:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MANHUNTER
MANHUNTER
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-01-24
FILM
Was de sterkte van de Lecter-trilogie dan toch Anthony Hopkins? Zelfs Mads Mikkelsen kon de sadistische kannibaal niet even iconisch op het scherm te brengen als Hopkins, en Brian Cox slaagde daar in 1986 nog minder in. Voor wie het niet weet, we hebben het over de onderschatte Manhunter van Michael Mann die vaak ten onterechte in de dvd-winkels het etiket van de goedkope versie van The Silence Of The Lambs kreeg. Manhunter is gebaseerd op Red Dragon, het boek van Thomas Harris dat in 2002 in een regie van Brett Ratner de tweede Lecter-film werd. En met meer succes…

De twee films met elkaar vergelijken is, ook al gaat het om het zelfde verhaal, ronduit dwaas. De remake met Hopkins was een thriller eerste klas, terwijl de versie van Michael Mann bijna een copmovie werd. Niet verwonderlijk, want Mann is de bedenker van Miami Vice dat twee jaar eerder van start ging en ook de maker van de beste films die je uit het genre kan pikken (Thief, Heat en The Insider). Het verhaal draait rond de getormenteerde flik Will Graham (William Petersen) die acht jaar geleden psychiatrische hulp moest krijgen toen hij de sadistische Dr. Hannibal Lecktor (Brian Cox) inrekende. Jaren nadien wordt Amerika alweer met een krankzinnige psychopaat geteisterd die in de wandelgangen van de politiekantoren de bijnaam The Tooth Fairy krijgt. Een gek die zijn slachtoffers op precieuze wijze met glasscherven bewerkt en dat alles in een concept dat rond het schilderij Red Dragon van William Blake draait.

De film heeft ook een compleet andere setting dan de versie met Hopkins. Het verhaal speelt zich af in Florida en meer dan eens krijg je de typische Mann-beelden te zien wat Manhunter wel geen betere film maakt dan Red Dragon, maar toch cinematografisch bekeken veel beter is. Mann is dan ook een god in het maken van dit soort beelden. De sterren van de Mann-versie zijn zelfs niet eens de slechteriken. Brian Cox is een beetje saai, en het criminele in de tooth fairy (Tom Noonan) komt niet helemaal naar boven. Wel zijn het de flikken die met de eer gaan lopen. William Petersen schittert en trekt de film bijna volledig zich naar toe. Hij is dan ook één van de meest ondergewaardeerde acteurs die zijn debuut maakte in Thief en later in To Live And Die in L.A. van William Friedkin speelde dat bijna een filmversie van Miami Vice werd. Ook karakterkop Dennis Farina (eveneens uit Miami Vice en nadien gebrandmerkt als de eeuwige filmflik) is als de chef van Will Graham een lust voor het oog.

Manhunter is zeker geen gemakkelijke film omdat het scenario soms rare bokkensprongen maakt, maar omdat iedereen het verhaal van Thomas Harris van achteren naar voren kent, merk je daar in feite nauwelijks iets van. Manhunter is dan ook een ultieme tip voor wie van 80's copmovies houdt en het vooral van sfeer moet hebben , het genie van Michael Mann krijg je er bovenop.

BEELD EN GELUID
In België is Manhunter bij twee verschillende maatschappijen op dvd te verkrijgen. Vermijd absoluut de versie van RCV die net zoals alle andere releases op dit label nauwelijks te bekijken is. Er is ook een versie van Universal, ook al is die tegenwoordig moeilijk te vinden. Een meer dan behoorlijk beeld, ook al verdient deze klassieker beter, want de prachtige stadslocaties kunnen best een opgepoetst beeld gebruiken. Wie het niet erg vindt om buitenlandse releases in zijn kast te hebben, kan bij onze Duitse of Engelse buren terecht, want daar bestaat hij dus wel op Blu-ray.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze release.

CONCLUSIE
Manhunter vertelt inderdaad wel hetzelfde verhaal van Red Dragon, maar door Michael Mann wordt deze thriller eerder een flikkenfilm waardoor de gelijkenissen wat verwateren en het in feite iets heel anders (en soms beter) wordt. Wel missen we ene mijnheer Hopkins…

 
cover
Studio: Universal

Regie: Michael Mann
Met: William Petersen, Kim Greist, Joan Allen

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1986

Leeftijd:
12

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582520712


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij