:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHAUN THE SHEEP - THE FARMER'S LLAMAS
SHAUN THE SHEEP - THE FARMER'S LLAMAS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2016-05-03
FILM
De boer heeft voor de boerenkermis een reuzetaart gebakken en schaap Shaun wil er uiteraard zijn poten in zetten. De taart is echter bestemd voor een bakwedstrijd. Op de kermis duikt plots een Peruviaan op met in zijn zog drie lama's. De dieren lijken Shaun nogal sympathiek en hij manipuleert de boer zodanig dat die tijdens de openbare verkoop waarop de drie beesten worden geveild, het winnende bod doet. Eens de boer weer op de boerderij terugkeert met zijn nieuwste aanwinst, verandert het leven van de boerderijdieren in een living hell: de lama's vreten hun eten op, vernielen hun schuur én maken zich klaar om hetzelfde te doen met het woonhuis van de boer. De andere dieren wijzen bovendien met de beschuldigende vinger naar Shaun, die het drietal heeft binnengehaald. Hoe dan ook: de beesten moeten weg! Jammer genoeg is het enige middel wat het drietal in toom kan houden, de panfluit van de Peruviaan, door het drietal vertrappeld. Het fluitgeluid brengt de lama's namelijk in een hypnotische trance waarin ze zo mak als - excuseer de flauwe woordspeling - lammetjes worden. De kleine Timmy heeft echter nog een aas in zijn mouw zitten - spreekwoordelijk dan, want schapen hebben geen mouwen.
 
 


Het succes van de Shaun The Sheep-bioscoopfilm gaf productiehuis Aardman de nodige werklust om deze kortfilm te maken en in te dienen als inzending voor de Oscars dit jaar in de categorie "beste korte animatiefilm". Het filmpje is best aardig, maar kan niet tippen aan de vorige Shaun-film, noch aan de tekenfilmreeks, en de nominatie werd dan ook niet weerhouden. Het filmpje bevat net zoals zowat alles van Aardman de typische non-verbale humor die Aardman al sinds Wallace & Gromit op de kaart zette, maar vernieuwing zit er dit keer niet in. Liefhebbers van Aardman-animatie kunnen evenwel met deze disk geen miskoop doen. 

BEELD EN GELUID
Het Shaun-patrimonium wordt in Duitsland beter onderhouden dan hier in de Benelux. Net als de televisiereeks vanaf seizoen 2 (het eerste is nooit in high definition gefilmd) krijgt The Farmer's Llamas een mooie Blu-raypresentatie waarop op gebied van beeld niets af te dingen valt. De credits zijn echter wel aangepast in het Duits, maar daar hebt u in de kortfilm zelf geen last van. De geluidsband staat officieel geflagd als Duits, maar zoals u wellicht weet, wordt er in Shaun The Sheep niet gesproken, dus kan u met een gerust hart deze Duitse, economisch geprijsde versie aanschaffen. De geluidseffecten zijn overigens leuk, en vooral het feit dat de lama's de boerderij in no time herschapen in een slagveld, biedt opportuniteiten.

EXTRA'S
De bonussectie is evenwel het zwakke broertje. Twee documentaires, Hinter den Kulissen: Triff die Lamas (4:17) en Hinter den Kulissen: Aus Sicht des Regisseurs (3:38) zijn jammer genoeg overdubd in het Duits. Daarnaast vinden we wel 5 kortfilmpjes (1:38) terug van telkens enkele seconden, waarin de lama's een rol spelen. In Eislaufen (0:19) doen Shaun en een lama mee met een schaatswedstrijd, in Mistelzweig (0:15) draait een lama de boer een tong onder de mistletoe, in Dinner (0:15) blijkt een lama zich vermomd te hebben als eettafeltje, in Fussball (0:16) proberen de schapen de lama's te overtreffen in voetballen, en in Quad bike (0:33) trachten de schapen en de lama's elkaar de loef af te steken op de quad van de boer. De schijf bevat ook nog wat cross-promotionele trailers.
CONCLUSIE

The Farmer's Llama's is een aardig tussendoortje, dat evenwel niet kan tippen aan de rest van het Shaun-canon. De disk bewijst dat de Duitse afzetmarkt beter bediend wordt dan de onze.
coverStudio: Concorde Home Entertainment

Regie: Jay Grace
Met: Justin Fletcher, John Sparkes, Sean Connolly, Chris Grimes, Kate Harbour, Simon Greenall, Andy Nuyman, Emma Tate, Richard Webber, Dan Williamson

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Duitsland

Jaar:
2015

Leeftijd:
0

Speelduur:
29 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
4010324041005


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Hinter den Kulissen: Triff die Lamas"
• Documentaire "Hinter den Kulissen: Aus Sicht des Regisseurs"
• 5 kortfilms:
- Eislaufen
- Mistelzweig
- Dinner
- Fussball
- Quad bike
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij