:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUPER
SUPER (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-03-18
FILM 
"Far Better Than Kick Ass". Het zijn niet onze woorden (wel onze mening) die op de promosticker prijken. En toch ging de film hier gek genoeg compleet ongezien voorbij, ook al werd de hoofdrol gespeeld door Ellen Page die in datzelfde jaar (2010) iedereen wist te overtuigen (ook in de war brengen) met Christopher Nolan’s Inception.

De vergelijking met Kick-Ass ligt voor de hand. Net als in de film van Matthew Vaughn gaat het om een nietsnut die na het zien van films met superhelden, besluit dat hij zelf ook de wereld wil redden door een cape aan te trekken en bovendien ook nog eens de hulp krijgt van een jonge vrouw. En jawel, net als in Kick-Ass gaan de twee helden uit Super ook meer dan één keer regelrecht op hun bek. En toch, hoe gelijkend ook, verschillen de twee films heel wat van elkaar, al was het maar voor de rake, hilarische zwarte humor die Super 90 minuten lang onweerstaanbaar maakt. Een ander verschil is dat, stouteriken als we zijn, de ene succes had en de andere niet.

Veel vroeg Frank Darbo (een excellente Rainn Wilson) van het leven niet. Een eenvoudig baantje als kok en een gelukkig gezinsleventje met zijn vrouw Sarah (Liv Tyler) was al meer dan genoeg. Helaas voor hem zit zijn vrouw compleet onder de drugs en verlaat zij hem voor haar dealer Jacques (Kevin Bacon) die haar aan het werk zet in zijn stripclub. Frank raakt depressief tot hij in zijn droom het bezoek krijgt van de Holy Avenger (een superheld uit een Christelijke superheldenreeks…in de VS is nu eenmaal alles mogelijk) en hem de boodschap brengt dat God een speciale taak voor hem in petto heeft. Frank gelooft zijn eigen fantasie en wil voortaan door het leven gaan als een verdelger van het kwaad. De vraag is natuurlijk hoe je dat dient te doen. Batman heeft iets met vleermuizen, Captain America een schild en Thor bezit dan weer een hamer. Hij besluit naar de plaatselijke comicstore te gaan en daar leert hij de veel jongere nerd Libby (Ellen Page) kennen en met haar hulp wordt hij The Crimson Bolt.

De man ziet er tamelijk sullig uit in zijn rode pakje, maar gaat wel als een losgeslagen gek te werk. Met een pijpsleutel slaat hij de schedel in van iedereen die ook maar iets verkeerd doet. Het duurt dan ook niet lang vooraleer de media op dit merkwaardige fenomeen springt. De psychopaat wordt langzaam maar zeker een volksheld. Hoe populair en gevreesd hij ook wordt, toch staat het redden van zijn vrouw bovenaan de bucket list. Libby raakt alsmaar meer in de ban van de superheld die zij op het “juiste” pad heeft geholpen en ze stelt (nou ja, dwingt) hem voor om een duo te vormen. Voortaan heeft The Crimson Bolt het gezelschap van Boltie. 

Vergeef ons de zwartgallige humor, maar we zien nu al voor onze ogen menig cinefiel die in zijn of haar vuistje lacht en zich afvraagt hoe een mens dergelijke onzin kan slikken, laat staan er anderhalf uur naar wil kijken. We blijven even goede vrienden met wie ons niet wil volgen, maar hoewel Super meer dan eens op het randje van de foute humor balanceert is dit topentertainment die alle zwarte wolken wegtovert. Een hilarisch scenario aangevuld met schitterende acteerprestaties van Rainn Wilson, een onweerstaanbare Ellen Page en Kevin Bacon die nog maar eens de rol van bad guy mag vertolken. Over Footloose heeft niemand het nog...

Die domme promosticker had dus toch gelijk: dit is beter dan Kick-Ass. Sorry Hit-Girl!

BEELD EN GELUID
De Britse releases van Koch Media zijn vergelijkbaar met wat Dutch Filmworks hierbij ons doet. Een film zonder veel franjes (lees geen extra’s, zelfs geen ondertiteling) op een goedkope manier op de markt te brengen. Wie de film wil zien zal het hiermee moeten stellen, want Super werd nooit uitgebracht in de Benelux. Neen, als je ziet wat voor onverkoopbare rommel er hier wel een kans krijgt, dan begrijpen wij dit evenmin. Goed nieuws is dat zowel het beeld en het geluid aardig scoren. 

EXTRA'S
We hadden het graag anders gezien, al was het maar voor wat extra beeldmateriaal van de goddelijke Ellen Page, maar helaas is deze release er één zonder extra’s. Tenzij je trailers van andere releases als een troost ziet.

CONCLUSIE
Super is een film met Rainn Wilson en Ellen Page die Kick-Ass meer dan eens een poepje laat ruiken. In onze contreien, en ook op eigen gebied, ging deze release jammerlijk de mist in, maar via de UK kan je terecht voor een Blu-rayrelease. 


coverStudio: Koch Media

Regie: James Gunn
Met: Rainn Wilson, Ellen Page, Liv Tyler

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
2010

Leeftijd:
18

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij