:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COPPER - SEIZOEN 2
COPPER - SEIZOEN 2
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2017-08-02
TV-SERIE
In seizoen 2 van de BBC-serie Copper is de burgeroorlog in de Verenigde Staten nog altijd aan de gang en deelt New York in de klappen, ook al speelt de strijd tussen de troepen van de Confederatie (zuidelijke slavenstaten) en die van de Unie (noordelijke staten) zich honderden kilometers verderop af. Het New Yorkse politiekorps heeft een grootschalige brandstichting door zuidelijke spionnen kunnen voorkomen en er is een verdachte opgepakt, maar het is duidelijk dat noordelijke miljonairs hand- en spandiensten hebben geleverd om er zelf beter van te worden. De rechtszaak wordt dus een moeilijke aangelegenheid, want de belangrijkste getuige, de jonge zakenman Robert Morehouse, blijkt niet langer bereid om tegen de beschuldigde te getuigen. Zijn naïeve en goedgelovige Britse echtgenote Elizabeth Haverford was nl. tijdens haar verblijf in Virginia betrokken bij de financiering van de brandstichting, waardoorze de strop riskeert wegens medeplichtigheid.


 

In de volkswijken hebben de New Yorkse politiemannen ondertussen de handen vol met het bestrijden van de misdaad, het aan banden leggen van de prostitutie, het oppakken van dieven en kleine misdadigers en de zoektocht naar vijf jongemannen die bijna gelijktijdig zijn verdwenen. Detective Kevin Corcoran heeft er een hele kluif aan, maar hij kijkt vreemd op als blijkt dat de vork anders in de steel zit dan werd vermoed. Als gevolg van zijn eigen familiale problemen vergeet hij weleens dat de burgeroorlog tot in de straten van New York wordt uitgevochten.

 

 


Zijn oude strijdmakker en collega, detective Frank Maguire, is ondertussen aan lagerwal geraakt, want na z’n oneervol ontslag uit het politiekorps wordt hem geen salaris meer betaald. Hij komt in contact met een bende van zuidelijke valsemunters die zich de Druiden noemt en die de markt probeert te overspoelen met valse dollarbiljetten om op die manier de noordelijke economie op de knieën te krijgen. Tijdens een razzia worden de in Marseille gemaakte drukplaten in beslag genomen, maar dat is niet naar de zin van drukker en Druiden-leider Philomen Keating, die z’n bendeleden dan maar op het politiekantoor afstuurt. Tijdens de belegering wordt politiecommissaris Sullivan dodelijk verwond en worden de aanwezige politiemannen én de gevangenen gegijzeld. Detective Kevin Corcoran staat voor de moeilijke opdracht om de criminele te overmeesteren, zoveel mogelijk mensenlevens te redden en te voorkomen dat de Druiden ervandoor gaan met de dollardrukplaten…

 

 


Het ontbreekt de scenaristen van Copper duidelijk niet aan inspiratie, want het aantal grote en kleine verhalen is zo mogelijk nog toegenomen, waardoor dit tweede seizoen nog een flink stuk sterker is dan de voorganger en uitgroeit tot een geraffineerde pageturner. Bovendien duurt deze tweede serie ruim 2 uur langer (of 3 afleveringen) waardoor de makers hun tijd kunnen nemen en waardoor ze in de laatste aflevering eindelijk de burgeroorlog in beeld kunnen brengen, zij het dat ze zich beperken tot Kevin Corcoran en zijn beide maten (z’n overste majoor Robert Morehouse die in de oorlog z’n rechterbeen verloor, en de zwarte dokter Matthew Freeman die van het uitbreken van de oorlog gebruik maakte om als slaaf te vluchten van een plantage in Virginia om zich bij de Unionisten - de tegenstanders van de slavernij in het zuiden  – aan te sluiten). Maar voor het zover is, weet je ook hoe het met het bordeel van Eva Heissen, dé madame van Five Points, afloopt en hoe Kevin Corcoran erin slaagt om te voorkomen dat miljonairs uit het noordelijker gelegen Greenwich Village hun plannen ten uitvoer brengen en via corrupte methodes de wijk van de kaart vegen voor de bouw van een aquaduct, zij het dat hij grote risico’s moet nemen waardoor hij mogelijk de strop krijgt, waarmee hij zich in goed gezelschap bevindt, want ook bordeelhoudster Eva Heissen maakt weinig kans om het er levend vanaf te brengen: zij heeft een dronken zakenman een vork in het oog gestoken tijdens een opstootje en die is ondertussen overleden. Voorts trakteren de makers van Copper je uiteraard op ontvoeringen, folteringen, prostitutie, druggebruik, afpersing en doodslag, maar gelukkig is er majoor Robert Morehouse om Kevin Corcorcan af en toe een handje te helpen, en zijn er z’n collega’s Francis Maguire (althans in de tweede helft van de serie, want de relatie was in de loop van seizoen 1 flink bekoeld) en de wat onhandige, maar goed menende Ierse teddybeer Andy O’Brien om rugdekking te leveren.

 

 

Opnieuw krijgen we een zeer boeiend portret van New York in de tweede helft van de 19de eeuw. Het valt op dat Amerika’s grootste stad het perfecte decor zou kunnen zijn voor de boekverfilmingen van Charles Dickens, wat niet hoeft te verbazen, want heel veel inwoners waren afkomstig uit Engeland en Ierland (naast uiteraard het Europese vasteland) en brachten hun eigen culturele, sociale (en criminele) gebruiken mee naar de nieuwe wereld . Bijgevolg liggen de achterbuurten van New York er even smerig bij als die van Londen, Parijs of Dublin, heerst er dezelfde drukte en wanorde, en is het er ’s nachts even gevaarlijk, want in tegenstelling tot bv. Greenwich Village, is Five Points een plek waar agressief gedrag, overmatig alcoholgebruik en alle vormen van kleine en minder kleine criminaliteit schering en inslag zijn. Zelfs Charles Dickens, die de situatie in Londen uitstekend kende, zag in Five Points situaties die hem de adem afsneden: smalle straten die stinken naar afval en vuilnis, schreef hij in 1842 in zijn boek American Notes for General Circulation, en nog: de grove en opgeblazen gezichten aan de deuren hebben tegenhangers thuis en overal ter wereld..

 

 


De hoofdpersonages leveren opnieuw prima acteerprestaties, met voorop uiteraard Tom Weston-Jones (World Without End, 2012, Dickensian, 2016) als de soms hardhandige, maar vaker intelligente detective Kevin Corcoran, die dankzij een fijnmazig netwerk van contacten binnen en buiten de wijk vijanden, criminelen en corrupte miljonairs altijd een stapje voorblijft, al heeft hij af en toe ook wel een beetje geluk nodig. Kevin Ryan kruipt in de huid van detective Francis Maguire, de mooie jongen en macho die vooral vrouwen naar de serie moet lokken, terwijl Franka Potente, als bordeelhoudster Eva Heissen, voor het vrouwelijk schoon mag zorgen (samen met haar uitgebreide collectie jonge hoertjes). Met dezelfde bedoeling is wellicht ook Anastasia Griffith aan de serie toegevoegd als Robert Morehouse’s verloofde (Copper 1) en echtgenote (Copper 2), maar halverwege deze tweede serie wordt het duidelijk dat de scenaristen geen zin meer hebben in het personage Elizabeth Haverford en dus wordt ze aan de kant geschoven als een onverbeterlijke opiumverslaafde die de greep op haar eigen leven verliest. Goed op dreef is Ato Essandoh als de zwarte dokter Matthew Freeman, die zich weigert neer te leggen bij het feit dat zwarten in het noorden als tweederangsburgers worden behandeld, want hebben de meeste voormalige slaven niet aan de zijde van de Unie gevochten en doen dat misschien nog steeds? Tessa Thompson neemt de rol van Freemans echtgenote Sara voor haar rekening, een personage dat in deze tweede serie op de voorgrond treedt en een uitstekende indruk maakt.

Copper seizoen 2 eindigt met een sterke cliffhanger, maar die moeite hadden de makers zich kunnen besparen, want de BBC – in dit geval BBC America – besloot om de serie na twee seizoenen stop te zetten ondanks het feit dat ze de hoogst gewaardeerde productie ooit was van het bedrijf. De kijkcijfers vielen evenwel tegen.

 

 
BEELD EN GELUID
Copper seizoen 2 is opnieuw een iets donkerdere serie waarin bruin en blauw domineren. Dat heeft te maken met het grauwe uitzicht van Five Points en de armoedige levensomstandigheden van de bevolking. De sporadische scènes die zich afspelen in het chique en burgerlijke Greenwich Village zijn veel opgewekter van sfeer en dus lichter van toon, terwijl een personage zoals Elizabeth Haverford – als echtgenote van een steenrijke inwoner van de wijk – in prachtige jurken met felle kleuren en prachtige dessins is gestopt. De details blijven trouwens altijd overeind, ook in de vele nachtelijke scènes.

 
 

EXTRA'S
Geen
 
CONCLUSIE
Dit is geen prestigeserie à la Boardwalk Empire (2010-2014) of Deadwood (2004-2006), maar beklijven doet ze wel en na een paar afleveringen heeft ze zelfs het effect van een pageturner. Jammer dat er geen derde seizoen is gemaakt.

 cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Larysa Kondracki, Ken Girotti, Clark Johnson, Deborah Chow, Nathan Morlando, T.J. Scott, Karl Skogland, Clement Virgo
Met: Tom Weston-Jones, Kevin Ryan, Kyle Schmid, Anastasia Griffith, Dylan Taylor, Tessa Thompson, Ato Essandoh, Franka Potente

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
544 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664112489


Beeldformaat:
1.78.1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij