:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOGAN LUCKY
LOGAN LUCKY
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2018-03-23
FILM
In pure Ocean’s-stijl voert regisseur Steven Soderbergh (hij draaide drie afleveringen van de franchise) de kijker naar North-Carolina, waar oorlogsveteraan Jimmy Logan (Channing Tatum) net z’n ontslag heeft gekregen als heftruckbestuurder omdat hij tijdens de sollicitatie niets heeft verteld over zijn kunstbeen. Volgens de ploegbaas vormt hij een veiligheidsrisico en dus moet hij vertrekken. Maar tijdens de werkzaamheden aan het rioleringssysteem van het Charlotte Motor Speedway-racecircuit, heeft Jimmy z’n ogen de kost gegeven en zich een idee kunnen vormen over hoe de dollarbiljetten van de loketten en de horecazaken via een buizenpostsysteem naar een ondergrondse kluis worden afgevoerd. Tijdens een biertje in het café van zijn jongere broer Clyde (Adam Driver) – die heeft tijdens zijn militaire carrière in Irak een arm is kwijtgeraakt – rijpt er in het hoofd van Jimmy Logan een vernuftig plan...


 


Hoe je een gesofisticeerde kluis kan kraken, dat weten Jimmy en Clyde jammer genoeg niet en dus brengen ze een bezoek aan een specialist met een uitstekende reputatie: Joe Bang (Daniel Craig). Er is één probleem: Joe zit in de gevangenis en heeft nog minstens vijf maanden voor de boeg. Jimmy zal dus ook een plan moeten bedenken om hém gedurende een paar uur uit de gevangenis te krijgen, wat niet eenvoudig zal blijken te zijn, want uit de gevangenis van Monroe is nog nooit een gedetineerde ontsnapt...

 

 


In Logan Lucky zijn we getuige van een perfect getimede en uitgevoerde overval op de brandkast van een racecircuit en het zal je verbazen hoe weinig geweld daaraan te pas komt, want regisseur Steven Soderbergh is het niet zo zeer om de kraak te doen dan wel om de personages die bij de operatie betrokken worden: twee beschadigde oorlogsveteranen, een werkloze mijnwerker, een herenkapper en minstens twee imbecielen (Fish en Sam, de broertjes van Joe Bang) die je zelfs je kapotte autoband niet zou laten vervangen, laat staan dat je ze zou betrekken bij een onuitvoerbaar geachte safekraak. Het resultaat is een combinatie van coole, lichtjes hilarische en vaak gewoonweg grappige dialogen en situaties, en personages waarmee de regisseur z’n publiek op het verkeerde been probeert te zetten, de malloten Fish en Sam met hun zware zuidelijke accent in eerste instantie, maar ook Clyde Logan bij momenten, vooral als het scènes betreft waarin z’n kunstarm alle aandacht krijgt. Jimmy en Clyde vormen sowieso een vreemd stel met hun ontbrekende lichaamsdelen, wat een klant in Clyde’s bar heel gevat verwoordt: samen vormen jullie één complete man!, en hij verwacht zeer duidelijk dat alle aanwezigen dat grappig vinden. Niet dus.

 

 


Zoals eerder vermeld komt er heel weinig geweld of agressie aan te pas. Steven Soderbergh laat de actie rustig en vlotjes verlopen en hij brengt het op een unieke manier in beeld, waarbij je als kijker nooit kan raden welke richting het verhaal zal kiezen, want voortdurend verrast de regisseur met onverwachte ontwikkelingen en evoluties. Uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes op hun plaats, maar opnieuw met de nodige verrassingseffecten, waaruit trouwens een zekere verwantschap blijkt met de aanpak van regisseur George Roy Hill in The Sting (1973).

 

 


Channing Tatum (The Eagle, 2010) is een voorbeeldige Jimmy Logan (diegene die het plan bedenkt) en Adam Driver (Inside Llewyn Davis, 2013) voert een uitstekende Clyde Logan (diegene die voor de grappige momenten zorgt) ten tonele, maar het zal je niet verbazen dat superster Daniel Craig (Enduring Love, 2004; Infamous 2006) elke scène domineert waarin z’n personage Joe Bang aantreedt. In kleinere rollen zien we ook nog Katherine Waterston (Alien: Convenant, 2017) en Hilary Swank (The Homesman, 2014; Black Dahlia, 2006), maar die maken nauwelijks het verschil.

 

 

BEELD EN GELUID

Zonovergoten buitenopnamen, iets donkerdere scènes in de gevangenis en echt donker opnamen tijdens de beroving van het racecircuit, maar altijd met veel details en zonder ongerechtigheden.
 
EXTRA’S
Geen

 

 
 

CONCLUSIE

Uitstekend uitgewerkt en gemonteerd, grappig bij momenten, met goede tot uitstekende acteerprestaties en een verhaal dat blijft boeien tot op het einde.



cover




Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Steven Soderbergh
Met: Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Jack Quaid, Brian Gleeson, Farrah Mackenzie, Jim O’Heir, Riley Keough, Rebecca Koon, Katie Holmes, Katherine Waterston, Jon Eyez, Hilary Swank, Macon Blair

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2017

Leeftijd:
12

Speelduur:
114 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8719372005866


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij