:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHALLOW HAL
SHALLOW HAL
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-02-23
FILM
Dat de Farelly-broertjes getuigen van weinig smaak, wisten we al lang. Kijk maar naar de soms vulgaire humor uit There's Something about Mary en Me, Myself and Irene. Wegens het grote succes van dit soort "grensverleggende" cinema dachten we bijgevolg ook niet dat ze met deze Shallow Hal van hun succesformule zouden afwijken. Alhoewel de humor er bijwijlen niet echt delicater op geworden is, krijgen we nu toch een iets meer mainstream-Farelly film voorgeschoteld die het zelfs aandurft de moraliserende toer op te gaan.


Het verhaal draait volledig rond Hal en z'n probleem met het vrouwelijke geslacht. Hij slaagt er immers niet in de vrouw van z'n dromen te vinden omdat hij zich enkel concentreert op de verpakking en bijgevolg alleen de bloedmooie vrouwen ziet staan. Jammer genoeg is Hal zelf niet van de aantrekkelijkste waardoor hij steevast ontgoocheling na ontgoocheling oploopt. Op een zekere dag loopt onze ongelukkige vriend een soort help-jezelf goeroe tegen het lijf die hem op een zodanige wijze onder hypnose brengt dat onze Hal enkel en alleen nog de innerlijke schoonheid van de dames kan waarnemen. Tof uitgangspunt voor tal van komische situaties want de lelijkste meisjes met de mooiste karakters ziet Hal allemaal als potentiële fotomodellen. Zo ook Gwyneth Palthrow die voor de gelegenheid werd uitgedost met een speciaal op maat gemaakt vetpakje. Gwyneth speelt de rol van Rosemary. In alle opzichten is ze de perfecte vrouw, behalve dat ze zo'n slordige 150 kg weegt. Als je weet dat gehypnotiseerde Hal in realiteit de echte Gwyneth Palthrow ziet merk je onmiddellijk de komische opportuniteiten die dit schript met zich mee bracht.

De echte 'dumb and dumber'-dijenkletsers zijn in deze film niet aanwezig en je merkt duidelijk dat de Farelli-broertjes met Shallow Hal eerder de richting opzoeken van de feel-good komedie. Gwyneth Palthrow draagt zonder moeite de volledige prent en bewijst dat als academy award-winnares dat ze er niet voor terugdeinst zich ook in dit soort film van haar beste kant te laten zien.. Oh ja, we zouden het nog vergeten ook: Als Seinfeld-fan deed het deugd om Jason Alexander nog eens ongegeneerd aan het werk te zien Als Hal's beste vriend Mauricio.


BEELD EN GELUID
Qua geluid zijn hier weinig opmerkingen te geven. Het is immers een komedie met weinig of geen surrounds en waarbij de klemtoon vooral ligt op de voorste luidsprekers. De dialogen komen perfect verstaanbaar tot uiting en daar is het hem vooral om te doen. De populaire feel-goed deuntjes die kenmerkend zijn voor dit soort film krijgen wel een goeie spreiding en spreken ook af en toe je baskast aan. Geen demonstratiekwaliteit op gebied van beeld, wel een degelijke transfer met heldere kleuren die behalve enkele uitzonderingen bijzonder helder en scherp overkomen. De hoeveelheid grain werd goed onder controle gehouden en ook de donkere tinten en schaduwen zijn contrastrijk en gedetailleerd.

EXTRA'S
Er zijn een hele resem aan extra's aanwezig op deze dvd te beginnen met 2 featurettes: eentje van HBO en eentje van Comedy Central. Het is eens iets anders dan wat we gewoon zijn van HBO want ze sturen er één van de actrices uit de film op uit die interviews over 'oppervlakkigheid' afneemt van de man in de straat. Afgewisseld met een beetje 'achter de schermen'-materiaal vallen deze 15 minuten best te pruimen. De featurette van Comedy Central duurt iets langer maar bevat meer (lees: teveel) beelden uit de film waardoor de lengte ongeveer overeenkomt met die van HBO. Deze featurette is meer interview-gericht en zit goed in elkaar, je krijgt veel relevante informatie voorgeschoteld maar je kijkt best eerst naar de film alvorens deze featurette te bekijken. Ook het audiocommentaar van de gebroeders is informatief en amusant. Ze praten met gemak de volledige film vol en geven op een aangename manier toelichting bij vrijwel alle belangrijke scènes. Elf verwijderde scènes met optioneel commentaar door de Farelly's, voldoende beeld- en geluidskwaliteit plus op de koop toe alles nog eens optioneel Nederlands te ondertitelen: geen misse extra! En alhoewel je van de meeste scènes blij bent dat ze niet in de film zaten, zitten er toch een paar tussen die de moeite waard zijn om te bekijken. 'Seeing through the layers' legt je uit hoe het 'pakje' in elkaar zit dat Palthrow draagt in de film. Opnieuw een featurette van zo'n 15 minuten lang en voldoende informatief. Er is ook nog een héél korte extra aanwezig over één van de meest geadverteerde scènes uit de film en hoe deze tot stand kwam: de fameuze zwembadscène. Om de sectie met extra's af te ronden krijgen we nog een halfzachte videoclip van een zekere Shelby Slynne te zien alsook een trailer.


CONCLUSIE
Een Farelly-film met een hart: de wonderen zijn de wereld blijkbaar nog niet uit. Palthrow is zoals altijd betoverend (zelfs in extra-large versie) en op de koop toe krijg je bij deze dvd een hoop extra's naar je hoofd geslingerd!


cover
Studio: Fox

Regie: Bobby en Peter Farelly
Met: Gwyneth Paltrow, Jack Black, Jason Alexander, Joe Viterelli, Rene Kirby, Anthony Robbins

Film:
6,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
MG6

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626012177


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Verwijderde scènes,
• HBO featurette,
• Comedy central featurette,
• Seeing through the layers-featurette,
• Zwembadscène-featurette,
• Muziekvideo,
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij