:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI
THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-05-17

FILM
Mildred Hayes (Frances McDormand) heeft de sympathie van de lokale bevolking van Ebbing, Missouri gekregen nadat haar dochter Angela (Kathryn Newton) verkracht en vermoord is. Ze kan echter op iets minder sympathie rekenen wanneer ze, omdat de politie in het onderzoek nog nergens staat, drie quasi-afgedankte reclameplaten huurt waarop ze in een niet mis te verstane boodschap de lokale politie in het algemeen en hun leidinggevende, sheriff Willoughby (Woody Harrelson) in het bijzonder, vraagt hoe het komt dat er na al die maanden nog geen arrestatie verricht is. Sheriff Willoughby heeft echter andere katten te geselen: hij strijdt moedig maar tevergeefs tegen terminale kanker, en het is dan ook niet verwonderlijk dat de bevolking van Ebbing Mildred met de nek aankijkt omdat ze er net de vriendelijke, gemoedelijke sheriff heeft uitgepikt als doelwit. Missouri is echter één groot boerengat, vergeven van de rednecks, en de dood van één white trash girl doet nauwelijks nog een wenkbrauw oplichten. Het gaat zelfs zover dat ook Mildreds zoon Robbie (Lucas Hedges) de wind van voren krijgt, alsook Mildreds goeie vriendin Denise (Amanda Warren) met wie ze samen een winkel uitbaat, die deelt in de klappen. Het steekspel tussen Mildred en de politie escaleert echter van de weeromstuit, en nadat iemand de afficheborden in de fik steekt, is het pas echt oorlog. Het is vooral agent Jason Dixon (Sam Rockwell) die het iets te geestdriftig voor zijn baas opneemt die zijn toevlucht neemt tot methoden die niet in de politiecodex staan. Een dramatische gebeurtenis doet echter de zaak een heel andere wending krijgen.

 Three Billboards Outside Ebbing, Missouri greep op de meest recente Oscaruitreiking naast de grote prijzen en moest de duimen leggen tegen The Shape Of Water van Guillermo Del Toro. Niettemin wisten zowel Frances McDormand als Sam Rockwell een beeldje te bemachtigen voor beste actrice in een hoofdrol, respectievelijk beste acteur in een bijrol, en terecht. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri is een zeer intense film over lijden, woede en wraak, maar ook over vergeving, gepresenteerd in een roller coaster met voortdurend onverwachte plotwendingen. Vooral Frances McDormand bewijst dat haar onderscheiding voor Fargo geen toevalstreffer was. Mildred Hayes is een verbitterde vrouw die haar huwelijk op de klippen heeft zien lopen omdat haar gewelddadige ex Charlie (John Hawkes) nogal graag jonge en frisse groene blaadjes lust, die verteerd wordt door de schuldgevoelens omdat de laatste conversatie die ze ooit met haar dochter heeft gehad niet bepaald over rozen liep. Ik hóóp dat ik verkracht word, riep Angela haar na omdat de nukkige dochter moest lopen en de auto niet kreeg, waarop Mildred heeft geantwoord Doe maar! Je zou voor minder.

 Toch is de film niet geheel foutloos. Het einde laat je wat op je honger zitten, en het feit dat zowel Mildred als Dixon voortdurend zware geweldvergrijpen plegen om de tegenpartij te treiteren, en dit quasi zonder juridische gevolgen blijft, geloof je zelfs niet als het middenin Trump Country gebeurt. Ook door het feit dat Mildreds duidelijk abusieve ex-man Charlie toch nog een magneet kan zijn voor 19-jaar oude meisjes, geeft de geloofwaardigheid een flinke knauw. Desondanks is Three Billboards Outside Ebbing, Missouri een film die op je huid blijft plakken en gegarandeerd nog stof tot napraten biedt.

 BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van de Blu-ray van Three Billboards is ronduit bevredigend, alhoewel men (bewust?) heeft gekozen om hier en daar een wat softer beeld tussen te stoppen. Bij close-ups verdwijnt deze beperking, en de gelaatsuitdrukkingen zien er zowel qua kleur als qua detaillering realistisch uit. De kleuren zijn over het algemeen levendig, voor zover je een boerenhol als Ebbing, Missouri als dusdanig kan omschrijven, en de ruwe natuurpracht komt goed tot haar recht. Fouten of artefacts hebben we niet bemerkt; ondanks het feit dat de film in 2K is afgewerkt, is er in de Verenigde Staten een versie in 4K UHD beschikbaar, mét Nederlandse ondertiteling nota bene. De DTS-HD MA 5.1-track biedt een mooie ruimtelijke spreiding en ondersteunt vooral de score van Carter Burwell. Enkele iets hevigere scènes in de film komen zeer krachtig over, zonder de dialoog te laten verzuipen.

 EXTRA'S
Naast vijf verwijderde scènes (8:30) bevat de schijf een uitstekende making of-documentaire Crucify 'Em: Making of Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (29:30) met interviews en beelden van achter de schermen. Hoogtepunt van de bonussectie is echter de kortfilm "Six Shooter" (27:00), een kortfilm uit 2004 van regisseur Martin McDonagh met in de hoofdrol Brendan Gleeson als Donnelly, een man die net zijn vrouw heeft verloren en de trein terug naar Dublin neemt. Op de trein heeft Donnelly enkele casuele ontmoetingen die uiteindelijk niet zo toevallig zijn als ze lijken. McDonagh won in 2006 hiermee de Oscar voor beste kortfilm. De schijf bevat nog een galerij met conceptuele schetsen (1:05) en een collectie trailers (6:53).

 CONCLUSIE
Nogal wat critici van de film vinden de prent te artsy fartsy, maar ik durf het tegendeel te beweren. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri is een toegankelijke film met als centraal thema de dunne scheidingslijn tussen wraak en verzoening. De Blu-ray is van goede kwaliteit, en vooral de toevoeging van de Oscarwinnende kortfilm Six Shooter is een mooi surplus.
coverStudio: Fox

Regie: Martin McDonagh
Met: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Abbie Cornish, John Hawkes, Peter Dinklage

Film:
8,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2017

Leeftijd:
16

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626062356


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels audiodescriptief Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Digital 5.1
Portugees Dolby Digital 5.1
Chinees Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Latijns-Amerikaans Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Chinees, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 5 verwijderde scènes
• Documentaire "Crucify 'Em: Making of Three Billboards Outside Ebbing, Missouri"
• Kortfilm "Six Shooter"
• Galerij met concept art
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij