:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EVENT HORIZON
EVENT HORIZON
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-03-21
FILM
Regisseur Paul Anderson, die onlangs nog de bal volledig missloeg door een ondermaatse filmversie van het populaire computerspel Resident Evil te maken, heeft tot nu toe slechts één bescheiden meesterwerk op z'n palmares: het ferm onderschatte Event Horizon. Deze gothische horrorfilm deed bij z'n release in 1997 nogal wat stof opwaaien vanwege z'n bij momenten nogal expliciete beeldmateriaal. De hedendaagse doorgewinterde cinemaliefhebber is ondertussen reeds zodanig afgestompt dat deze beelden in de loop der jaren nogal wat van hun impact ingeboet hebben, maar desalniettemin blijft Event Horizon moeiteloos overeind. De plot draait rond een zeker dokter Weir (een uitstekende Sam Neill) die een ruimteschip ontwikkelde dat van de creatie van zogenaamde 'zwarte gaten' kinderspel maakt. Op die manier kan het ruimteschip zichzelf teleporteren naar alle uithoeken van het universum. Het schip verdwijnt spoorloos tijdens een missie en zeven jaar later duikt het opnieuw op ergens in de buurt van Neptunus. Een reddingsmissie wordt op poten gezet en het team van kapitein Miller (Laurence Fishburne) mag het schip en eventuele overlevenden terughalen. Eenmaal aangekomen treffen ze een vrijwel intacte Event Horizon aan maar het schip draagt blijkbaar ook een groot geheim met zich mee...

De plot op zich lijkt niks speciaals maar de uitwerking ervan overtrof alle verwachtingen. Anderson maakte gebruik van katholieke beelden en verwerkte die samen met het perfect tot stand gebrachte spookhuis-interieur van de event horizon om zo de eerste gothische horrorprent in de ruimte te creëren. De decors zijn verbluffend, de overgrote dosis van de acteurs zitten gegoten in hun rol en de belichting (dank u atmosfeer rond Neptunus) werkt voortreffelijk. Jammer dat Anderson na z'n meesterwerkje nooit meer dit niveau kon evenaren.

BEELD EN GELUID
Beeld en geluid zijn voortreffelijk. Dit is een donkere film maar toch zien we voldoende dynamiek in de donkere kleuren alsook voortreffelijke schaduwtinten. Detail is overvloedig aanwezig in bijna elke scène en van grain is er slechts af en toe sprake. Het geluid is zowaar nog beter dan het beeld en zet je op het puntje van je stoel met subtiele effecten die je langs achteren besluipen en het haar in je nek doen rechtstaan. Bij iets meer geweld op het scherm zet het baskanaal zijn beste beentje en schakelt de subtiele track in een mum van tijd over in een aggresieve versnelling die je uit je zetel zal blazen.

EXTRA'S
We moeten het stellen met één miezerige trailer.

CONCLUSIE
Event Horizon is een fel onderschatte gothische SF-prent die we liefhebbers van het genre ten zeerste aanraden. Ook al was het maar om de technische kant van de zaak te bewonderen. Jammer dat er geen extra's aanwezig zijn, we wachten dan ook vol ongeduld op de broodnodige special edition van deze film.


cover
Studio: Paramount

Regie: Paul Anderson
Met: Laurence Fishburne, Sam Neill, Kathleen Quinlan, Joely Richardson, Sean Pertwee

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
16

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865555293


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Deens, Fins, NOors, Zweeds, Pools, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij