassende geluiden die soms versterkt zijn (sonar van de tijgermotten) omdat ze anders voor mensen niet hoorbaar zijn, soms is er sprake van toegevoegd geluid ter wille van het effect. De muziektrack is zeer ingenieus gecomponeerd om het beeldmateriaal maximaal te versterken.
 
EXTRA’S
Geen 
 

 
CONCLUSIE
Als u graag naar aparte en verrassende diertjes kijkt, dan is Untamed Americas beslist een goede keuze, want het team van National Geographic is er andermaal in geslaagd om zeer origineel beeldmateriaal te verzamelen. 4 uitstekende documentaires.



cover




Studio: Just Entertainment

Regie: Andy Mitchell
Met: Josh Brolin (verteller)

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
AL

Speelduur:
240 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344757249


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij