:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WALKING DEAD, THE - SEIZOEN 6
WALKING DEAD, THE - SEIZOEN 6 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-09-21
SERIE
Rick Grimes (Andrew Lincoln) heeft eindelijk de bewoners van Alexandria van hun roze wolk afgeholpen, en hen diets gemaakt dat het gevaar van de walkers wel degelijk reëel is. Tijdens één van zijn verkenningstochten ontdekt hij een nog veel grotere dreiging: de reden waarom Alexandria redelijk gespaard is gebleven van walkers, is omdat ze in een nabij gelegen kloof allemaal op een hoopje zijn gevallen. Spijtig genoeg staan de gedelapideerde bussen die de uitgang van de kloof bewaken, op omvallen, en het zal niet lang duren vooraleer er een golf levende doden zijn weg naar Alexandria zal vinden, en het is maar de vraag of de muren van de stad sterk genoeg zijn om de horde te overleven. Rick stelt daarom een boud plan voor: met enkele wagens wil hij de horde min of meer gecontroleerd weglokken van Alexandria. Tijdens de operatie vallen echter de Wolves, een soort sekte die alle gezonde mensen wil afslachten, de stad binnen, en door een ongelukje met een toeter van een vrachtwagen wordt een significant deel van de horde naar de stad geleid in plaats van weg ervan. Morgan (Lennie James) probeert intussen zijn paficistische levenshouding te praktiseren, en in plaats van de Wolves te doden, neemt hij er één gevangen, in de (ijdele) hoop dat hij de man, Owen (Benedict Samuel), kan bekeren tot een beter leven. Tevergeefs, want op het hoogtepunt van de crisis neemt hij de dokter, Denise (Merritt Wever), als gijzelaar. Intussen stort er een wachttoren in, en slaat een bres in de muren van Alexandria. Hoe gaan de inwoners dát overleven?

 


Dat vertellen we niet, maar we vertellen wel dat het overleven gepaard gaat met een prijs en met het afscheid van enkele personages. Een tijdje later is Alexandria echter terug in rustig vaarwater gekomen. Er is zelfs tijd voor nieuwe romances: Glenn (Steven Yeun) en Maggie (Lauren Cohan) verwachten een kind, tussen Rick en Michonne (Danai Gurira) wordt het onverwacht dik aan, Carol (Melissa McBride) vindt troost bij Tobin (Jason Douglas), Tara (Alanna Masterson) en Denise worden een lesbisch koppel, en Abraham (Michael Cudlitz) breekt met Rosita (Christian Serratos) ten voordele van Sasha (Sonequa Martin-Green). Het rustige leven staat echter op de vooravond van een dreiging die nog tien keer erger is dan alle walkers tesamen. Op een verkenningstocht ontmoeten Rick en Daryl (Norman Reedus) een man die zich Jezus (Tom Payne) noemt, en blijkbaar in de vestiging van de Hilltop woont. Omdat Hilltop een overschot aan eten maar een gebrek aan wapens heeft, proberen Rick en de zijnen of ze niet tot ruilhandel kunnen komen met de nieuw ontdekte gemeenschap. De leider van Hilltop, Gregory (Xander Berkeley), heeft wel oren naar het voorstel, maar hij wil iets anders in ruil: zijn gemeenschap wordt lastiggevallen door een militie die zichzelf de Saviors noemen, en onder leiding staan van de elusieve, mysterieuze Negan (Jeffrey Dean Morgan). De Saviors eisen in ruil voor bescherming de helft van al wat Hilltop produceert, en er zou Gregory veel aan gelegen zijn, mochten de inwoners van Alexandria de Saviors over de kling jagen. Al snel blijkt echter dat ze zich qua kaliber van hun tegenstander schromelijk vergist hebben, en vooraleer ze het weten, worden de bewoners van Alexandria zélf onderworpen aan de grillen van Negan, een sociopatische tiran die met behulp van zijn in prikkeldraad gewikkelde basebalknuppel Lucille alvast één lid van Ricks gezelschap eruit pikt om tot moes te slaan, gewoon omdat hij een voorbeeld wil stellen...

 


De veelbesproken slotaflevering van het zesde seizoen van The Walking Dead is bepalend voor de richting waarin de reeks de volgende twee seizoenen zal gaan. De strijd tegen de walkers is voortaan van ondergeschikt belang tegenover de weerstand tegen Negan. De makers volgen hiermee na een seizoen van redelijk wat dichterlijke vrijheden weer sterker de Saviors-verhaallijn uit de strips, wat ineens een hoop problemen schept. Laten we het erop houden dat Negan niet bepaald materiaal is om uit te zenden op een open zender zoals AMC; van de slotaflevering, Last Day On Earth, vinden we dan op schijf 5 ook twee versies terug, de versie zoals ze eertijds werd uitgezonden, en de versie die meer aanleunt bij de strips, vooral verschillend door het kleurrijk taalgebruik van Negan. In de Negan-grammatica kan het woord fuck namelijk gebruikt worden als werkwoord, zelfstandig naamwoord én adjectief tegelijkertijd, en liefst met een stuk of tien in één zin. Het getuigt dan ook van bijzonder veel hypocrisie dat de Amerikaanse censors vallen over 's mans taalgebruik, en er blijkbaar niet om malen dat de sadist zijn tegenstanders op de meest gore manieren om zeep helpt. Meer daarover leest u eerlang in onze bespreking van seizoen 7, waarin nog een stapje verder wordt gegaan.

 


The Walking Dead kent nog steeds een zeer traag verteltempo, waarin soms in twee afleveringen na elkaar dezelfde gebeurtenissen worden verteld vanuit een ander standpunt. In de eerste twee afleveringen van dit seizoen is dit bijvoorbeeld al raak, met in de eerste aflevering de beslommeringen van Rick en de zijnen die de zombie-horde willen weglokken van Alexandria, en in de tweede aflevering de overrompeling van Alexandria door de Wolves. Er wordt evenwel zeer veel geïnvesteerd in karakterontwikkeling - minder schermutselingen met zombies, meer dialogen en psychologisch drama - wat het des te gruwelijker maakt dat de publiekslievelingen één voor één voor het oog van de camera worden afgeslacht. Alhoewel de schare overlevers in de strips redelijk verschilt van die in de televisiereeks, blijven de voornaamste gebeurtenissen aan dezelfde kapstok hangen. Met het introduceren van Hilltop en Negan worden de fans van de reeks op hun wenken bediend; bovendien is, alhoewel hij slechts in één aflevering te zien is, Jeffrey Dean Morgan perfect geknipt in de rol van de psychopaat Negan. De makers van de strips hadden aanvankelijk het Negan-personage gebaseerd op punkrocker Henry Rollins, en de man zelfs gevraagd om auditie te doen voor The Walking Dead. Jeffrey Dean Morgan had echter op dat moment een bijzonder intense rol te pakken in de serie The Good Wife, en het was voor hem een geluk bij een ongeluk dat uit laatstgenoemde reeks onverwacht de stekker werd getrokken. Negan is wellicht dé rol van zijn leven, en in verhouding lijkt The Governor uit seizoen 3 op Moeder Teresa.

 


BEELD EN GELUID
The Walking Dead is zeer artistiek qua beeldvoering; in de eerste aflevering zitten bijvoorbeeld enkele flashbackscènes in zwart-wit, en er wordt in aflevering 9 onder meer gebruik gemaakt van een snelle montage waarin de strijd wordt gevoerd tussen de overlevenden van Alexandria en de walkers die de stad overspoelen. De kleuren zijn flink gedesatureerd en neigen veel naar grijs en bruin. Weliswaar zit er voldoende detail in het beeld, maar er wordt soms gebruik gemaakt van zéér veel ruis om de reeks het typische gritty uitzicht te geven. Zo is er één aflevering waarin Carl (Chandler Riggs) en Enid (Katelyn Nacon) door het bos wandelen, waarbij de korrels grain al zo groot zijn als de blaadjes van de bomen. Het lijkt er evenwel op dat de imperfecties opzettelijk zijn aangebracht door de makers, en dat E1 Entertainment niets te verwijten valt op gebied van slechte transfer. De geluidstrack is uitgevoerd in een zeer ruimtelijk uitgekiende DTS-HD MA 7.1, waarbij er om beurten uit elke speaker wel eens het vettig gekreun van een ondode ontsnapt. Ook de toeter van de vrachtwagen die de zombies weer naar Alexandria lokt, klinkt ruimtelijk geweldig, en het gevoel van richting, dat in de bewuste afleveringen een essentieel deel uitmaakt van het verhaal, komt goed uit de verf. De impact van het LFE-kanaal is hevig, en scènes waarin bijvoorbeeld Daryl een bazooka hanteert om zich te ontdoen van een probleempje, hebben een daverende impact.

 EXTRA'S
Op het ontbreken van Nederlandse ondertiteling na krijgen we van E1 Entertainment wél gelukkig al het bonusmateriaal van de Amerikaanse versie. Er zijn tijden geweest dat dat anders was. Zeven van de zestien afleveringen zijn voorzien van een audiocommentaartrack, met showrunner Scott M. Gimple, regisseurs, producenten, make-up artiesten en op elke aflevering minstens één acteur zoals Norman Reedus (Daryl), Lennie James (Morgan), Josh McDermitt (Eugene), Danai Gurira (Michonne), Michael Cudlitz (Abraham), Alanna Masterson (Tara), Steven Yeun (Glenn), Lauren Cohan (Maggie) en Melissa McBride (Carol). Dé enige featurette die wél Nederlandse ondertiteld is, is de uitgebreide versie van de aflevering Last Day On Earth(1:05:44) waarin Negan wél fuckedy-fucking-fuck-fuck-fuck mag zeggen. De schijf bevat zes verwijderde scènes (8:01), 16 documentaires Inside The Walking Dead (1:09:39), geflankeerd door evenzoveel featurettes The Making of The Walking Dead (54:53), waarin de afleveringen zowel technisch als inhoudelijk worden besproken. Allicht bekijkt u deze pas best achteraf om spoilerleed te voorkomen. Dit laatste moet uiteraard ook gezegd worden van In Memoriam (10:03), waarin we een somber lijstje krijgen van de personages die het einde van het zesde seizoen niet halen. Er volgt een speciale documentaire over de effecten en de technische uitdagingen van de openingsaflevering in 601: Out of the Quarry (7:45), er wordt in Guts & Glory: The Death of Nicholas (5:01) stilgestaan bij het overlijden van dit nevenfiguur, inclusief de mind fuck waarmee de makers ons op het verkeerde been hebben trachten te zetten. Dan is er Strength in Bonds (11:06), een overpeinzing over de kracht van groepsdynamiek, en in Negan: Someone to Fear (5:16) spreken cast en crew over de nieuwe slechterik die in de laatste aflevering de reeks vervoegt (én een blijvertje is). Tot slot is er nog The Face of Death: Iconic Walkers of the Season (3:38), waarin we nog maar eens mogen zien hoe de hoe langer hoe meer uit elkaar hangende walkers worden geschapen.

 


Waar we echter niét zo tevreden over zijn, is over de verpakking van dit seizoen. Voor een reeks waarvoor E1 Entertainment de volle mep aanrekent, zou je een kwalitatieve doos mogen verwachten. Echter, E1 kiest hier voor de goedkoopste optie, en geeft dit seizoen uit als een spindle, waarop de zes schijven op één houdertje zitten. Dé snelste manier om uw schijven in no time naar de verdoemenis te helpen. Die paar cent voor een deugdelijk doosje waren kennelijk te veel gevraagd. Hoe dan ook, als u uw schijven wil vrijwaren voor de toekomst, dan is de boodschap om ergens een vervangdoosje te kopen waarin de schijven niet op elkaar zitten.

 


CONCLUSIE
In het zesde seizoen van The Walking Dead wordt weer meer aangesloten bij de stripreeks, en het seizoen is eigenlijk één grote opmaat naar het zevende, waarin Rick Grimes en zijn kompanen de grootste vijand ooit het hoofd moeten bieden. De schijven zijn technisch prima in orde, met voorbehoud voor het doosje van slechte kwaliteit.coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Greg Nicotero, Jennifer Lynch, Michael Slovis, Stephen Williams, Avi Youabian, Jeffrey F. January, David Boyd, Michael E. Satrazemis, Kari Skogland, Billy Gierhart, Alrick Riley
Met: Andrew Lincoln, Norman Reedus, Steven Yeun, Lauren Cohan, Chandler Riggs, Danai Gurira, Melissa McBride, Lennie James, Michael Cudlitz, Sonequa Martin-Green, Josh McDermitt, Christian Serratos, Alanna Masterson, Seth Gilliam, Tovah Feldshuh, Ross Marquand

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
10/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2015-201

Leeftijd:
16

Speelduur:
821 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045246808


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 7 audiocommentaartracks
• Ongecensureerde versie "Last Day On Earth"
• 6 verwijderde scènes
• 16 documentaires "Inside The Walking Dead"
• 16 documentaires "The Making of The Walking Dead"
• Documentaire "In Memoriam"
• Documentaire "601: Out of the Quarry"
• Documentaire "Guts & Glory: The Death of Nicholas"
• Documentaire "Strength in Bonds"
• Documentaire "Negan: Someone to Fear"
• Documentaire "The Face of Death: Iconic Walkers of the Season"

Andere recente releases van deze maatschappij