:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMISTAD
AMISTAD
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-02-23
FILM
Steven Spielberg heeft de laatste jaren iets met geschiedenis. Zowel Schindler's List, Amistad als Saving Private Ryan vertellen een verhaal dat uit onze geschiedenisboekjes is geplukt. Schindler's List en Saving Private Ryan gaan over de Tweede Wereldoorlog, terwijl we in Amistad nog iets verder in de tijd teruggaan. Uit de documentaire die zich op deze dvd bevindt, leren we dat producente Debbie Allen reeds jaren met het verhaal van La Amistad rondliep, maar pas na het bekijken van Schindler's List besefte dat Spielberg de geschikte persoon is.

1839. Aan boord van het Spaanse slavenschip La Amistad slagen enkele tientallen ontvoerde Afrikanen onder leiding van Cinque (Djimon Hounsou) erin het schip te overmeesteren in de hoop koers te zetten naar hun vaderland. Maar de overlevende kapitein van het schip misleidt hen en uiteindelijk vallen ze in de handen van de Amerikanen. De Afrikanen komen voor de rechtbank waar verschillende partijen de 'goederen' opeisen. De 'slaven' worden verdedigd door advocaat Roger Baldwin (Matthew McConaughey), bijgestaan door Theodore Joadson (Morgan Freeman). Het lijkt alsof de rechtzaak zal uitdraaien op een eigendomskwestie. Maar zover komt het niet want gaandeweg komen we te weten dat de zwarten uit hun dorpen ontvoerd zijn en illegaal als slaven zijn verkocht. De vrijspraak is dan ook onafwendbaar, maar de openbare aanklager stapt naar de hoogste gerechtsbank en gaat in beroep. Noodgedwongen roept Baldwin - het kost veel moeite overigens - de hulp van ex-president John Quincy Adams (Anthony Hopkins) in, een uitstekend pleiter die het op zal nemen voor de Afrikanen. Ondertussen zit president van Buren (Nigel Hawthorne) verveeld met de zaak want een burgeroorlog zou kunnen uitbreken en sneller dan verwacht.

Amistad is een uitstekende film die bijwijlen iets te lang is. De prent heeft die typische Spielberg-touch met enkele beklemmende en pakkende beelden, waarbij het melige en sentimentele er af en toe net iets te dik op ligt. Voorts is er een knappe vertolking van Hopkins, alweer, het verbaast ons niet. Jammer genoeg krijgt het personage van Freeman weinig aandacht, waardoor hij wat op de achtergrond verzeild geraakt. Ook de prestatie van Djimon Hounsou mag er best wezen. McConaughey overtuigt (alweer) niet en valt een beetje uit de boot. Hij is duidelijk de zwakke schakel tussen steracteurs die hun sporen verdiend hebben.

BEELD EN GELUID
De prent wordt gepresenteerd in het oorspronkelijke 1.85:1-beeldformaat dat een anamorfe behandeling krijgt. De kwaliteit is goed zonder meer, waarbij het beeld het soms toch een beetje af  laat  weten, bijv. tijdens de scène waarin Morgan Freeman in het ruim van La Amistad op zoek gaat naar bewijsmateriaal, merken we dat het zwart niet echt helemaal diep en solide is. Er zijn trouwens nog andere voorbeelden. Sommige scènes in de rechtbank (tijdens de eerste rechtszaak) ogen niet mooi en het contrastniveau is heel af en toe minder goed geregeld. We herinneren ons dat het beeld in de bioscoop dezelfde look had, maar beter van kwaliteit was dan op deze dvd. Voorts blijft het beeld wel scherp en heeft het veel detail. Het geluid daarentegen scoort goed over de hele lijn. De Dolby Digital 5.1-track doet wat we kunnen verwachten: waar nodig gebruik maken van alle kanalen.

EXTRA'S
Op het vlak van extra's zullen we gauw rond zijn. De gebruikelijke bioscooptrailer en een making-of-documentaire (25 min.) die je een blik gunt achter de schermen en die interviews bevat met de voornaamste acteurs en regisseur Steven Spielberg. Op de achterzijde van het doosje staat vermeld dat de dvd 4 pagina's productie-informatie bevat, terwijl dat er eigenlijk maar 2 zijn. Daarin vind je nog wat achtergrondinfo over de film.


coverStudio: DreamWorks

Regie: Steven Spielberg
Met: Morgan Freeman, Djimon Hounsou, Anthony Hopkins, Matthew McConaughey, Pete Postlethwaite, Nigel Hawthorne, Stellan Skarsgard

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
16

Speelduur:
148 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0678149098129


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Duits, Zweeds, Noors, Fins, Engels CC
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Making-of
• Production Notes

Andere recente releases van deze maatschappij