:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAY
STAY
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-01-23
FILM
Tijd om eens een film onder de loep te nemen die het grote publiek al lang is vergeten. Helaas bleek na anderhalf uur vrij duidelijk waarom filmfans het nog nauwelijks over Stay hebben. Dat was ook niet het geval in 2005 toen de film uitkwam. Na eerder successen als Finding Neverland met Johnny Depp en het ronduit briljante Monster’s Ball waagde regisseur Marc Forster zich aan een psychologische thriller waarmee hij uitgebreid een loopje neemt met het geduld van de kijker. Wie is wie dus, en het antwoord daarop weet je de allerlaatste minuut, en ook dan is zelfs niets zekers. De flop werd Marc Forster vergeven, want nadien mocht hij nog de Bond-film Quantum Of Solace, de Brad Pitt-blockbuster World War Z en het al even geschifte Stranger Than Fiction maken. 

Het is geen sinecure om geen spoilers weg te geven als je het verhaal van Stay wil schetsen omdat Marc Forster er een spelletje van maakt om de kijker met iedere sprong in het verhaal op een ander been te zetten. Dat lukt de ene keer al beter dan de andere. Psychiater Sam Foster (Ewan McGregor) weet niet wat hem overkomt als hij Henry Letham (Ryan Gosling) over de vloer krijgt. De student beeldende kunst is niet alleen arrogant, kan in de toekomst kijken, maar hij is ook nog eens uiterst gewelddadig zowel voor zijn omgeving als voor zichzelf. De jonge kerel zet de druk op de ketel door de zielenknijper ervan te vergewissen dat hij van plan is om binnen enkele dagen uit het leven te stappen, een elegante zelfmoord is immers het ultieme kunstwerk. Foster probeert de verwarde kerel te helpen, en dit tot ongenoegen van zijn echtgenote Lila (Naomi Watts) die pijnlijk toeziet hoe haar man meer en meer in de klauwen raakt van zijn patiënt. 

Een klein deel van het verhaal dat iedere keer een andere wending aanneemt, maar het zou fout zijn om meer van het scenario prijs te geven wil je nog plezier beleven aan dit (moeilijke) verhaal. Forster gaat zelfs zo ver om de kijker net op het moment dat hij de plot door heeft hem alweer op een ander spoor te zetten.Een psychologisch puzzelwerk dus, hoewel niet even makkelijk, laat staan logisch. Verliest Forster al eens de pedalen, dan kan dat niet gezegd worden van de cast die deze thriller naar een hoger niveau tilt. McGregor was al lang doorgebroken en schitterde in succesvolle blockbusters als Moulin Rouge en de Star Wars-sequels. Voor Gosling daarentegen was het één van zijn grootste rollen sinds The Notebook en hij toonde met verve dat hij alles in zich heeft om een verward personage neer te zetten. Watts zou in datzelfde jaar (2005) met haar rol in King Kong één van Hollywoods grootste femmes fatales worden. 

BEELD EN GELUID
Stay is een al iets oudere film, maar de releases van Fox waren altijd haantje de voorste op gebied van beeldkwaliteit. Deze transfer oogt dan ook weinig verouderd en als het al eens korrelig of wazig wordt dan is dat in de flashbacks. Een meer dan verzorgde (standaard)geluidsband met een soundtrack die het vooral van het triphopgenre moest hebben. 

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
Stay is geen eenvoudige film en dat is een beetje de fout van Forster die het scenario soms in de meest moeilijke bochten liet lopen, maar door de voortreffelijke vertolkingen één die je tijd alsnog waard is.cover
Studio: Fox

Regie: Marc Forster
Met: Ewan McGregor, Naomi Watts, Ryan Gosling

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626027119


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Extra's:
• geen
 

Andere recente releases van deze maatschappij