:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WIND RIVER
WIND RIVER
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2018-03-05
FILM
In een besneeuwd berglandschap in Wyoming volgt Cory Lambert (Jeremy Renner) met zijn sneeuwscooter het spoor van een wolf die op de boerderij van zijn vriend Martin een rund heeft doodgebeten. De landstreek behoort tot het Wind River Reservation, het woongebied van een groep Native Americans (wij zouden zeggen: indianen) die er in barre omstandigheden probeert te overleven. Lambert is op pad gestuurd door de plaatselijke sheriff, want spoorzoeken en op wolven jagen is zijn specialiteit. Na een succesvolle tocht stoot hij op de terugweg op het lijk van een jonge vrouw die hij herkent als Nathalie (Kelsey Asbille), de net 18 jaar geworden dochter van zijn vriend Martin én de beste vriendin van zijn eigen dochter die een paar jaar eerder op mysterieuze wijze om het leven is gekomen. Schoenen heeft het meisje niet aan want haar voeten zijn bevroren en uit haar mond is bloed gesijpeld, wat er op wijst dat ze is gestikt, wat bij temperaturen tot –20 graden niet ongewoon is omdat de lucht in de longen dan bevriest en de longblaasjes exploderen. De sheriff meent dat er sprake is van moord en besluit om het FBI bij de zaak te betrekken. Die stuurt de jonge en onervaren Jane Banner (Elizabeth Olsen) naar Wind River om de zaak te onderzoeken. 


 


De FBI-inspecteur staat voor een moeilijk opdracht want zij kent het terrein niet en ze is helemaal niet vertrouwd met de gebruiken en gewoonten van de indianen van het Wind River Reservation. Bovendien staat ze er helemaal alleen voor. De lijkschouwer is nl. niet bereid om de doodsoorzaak als moord te omschrijven – uit zijn onderzoek blijkt dat Nathalie is omgekomen door de vrieskou – en dus kan ze geen beroep doen op een gespecialiseerd FBI-team. Ze is m.a.w. aangewezen op de expertise van Cory Lambert. Die houdt het op moord, want de jonge vrouw was schijnbaar halsoverkop gevlucht (vandaar de blote voeten terwijl ze ook nauwelijks gekleed was voor een dergelijke tocht) en haar lichaam lag op meer dan 10 km van de dichtst bijgelegen boerderij. Volgens de lijkschouwer is er overigens ook sprake van vaginale laesie...

 

 


Lambert brengt z'n vriend Martin (Gil Birmingham) het slechte nieuws en vraagt hem waarom hij z'n dochter niet beter in het oog heeft gehouden – een pijnlijk moment want zijn eigen dochter is destijds gestorven als gevolg van een onoplettend moment van haar beide ouders -  maar de rijzige indiaan wijst erop dat ze net 18 was geworden en dat ze dus haar eigen keuzes kon maken. Hij vertelt Lambert over een kerel met wie z'n dochter omging en die haar vader zou kunnen zijn. Diens lijk zullen Lambert en Banner nog diezelfde middag in het hooggebergte aantreffen. Maar spoorzoeker Lambert ziet meer dan de FBI-inspecteur: het lichaam is zeer kort geleden met een sneeuwscooter ter plaatse gebracht, want diezelfde ochtend werd het gebied nog geteisterd door een sneeuwstorm. Het spoor leidt naar een oliewinningsfaciliteit aan de andere kant van het gebergte... 

 

 


Wind River
speelt zich af in een maagdelijk wit landschap waar een geïsoleerde groep mensen geconfronteerd wordt met een dubbele moord. Grote onrust zou het gevolg moeten zijn, maar dat is niet het geval, want men is er de nooit opgehelderde dood van Lamberts dochter nog niet vergeten. De plaatselijke sheriff rekent op z'n professionele spoorzoeker om de zaak op te lossen en hij kijkt wat meewarig naar de jonge FBI-agente die zonder veel voorbereiding (ze heeft zelfs geen winterjas en/of stevige laarzen meegenomen) vanuit het hoofdkantoor in Denver is overgevlogen en die tijdens haar onderzoek naar de omstandigheden gehinderd wordt door de gereserveerdheid van de plaatselijke indianenbevolking. Alleen via Cory Lambert – die het onderzoek dan maar van haar overneemt – passen de stukjes van de puzzel beetje bij beetje in elkaar. Daarvoor gaan ze samen op pad en gelukkig laat regisseur Taylor Sheridan het niet uitdraaien op een romance, want dat zou de sereniteit van de situatie en de integriteit van de personages geweld aandoen. Veel meer zet hij in op de stilte en de pracht van de besneeuwde berghellingen, alleen verstoord door het ronken van de sneeuwscootermotoren en combineerd met spaarzame dialogen van zijn hoofdpersonages, waarbij de informatie aangereikt wordt via kleine reacties en gelaatsuitdrukkingen, met Cory Lambert als diegene die ook andere dan wolvensporen kan interpreteren, zijn vriend Martin die het verse verdriet met indiaanse fierheid en zelfbeheersing probeert te counteren en Jane Banner, die geen hoogte kan krijgen van hoe deze voor haar totaal onbekende cultuurgemeenschap met een dergelijk drama omgaat.

 

 


Stilte en leegte bepalen de sfeer in Wind River, terwijl de regisseur er net daardoor in slaag om spanning te creëren die langzaam wordt opgebouwd. In een bloedstollende flashback toont hij wat er aan de rampzalige vlucht van de jonge Nathalie is voorafgegaan, om vervolgens zonder veel omwegen naar een gewelddadige finale te evolueren die als een complete verrassing aankomt.  

 Het personage Cory Lambert is uiteraard een kolfje naar de hand van Jeremy Renner die zich uitstekend in z’n vel voelt in avontuurlijke en stoere situaties waarin niet wordt teruggedeinsd voor een flinke portie actie en/of geweld, getuige zijn veelvuldig optreden in dat soort producties (The Hurt Locker, 2008; 28 Weeks later, 2007). Maar het moet gezegd: als Cory Lambert is er sprake van een perfecte casting, want je gelooft zondermeer dat de sporenzoeker een indiaan is, terwijl hij probleemloos alle aandacht opeist. Dat gaat ten koste van Elizabeth Olsen die niet echt kan scoren in Wind River, al ligt dat niet aan haar talent maar eerder aan het feit dat regisseur Taylor Sheridan schijnbaar niet echt geïnteresseerd is in het personage Jane Banner.

 

 

BEELD EN GELUID

Gezien het verhaal zich afspeelt in het besneeuwde berglandschap van Wyoming (zgn. bij temperaturen tot -20), hoeft het niet te verbazen dat de overheersende kleur wit is. De bomen en het struikgewas kleuren in een dergelijke omgeving zwart, behalve in de close-ups, want dan zien we dat de takjes van de dennenbomen door het zonlicht alle tinten van groen krijgen. Lambert en Banner zitten soms in witte pakken, maar gelukkig af en toe ook in bruine of blauwe, net zoals de politiemannen van het Wind River Indian Reservation. Af en toe valt een geel of rood detail in de achtergrond op, maar wit is altijd de overheersende kleur. De rustige, soms donkere/dreigende soundtrack is van de hand van Nick Cave en Warren Ellis (Loin des Hommes, 2014).

 

 
EXTRA'S
geen
 
CONCLUSIE
Een uitstekende avonturenfilm/thriller met een verrassende ontknoping en een uitstekende Jeremy Renner in de hoofdrol.


cover
Studio: The Searchers

Regie: Taylor Sheridan
Met: Kelsey Asbille, Jeremy Renner, Julia Jones, Teo Briones, Apesanahkwat, Graham Greene, Elizabeth Olsen

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2017

Leeftijd:
16

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789461875303


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen 

Andere recente releases van deze maatschappij