:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NUN, THE
NUN, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-02-01
FILM 
Net zoals men dat zo graag bij de superhelden doet, krijgen ook de creaties uit horrorfilms tegenwoordig hun eigen spin-offs. De man die je daarvoor aan het kruis mag nagelen of vereren (kwestie van in de religieuze sfeer te blijven) is James Wan: regisseur van supersuccessen als The Conjuring, Insidious, de Saw-franchise en recentelijk de compleet onverwachte hit AquamanEerder waren al Annabelle en de prequel Annabelle:Creation, en nu mogen we kennismaken met de voorgeschiedenis van de angstaanjagende non die we voor het eerst in The Conjuring 2 zagen. 

Ook al was het Wan die de griezelfilm opnieuw winstgevend maakte, zit dit genre commercieel bekeken vandaag alweer in het slop. En omdat je met superhelden of snelle auto’s (hij draaide ook het zevende deel van de Fast & Furious) meer geld kan verdienen, beperkte Wan zich tot de rol van producer en gaf hij de regisseursstoel voor The Nun door aan Corin Hardy. Een naam die niets betekent, en in de interviews die je in de bonussectie kan bekijken is het overduidelijk: James Wan was hier de baas. Naar eigen zeggen wilde Wan een klassiek gotisch-getinte horrorfilm omdat je die tegenwoordig maar weinig vindt, maar ook al spookt de geest van Dracula in het scenario rond is dit op en top een Wan-film: kiekeboe spelen zoals je dat in het spookhuis op de kermis kan dus!

Voor dit verhaal trokken de makers naar het Mekka van de horror: Roemenië. In een klooster treffen we een zusterorde aan die aan de lopende band moet blijven bidden, een seconde zonder gebed is naar verluidt desastreus want zo maak je de kwade geesten boos. Voor ons part iedereen zijn vertier en bijgeloof, maar het leventje van de zusters wordt grondig overhoop gehaald wanneer één van de nonnen zelfmoord pleegt. Het Vaticaan ruikt onraad en stuurt Father Burke (Demián Bichir) die meer op Indiana Jones dan op een priester lijkt naar de plaats van het onheil af. In zijn speurtocht krijgt hij de hulp van zuster Irene (Taissa Farmiga, jawel zus van Vera die in The Conjuring speelde) en de lokale boer Frenchie (Jonas Bloquet, de Belg uit Elle en 3 Days To Kill) die de dode non ontdekte.

Wan mikt overduidelijk op een Hollywoodpubliek waardoor doorgewinterde horrorfans The Nun eerder iets voor softies zullen vinden. Geen afgezaagde enkels of ogen die worden opgepeuzeld, wel beroept Wan zich op een lelijke non die als je haar boos krijgt in een soort van zombie-achtig wezen verandert. Veel special effects dus, en het moet worden gezegd dat deze van een tamelijk hoog niveau zijn. Dat geldt ook voor de acteerprestaties, hoewel (we zijn niet altijd even chauvinistisch) Jonas Bloquet aardig op de zenuwen kan werken. Het zwakke broertje aan The Nun is helaas het flinterdunne verhaal met een plot waar niemand wijzer van wordt. Maar u merkt het al, als u het kon vinden met Annabelle dan zal die stoute zuster je ook wel anderhalf uur vertier kunnen bezorgen.

BEELD EN GELUID
Over de beeldkwaliteit van de Warner-releases valt meestal maar weinig negatiefs te zeggen, en dat geldt ook voor deze horrorprent. De buitenopnames zijn hallucinant perfect. Eens we het klooster induiken valt er minder te genieten, want net zoals zo vele films in dit genre speelt ook The Nun zich grotendeels in het duister af. Maar als gezegd, technisch bekeken kan je er niks verkeerd over zeggen. Ook het geluid is er met zijn atmos-band eentje om in te kaderen, zeker als je weet dat de Wan-producten het geluid een essentieel onderdeel van de schrikfactor is.

EXTRA'S
Qua extra’s moeten de fans het stellen met vier korte featurettes. Het langste duren de verwijderde scènes. Zo’n vijftien minuten beeldmateriaal die de eindmeet niet haalden en voor de rest drie bonusfilmpjes van elk zo’n vijf minuten. In A New Horror Icon probeert men je ervan te overtuigen dat de non die je in deze film aan het werk kan zien een geboren horroricoon is dat kan wedijveren met pakweg Freddy Krueger. We zeggen niets. Gruesome Planet is een filmpje waarin vooral James Wan het over Roemenië heeft, en dan in het bijzonder de middeleeuwse gebouwen die perfect zijn voor het scheppen van een griezelsfeer. Voor wie het ondertussen al lang niet meer kan volgen is er het korte filmpje The Conjuring Chronology waarin de verschillende verhalen van The Conjuring en zijn spin-off’s in een tijdlijn worden gegoten. 

CONCLUSIE
The Nun is een horrorfilm die het vooral van zijn special effects en sfeer moet hebben. Geen gruweltaferelen dus, wel ligt deze spin-off compleet in het verlengde van The Conjuring en de twee Annabelle-films. 


cover



Studio: Warner

Regie: Corin Hardy
Met: Demián Bichir, Taissa Farmiga, Jonas Bloquet

Film:
6/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2018

Leeftijd:
16

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051889622512


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch HD

Geluid:
Engels Dolby Atmos TrueHD 7.1.4
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1



Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans Deens, Noors, Zweeds, Fins, IJslands
Extra's:
• A New Horror Icon
• Gruesome Planet
• The Conjuring Chronology
• Deleted Scenes

Andere recente releases van deze maatschappij