:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STEPHEN KING'S THE SHINING
STEPHEN KING'S THE SHINING
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-03-26
SERIE
Bij de release van Kubrick's The Shining kwam er nogal wat commentaar uit de hoek van Stephen King. Alhoewel de film een pareltje was, vond King dat Kubrick z'n boek oneer had aangedaan en er teveel van zijn eigen visie had ingestoken. Dit leidde uiteindelijk (met behulp van King's vertrouweling Mick Garris die ook Sleepwalkers en The Stand verfilmde) tot de creatie van deze miniserie die het boek bijna tot op de letter volgt. Wij, liefhebbers van King's meesterwerk, kunnen ons verzoenen met beide verfilmingen. Ze hebben beiden hun eigen karaktertrekken en vertelstijl, maar wat King het meest stoorde, was het feit dat in Kubrick's versie z'n hoofdpersonage Jack Torrance al vanaf het begin als een psychologisch probleemgeval wordt weergegeven.


Personen die niet vertrouwd zijn met de inhoud raden we aan de bespreking van Kubrick's versie (met Jack Nicholson) door te nemen. King's boek spreekt eerder van een doodnormale persoon die volledig gek gemaakt wordt door de invloeden van het Overlook-hotel. Ook frappant in de versie van Kubrick was het ontbreken van de bewegende hagen geknipt in de vorm van dieren. Dit wordt in de miniserie meer dan behoorlijk rechtgezet.


Het moet wel gezegd dat een boek als dit zich perfect laat lenen tot een miniserie. De pas is veel trager en we zien duidelijker de reactie op elke hotelbewoner apart als er een onverklaarbare gebeurtenis de kop opsteekt. De acteurs doen overduidelijk hun best met een voortreffelijke Steven Weber (Wings) op kop. Rebecca De Mornay doet haar ding zoals we dat van haar gewend zijn maar het is voornamelijk Courtland Mead die met de pluimen gaat lopen als Danny Torrance, het zoontje van Jack. Een mindere prestatie merkten we op van Melvin Van Peebles als Dick Halloran (hij werd verbluffend vertolkt door Scatman Crothers in Kubrick's versie). Andere positieve punten zijn de manier waarop men de vrouw in kamer 217 voorstelt alsook enkele schrikwekkende momenten in de balzaal. De serie kan natuurlijk niet tippen aan de visueel verbluffende scène van Kubrick's bloedende liften alsook aan de finale in het doolhof. Toch is de miniserie op zichzelf een aparte ervaring die fans van het boek tenzeerste zullen appreciëren. Het geheel werd opgesplitst in drie aparte afleveringen op 1 dubbelzijdige en 1 enkelzijdige dvd. Het geheel wordt echter gepresenteerd in een miezerig doosje dat er niet alleen slecht uitziet maar dat ook te wensen overlaat als je de schijfjes er wilt uithalen. Een leuke anekdote is het feit dat de hotelscènes gefilmd werden in het Stanley Hotel, de plaats waar King z'n idee opdeed voor het boek. De commentaartrack spreekt van enkele eigenaardige situaties die zich voordeden in het hotel tijdens het filmen. Let ook op een Evil Dead cameo!


BEELD EN GELUID
Alhoewel we voor een televisieserie uitzonderlijk een anamorfisch beeld krijgen voorgeschoteld, kan het ons toch niet volledig bekoren. Hier en daar zitten enkele oneffenheden in het beeld en af en toe ziet het er wat onscherp uit. Aan de andere kant zijn de kleuren helder en komen ook de donkere tinten goed tot hun recht. Wie had gedacht naast een anamorfisch beeld ook nog eens vergast te worden op een Dolby Digital 5.1 geluidstrack zit ernaast. We moeten het jammer genoeg stellen met een Dolby Surround encodering. Deze haalt echter alles uit z'n enigzins beperkte medium. De dialogen klinken helder en de track geeft in de mate van het mogelijke toch een aangename spreiding weer.


EXTRA'S
Een commentaartrack door de master himself: Stephen King. Inderdaad, samen met de regisseur, Steven Webber (Jack Torrance) en Cynthia Garris (de vrouw van kamer 217) krijgen we hier een uistekende commentaartrack voorgeschoteld. Er wordt voortdurend verwezen naar Kubrick's versie en men schuwt de vergelijking tussen beide verfilmingen niet. Ook wordt er besproken wat er zich achter de schermen afspeelde en al bij al krijgen we een hoop interessante informatie voorgeschoteld. Verder bevinden er zich niet minder dan 11 verwijderde scènes op de tweede schijf, voorzien van commentaar door de regisseur waarom deze de eindversie niet haalden.


CONCLUSIE
Als je een fan bent van Stephen King's meesterwerk mag je deze miniserie zonder aarzelen in huis halen. Ben je enkel een sporadische King-lezer en ken je z'n boek enkel van de verfilming door Stanley Kubrick, dan ga je best voor een huurbeurt. De technische presentatie is bevredigend maar de verpakking laat te wensen over.


cover
Studio: Warner

Regie: Mick Garris
Met: Rebecca De Mornay, Steven Weber, Courtland Mead, Wil Horneff, Melvyn Van Peebles, Elliott Gould

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
12

Speelduur:
259 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931151153


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Audiocommentaar
• 11 verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij