:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HEROES REBORN - SEIZOEN 1
HEROES REBORN - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2016-05-13
SERIE
Tien jaar na de gebeurtenissen in het laatste seizoen van Heroes organiseert Noah Bennet (Jack Coleman), het hoofd van Primatech, in Odessa, Texas een top waarop het de bedoeling is dat de intussen uit de kast gekomen Evo's, de mensen met bovennatuurlijken gaven, verbroederen met de gewone mensen. De top draait echter uit op een ramp, want een bomaanslag richt een slachting aan onder de aanwezigen. In een videoboodschap wordt de aanslag opgeëist door Evo Mohinder Suresh (Sendhil Ramamurthy). De publieke opinie slaat volledig om, en er gaan steeds luidere stemmen op om de Evo's te interneren of zelfs vogelvrij te verklaren. Tot nog toe konden de onfortuinlijken zich door hun speciale gaven beschermen, maar wanneer één van de satellietbedrijven van Primatech, Renautas, aankondigt dat het een techniek heeft ontwikkeld om met een speciale bril Evo's te kunnen onderscheiden van gewone mensen, is de jacht open. Vooral de voorzitster van Renautas, de charismatische Erica Kravid (Rya Kihlstedt), voert een niets ontziende oorlog tegen de Evo's. Noah Bennet is zijn dochter Claire verloren in de aanslag, en kan zich van de precieze omstandigheden niet veel meer herinneren. Wanneer zijn voormalige compagnon de route, de Hatiaan (Jimmy Jean-Louis), hem probeert te vermoorden, en als klap op de vuurpijl bekent dat hij dat op Noahs eigen verzoek heeft gedaan, start Noah een zoektocht naar de waarheid.


 En net op dit moment heeft de wereld helden nodig. De magnetische polen van de Aarde staan op het punt om te keren, waardoor de atmosfeer niet langer zonnevlammen kan tegenhouden, en met haar voorspellende gave heeft Angela Petrelli (Cristine Rose) gezien dat er een H.E.L.E. - een human extinction level event - zit aan te komen die mogelijk het leven op aarde zal vernietigen. Angela heeft echter ook gezien dat twee kinderen, Tommy (Robbie Kay) en Malina (Danika Yarosh), de wereld kunnen redden. Kunnen, dat wil zeggen, als ze daarvóór niet door Renautas worden onderschept. Malina kan het weer controleren en Tommy kan zichzelf en anderen teleporteren naar andere plaatsen en tijden. Erica Kravid heeft het plan opgevat om Tommy voor haar eigen agenda te gebruiken, en de jongen te dwingen om de uitverkorenen ergens achtduizend jaar in de toekomst te sturen om daar een nieuwe kolonie te bouwen op de as van de oude aarde - de catch zijnde dat Kravid natuurlijk beslist wie er zo'n felbegeerd ticket krijgt en wie niet. Tommy lijkt de beste optie te zijn sinds de Heerser van Tijd en Ruimte, Hiro Nakamura (Masi Oka) spoorloos van de aardbol schijnt verdwenen te zijn.
 

 Hiro wordt gevangen gehouden op een plaats waar de tijd niet bestaat, namelijk ín een computerspel. De Japanse computertechnichs Hachiro Otomo (Hiro Kanagawa) beschikt over de gave om mensen te teleporteren van de echte naar de virtuele wereld. De computerspelletjesfreak Ren Shimosawa (Toru Uchikado), een begeesterde fan van het online roleplaying-spel Evernow is geobsedeerd door een virtuele speelster in het spel, die bekend staat als de Katana Girl. Het meisje in kwestie, Miko (Kiki Sukezane), is mogelijk de sleutel tot het bevrijden van Hiro. Noah Bennet zou Hiro's gave goed kunnen gebruiken om door de tijd te reizen naar de dag van de aanslag, om uit te vissen wat de ware toedracht achter de terroristische aanval is.

2016 wordt het jaar van de reboot. Naast een doorstart van 24, die evenwel gedoemd tot falen lijkt omdat Kiefer Sutherland verstek laat gaan, een doorstart van Prison Break waar wél de volledige cast aan participeert (zelfs diegenen die al dood verondersteld waren) en de heropening van de X-Files is ook het geesteskindje van Tim Kring aan een doorstart toe. Veel van de acteurs uit de ensemblecast zijn intussen hun eigen weg gegaan, en alhoewel onder meer Jack Coleman, Masi Oka, Cristina Rose, Jimmy Jean-Louis, Noah Gray-Cabey en Greg Grunberg opnieuw op het appel zijn, is de olifant in de kamer wel het feit dat de voornaamste actrice uit de originele reeks, Hayden Panettiere, aangegeven had geen zin meer te hebben in een vervolg. De scenaristen hebben echter van de nood een deugd gemaakt en de afwezigheid van Claire gebombardeerd tot één van de voornaamste plotlijnen uit het vervolg. Een tiental nieuwe personages maakt zijn opwachting in dit vervolg, met enkele zeer interessante nevenplots tot gevolg. Zo zien we het echtpaar Luke (Zachary Levi) en Joanne (Judith Shekoni) Collins, een echtpaar dat een kruistocht voert tegen de Evo's omdat hun zoontje bij de aanslag is omgekomen, een niet-Evo, Carlos Gutierrez (Ryan Guzman), die zich opwerpt als een gemaskerde wreker nadat zijn vigilante-broer is omgekomen, en Pruitt Taylor Vince als 'opknapper' Casper Abraham, die mensen kan bevrijden van hun nare gedachten door ze ze te laten vergeten.


 De eerlijkheid gebiedt me om te stellen dat de eerste afleveringen redelijk als een rommeltje overkwamen, waarbij de vele nieuwe plotlijnen chaotisch over elkaar vallen, en je wat verloren loopt in de nieuwe ploeg Heroes. Echter na het bekijken van de dubbelaflevering June 13th (afleveringen 7 en 8), waarin Noah en Hiro terugreizen naar de noodlottige aanslag in Odessa, en alle verhaallijnen als bij toverslag in elkaar vallen, kan ik niets anders dan besluiten dat over het doel van de gebeurtenissen de scenaristen al vanaf het begin een fijn master plan in gedachten hadden waarvan de stukjes netjes op hun plaats vallen. Vanaf dan is het alleen nog maar genieten van het ritje en aflevering na aflevering tot zich te nemen om te zien of de baddies in hun onderneming slagen, of dat toch de helden eens te meer hun heldenrol waarmaken. Geduldig zijn is dus de boodschap. Waarom de reeks precies Heroes Reborn wordt genoemd is niet helemaal duidelijk; de toon van de show is helemaal in overeenstemming met de 'oude' seizoenen, en gewoon doornummeren en er seizoen 5 van maken (zoals men bij de X-Files-reboot ook heeft gedaan) zou een meer voor de hand liggende keuze geweest zijn. Heroes Reborn seizoen 2 komt er echter niet, want voor de tweede keer trok NBC de stekker uit het stopcontact, ondanks de zeer fijne cliffhanger waarin in de laatste minuut dé voor de hand liggende vraag wordt gesteld die elke weldenkende kijker nog op de lippen brandt. In het Hollywood waarin zelfs de reboot van de drol Full House een tweede seizoen krijgt, getuigt dit toch van verregaande kortzichtigheid. Akkoord, alles gaat op een drafje tegenwoordig, en seizoenen van 25 afleveringen zoals seizoen 3 zijn niet meer van deze tijd - alhoewel Warner daar met een serie als Gotham zalig zijn voeten aan veegt. Dat uitgerekend de grootste kritiek op deze event series nu is dat alles er op 13 afleveringen moet worden doorgejaagd, en daardoor geen ruimte meer is voor karakterontwikkeling, is zuur.

 Te meer omdat het eigenlijk met die karakterontwikkeling nog best lijkt mee te vallen. In de voorlaatste aflevering komen we bijvoorbeeld te weten waarom überbaddie Erica Kraven zo'n haast religieuze haat koestert tegen de Evo's, en die wending hadden we eerlijk gezegd niet zien aankomen, en het maakt haar acties niet verschoonbaar, maar alvast wél begrijpelijk. Ook de kritiek als zou Heroes een slap aftreksel van X-Men zijn, lijkt me een mager excuus, want dat was het in de vorige seizoenen ook al, en toen was dat schijnbaar géén probleem en nu wel. De actualisering van het hele mutantengegeven, waarbij de openlijk xenofobische reacties tegenover de 'anderen' nadat ze een aanslag hebben gepleegd (allicht verraad ik niet té veel als ik zeg dat de terroristische daad door anderen in scène is gezet) stemt, gezien de actualiteit van de laatste weken, toch wat tot nadenken. Misschien is het enige verwijt dat écht wel overeind blijft, dat alle lasten van de wereld op één hoopje worden gegooid, want de Evo's krijgen plots ook al de schuld van de nakende zonnevlam-apocalyps, en dat terwijl ze net de enigen zijn die de ramp kunnen afwenden. Maar net als in het echte leven is de werkelijkheid méér dan de som van de samenstellende delen, en lijkt de intrige nog niet zó ver gezocht. Ook het idee om de Evo's te brandmerken met een tracker is niet méér dan een geactualiseerde versie van wat de nazi's deden met de mensen die ze naar een concentratiekamp stuurden.

 
Kortom: de bakken kritiek die deze Heroes Reborn te verduren heeft gekregen, is vooral een amalgaam van reacties van fans van het eerste uur die 'hun' helden niet meer herkennen, alhoewel er toch nog minstens zes acteurs uit de oude reeks een rol hebben - Greg Grunberg zelfs een heel creepy rol - en reacties van haters van het genre, die het sowieso al niet op de Heroes begrepen hadden, Reborn of niet. Onterecht? Ja, dat zeker. Hun missie is echter geslaagd, want seizoen twee zes zal er niet komen, en we zullen dus nooit weten [spoiler]wie de vader van Tommy en Malina is[/spoiler]. Maar zeg nooit nooit; misschien binnen tien jaar.

BEELD EN GELUID

De transfer van Heroes Reborn is aanvaardbaar, maar niet geheel foutenvrij. De niveaus ruis zijn bij momenten iets te hoog, en de scènes die zich in de virtuele wereld van Evernow afspelen, zijn ronduit problematisch wat artefacts betreft. De speciale effecten zijn soms een beetje aan de knullige kant, en verraden iets te hard het gebruik van greenscreen. Qua details had het allemaal wat meer mogen afgewerkt zijn. De kleuren zijn echter licht en aangenaam, en het zwartniveau blijft overeind. Voor de soundtrack tekende opnieuw het gouden duo Wendy & Lisa, de twee poulains van wijlen Prince, en het duo Melvoin-Coleman weet te imponeren met een mooie mix van oude en nieuwe muzikale thema's. De geluidseffecten worden spaarzaam gebruikt, maar op de momenten dat ze nodig zijn, zijn ze er wel, zoals in de scènes waarin Matt Parkman de gedachten van andere mensen leest, en deze als een soort echokamer klinken.
EXTRA'S

De menu's van de recentste Universal-releases, waarbij je je door een reeks onduidelijke pictogrammetjes moet worstelen, vind ik maar niks. De afleveringen staan over drie disks gespreid, en om de één of andere bizarre reden worden afleveringen 1 en 2 tot één geheel samengenomen waar dit eigenlijk niet past, en afleveringen 7 en 8 niet, waar dit wél zou gemoeten hebben. Over de diverse afleveringen verdeeld krijgt u 9 verwijderde scènes (17:37). Een korte documentaire Heroes Reborn: Reliving the Legacy (10:49) waarin de brug wordt geslagen tussen de oude en de nieuwe reeks, is te kort om te kunnen overtuigen, en als laatste toegift krijgt u zes webisodes "Heroes Reborn: Dark Matters" waarin het Heroes-universum verder wordt gedragen. De zes hoofdstukken heten Where Are the Heroes? (5:37), Phoebe (7:58), Registered (7:23), June 13th (5:00), Renautas (11:33) en Where The Truth Lies (5:59).

CONCLUSIE

Heroes Reborn zal, tenzij er nog een mirakel gebeurt, de laatste keer zijn dat de franchise in deze vorm aan de oppervlakte komt, tenzij de grote baas van Netflix plots fan blijkt te zijn en nog drie seizoenen bijbestelt. Maar mag ik even eerlijk zijn? Ik denk van niet.
coverStudio: Universal

Regie: Matt Shakman, Greg Beeman, Jeff Woolnough, Gideon Raff, Allan Arkush, Larysa Kondracki, Jon Jones
Met: Jack Coleman, Zachary Levi, Robbie Kay, Kiki Sukezane, Ryan Guzman, Rya Kihlstedt, Gatlin Green, Henry Zebrowski, Judith Shekoni, Danika Yarosh, Toru Uchikado, Krista Bridges, Aislinn Paul, Clé Bennett, Eve Harlow, Nazneen Contractor, Hiro Kanagawa

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2015

Leeftijd:
16

Speelduur:
555 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083063733


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• 9 verwijderde scènes
• Documentaire "Heroes Reborn: Reliving the Legacy"
• Webisodes "Heroes Reborn: Dark Matters":
- Chapter One: Where Are the Heroes?
- Chapter Two: Phoebe
- Chapter Three: Registered
- Chapter Four: June 13th
- Chapter Five: Renautas
- Chapter Six: Where The Truth Lies

Andere recente releases van deze maatschappij