:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EYE IN THE SKY
EYE IN THE SKY (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2017-04-03

FILM
Na jarenlang zoeken kan kolonel Katherine Powell (Helen Mirren) het net eindelijk sluiten rond de moslimterroriste Susan Danford (Lex King), een tot het in salafistisme bekeerde Britse onderdaan die zich tegenwoordig Ayesha Al-Hady noemt en die banden heeft met Al-Shabaab. De Keniaanse overheid staat op het punt haar samen met drie andere terroristen op te pakken, en ze krijgt daarbij de hulp van de camerabeelden van een drone. Het viertal verschanst zich in Nairobi in een wijk die door Al-Shabaab wordt gecontroleerd, en een lokale agent, Jama Farah (Barkhad Abdi), slaagt erin om een minuscule camera, ingebouwd in een mechanisch insect, in het safe house te smokkelen. De beelden die hij kan opvangen, jagen een schok door de intelligence: het viertal is bezig met de laatste voorbereidingen voor een zelfmoordaanslag, en terwijl ze hun bomgordels aandoen, nemen ze nog gauw een opeisingsvideo op. Al-Shabaab heeft een reputatie hoog te houden als het om bomaanslagen op Keniaanse winkelcentra gaat, dus wat hun bedoelingen zijn, is vrij duidelijk.
 
Luitenant-Generaal Frans Benson (Alan Rickman) kan de politieke verantwoordelijken overtuigen om het missieprotocol te veranderen in een shoot to kill-opdracht; de twee raketten die op de drone gemonteerd zijn, zullen daarbij wellicht wel wat voor collateral damage zorgen, maar de tijd dringt en het lijkt moreel verantwoord om het viertal aan gort te bombarderen vooraleer het zijn plannen kan uitvoeren. Dronepiloot Steve Watts (Aaron Paul) weigert echter de bevelen van zijn oversten op te volgen wanneer hij op de camerabeelden ziet dat een jong meisje (Aisha Takow) zich uitgerekend voor het gebouw geposteerd heeft om het door haar moeder gebakken brood aan de man te brengen. Vooraleer hij een hellfire in het gebouw jaagt, wil hij eerst dat de geheime dienst ál het mogelijke doet om het meisje weg te lokken van de hot zone. Plots begint het in Engeland en de Verenigde Staten te regenen, want alle paraplu's gaan open en geen enkele functionaris met politieke verantwoordelijkheid wil deze omstreden operatie sanctioneren...

 Never tell a soldier that he does not know the cost of war. Naast een gruwelijke actualiteitswaarde, zijn de morele dilemma's die in Eye In The Sky worden gesteld, niet op de vingers van één hand te tellen. Jammer genoeg zijn dilemma's van deze omvang in de wereld van vandaag schering en inslag geworden, en tussen het ogenschijnlijk eenvoudige gegeven - schiet de terroristen neer nu het nog kan - en de realiteit gaapt een kloof van jewelste. Eén minister zit op de pot met een voedselvergiftiging, wat hij als alibi gebruikt om niet aan de telefoon te moeten komen, de andere is hoogst geïrriteerd dat zijn diplomatisch bezoek aan een Chinees pingpongtoernooi voor een dergelijke futiliteit wordt onderbroken. Iemand van de politieke besluitvormers staat op gegeven moment zelfs op het punt de zelfmoordaanslag gewoon door te laten gaan, omdat, als de geallieerden bombarderen, ze daarmee ook de propaganda-oorlog verliezen, terwijl Al-Shabaab moreel zal veroordeeld worden als hen toegestaan wordt de aanslag wél uit te voeren. Zij het dan dat, als de pers lucht mocht krijgen van het feit dat de militairen de aanslag hadden kunnen verijdelen en ervoor gekozen hebben het tóch niet te doen, daar weer een storm van politieke verontwaardiging op zou volgen... en zo gaat het maar door, en eigenlijk is élke beslissing een foute. Maar wat dan? De vraag wordt niet expliciet gesteld, maar allicht zal u bij het bekijken zélf een moreel standpunt moeten innemen en voor uzelf uitmaken of het bombarderen van de terroristen al dan niet gerechtvaardigd is.

 Regisseur Gavin Hood weet op bijzonder efficiënte en overzichtelijke wijze alle pro's en contra's op te lijsten vooraleer in de laatste tien minuten van de film de tijd begint te dringen en er eindelijk een besluit moet worden genomen. De film zal ook de geschiedenis ingaan als de allerlaatste waarin Alan Rickman meespeelde, en met een simpele nevenplot over de juiste soort pop die hij voor zijn kleindochter moet kopen, belichaamt hij het feit dat mensen die beslissen over leven en dood, ook maar gewone mensen zijn voor wie een dergelijk dilemma eigenlijk ondraaglijk is. Er ontstaat een impasse tussen aan de éne kant Aaron Pauls personage, de man die op de knop moet drukken maar die alles behalve voldoet aan het cliché van de schietgrage cowboy, in de andere hoek Helen Mirrens personage, voor wie de terroristen niet snel genoeg in de lucht geblazen kunnen worden, zelfs al moet ze daar de regels wat creatief voor interpreteren, en ergens tussenin Alan Rickmans personage, dat probeert de evenwichten te bewaren. Er zijn tegenwoordig niet zo veel films die met een minimum aan intrige tot de essentie van de zaak kunnen komen. Eye In The Sky is er zo wél één.

Kijk en huiver! En vergeet tussendoor niet te ademen! 
BEELD EN GELUID
Naar goede gewoonte propt E1 Entertainment de film weer op een single layer-disk, met als gevolg een matige beeldkwaliteit, schraal contrast en eerder teruggedrongen kleuren. Dat Eye In The Sky géén film is waar de flamboyante kleuren afspatten, is wellicht een understatement, maar op het vlak van beeld schiet deze uitgave te kort. Ik heb echt geen zin om er nog meer woorden aan vuil te maken. De DTS-HD MA 5.1-track is behoorlijk, maar Eye In The Sky is geen full blown oorlogsfilm waarbij alle vijf minuten iets in de lucht vliegt.

EXTRA'S

Nihil. Niente. Nada. Zip. De verplichte cross-promotionele trailers reken ik niet mee - die hoor je normaal gezien te kunnen oproepen vanuit het menuscherm. Maar er is geen menuscherm. Lap, weer een dilemma meer.

CONCLUSIE

Ja, er bestaan nog maatschappelijk relevante films. Eye In The Sky is wellicht één van de meest poignante oorlogsdrama's van de afgelopen jaren dat nog stof tot nabespreken biedt uren nadat de credits hebben gerold. De matige Blu-ray moet u er voor lief bij nemen. coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Gavin Hood
Met: Helen Mirren, Aaron Paul, Alan Rickman, Barkhad Abdi, Jeremy Northam, Iain Glen

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2015

Leeftijd:
12

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045248086


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij