:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MUPPET TREASURE ISLAND
MUPPET TREASURE ISLAND
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2003-03-31
FILM
Jim Hawkins (Kevin Bishop) werkt samen met Gonzo en Rizzo de rat in de taverne van zijn tante Bluberidge. Ze dromen van spannende avonturen, maar die spatten telkens uiteen als Bluberidge hen commandeert om van alles en nog wat te doen. Billy Bones is een gast van de taverne die er een kamertje huurt. Elke avond vertelt hij sterke verhalen aan de andere stamgasten bij het drinken van grote hoeveelheden rum. Als Jim, Gonzo en Rizzo aan het opruimen zijn na sluitingstijd komt er een blinde piraat aankloppen die voor Billy een zwarte stip mee heeft. Billy weet onmiddellijk dat zijn vroegere scheepsmaten achter de map van kapitein Flint gaan komen. Billy krijgt een hartaanval maar kan nog juist aan Jim vertellen dat de map in zijn kist tussen zijn weinige bezittingen verstopt zit. Het trio slaat op de vlucht voor de piraten die op hetzelfde moment komen binnenvallen. Het avontuur kan beginnen en ze gaan op zoek naar een sponsor voor de zoektocht naar de schat van kapitein Flint.

Schatteneiland, het bekende boek van Robert Louis Stevenson dient als basismateriaal, maar natuurlijk overgoten met een dikke ‘muppetsaus’ die hier en daar wat irritante Disneybrokjes bevat. Het verhaal is op sommige plaatsen aangepast om het grappiger en familievriendelijker te maken. Zo is Billy Bones in het origineel een meer in zichzelf gekeerde persoon en draait de ontmoeting met de blinde persoon uit op een kort zwaardgevecht. De rol van Jim Hawkins wordt vertolkt door Kevin Bishop die in het begin van de film de toon zet door met een gecastreerde koorjongensstem een lied te zingen dat volledig de bal misslaat in deze piratensfeer. Het moet er niet enorm ruw aan toe gaan, maar een stel ‘janetten’ dat op schattenjacht gaat is ook onmiddellijk de ander kant van het spectrum. Tijdens de effectieve opnames heeft hij zitten dubben omdat hij die hoge tonen niet meer kon halen doordat hij een piratenbaard had ingeslikt, zo heeft men mij toch verteld. Voor de rest acteert hij goed en past zijn onschuldig gezicht tussen die van de Muppets. Alle leden zijn weer aanwezig en hebben elk een rol toegewezen die bij het karakter past. Kermit is de statige kapitein, Fozzie is de geldschieter maar knettergek want hij praat tegen zijn duim, de twee opa’s (Waldorf en Statler) versieren de steven van het schip en Dr Teeth en zijn band zijn van de partij en begeleiden de tientallen andere Muppets met hun muziek. Waldorf en Statler zetten direkt weer een schitterende opmerking neer: “We zitten hier vast aan het schip. Het kon erger, we konden vast zitten in het publiek.” De film is zoals we gewend zijn doorspekt van snedige opmerkingen en grappige situaties. Maar we mogen de weinige andere vleselijke acteurs niet vergeten. Jennifer Saunders (oa Absolutely Fabulous) zet een letterlijk vettige rol neer als eigenares van de taverne en Tim Curry geeft alles als de scheepskok Long John Silver. Het tilt de film tot een hoog niveau maar dat wordt wat naar beneden gehaald door onder andere dat zingen van Kevin Bishop en de aanwezigheid van een beetje te absurde elementen. Rizzo die aan mederatten tickets verkoopt voor een cruise naar de Caraïben, dat zou niet zo storen moesten die ratten geen fototoestel hebben. Een ander voorbeeld is de aankomst bij het eiland waar dan plots Dr Teeth en zijn band muziek zitten te spelen van op de rotsen. Al bij al is het één van de betere Muppetvehikels geworden en beleef je er grappige tot hilarische momenten mee.

BEELD EN GELUID
De film stamt uit 1996 en de prints die beschikbaar zijn verkeren dan nog in een zeer goede staat. Dat zou je dan wel kunnen denken, maar het beeld is bezaaid met kleine print beschadigingen, vertoont veel korrel en het kleurenpallet is wat naar de fletse kant. Een Special Edition verdient toch dat beetje meer in het verzorgen van het beeld. Het geluid dat zich adverteert als Dolby Digital 5.1 is die naam ook niet echt waardig en klinkt ook niet echt sprankelend fris. Je hebt meer de indruk van naar een Dolby Pro Logic geluidsomgeving te luisteren. Hoewel het niet echt catastrofaal is valt het toch wat tegen voor deze speciale uitgave.

EXTRA'S
- Het Achter De Zeilen Verhaal: Interviews met onder andere Brian Henson. Het originele hier is dat Rizzo en Gonzo naar deze documentaire kijken en er nog eens hun eigen grappige commentaar op geven.
- Sing-Along Song Schatteneiland: Zoals al doet vermoeden betreft het hier een Karaoke nummer van de song uit de film.
- Verborgen Schat Commentaar: Brian Henson geeft samen met Rizzo en Gonzo commentaar bij de beelden. De interventies van de twee Muppets geven het geheel weer die unieke touch.
Leuk allemaal maar als de stempel Special Edition te zien is verwacht ik toch nog wat meer extra’s.

CONCLUSIE
Een leuke film met de wereldbekende poppen die jong en oud vermaken met hun spannend avontuur. Een release die wat weinig extra’s bevat maar het is deze oude knarren die eeuwig jong weten te blijven vergeven.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Brian Henson
Met: Tim Curry, Jennifer Saunders, Kevin Bishop, Frank Oz, Steve Whitmire

Film:
7,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Familiefilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
MG6

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875947469


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Het Achter De Zeilen Verhaal
• Sing-Along Song: Schatteneiland
• Verborgen Schat Commentaar

Andere recente releases van deze maatschappij